Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 11:30:12 πμ
etpa
Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 22:33

ΔΕΥΑΚ: Νέο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης σε 15 χιλιόμετρα

Συντάκτης:

Απηρχαιωμένο, στο μεγαλύτερο μήκος του,  είναι το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κιλκίς. Οι συχνές βλάβες αποτελούν την πρώτη παρενέργεια, επώδυνη για τους πολίτες  όταν συνδυάζεται  με ανομβρία και τις συνακόλουθες διακοπές υδροδότησης. Ως παλιό μάλιστα το δίκτυο είναι κατασκευασμένο με σωλήνες από αμίαντο, που τόσο θόρυβο προκάλεσαν πριν από χρόνια αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί.


Το πρόβλημα είναι εντονότερο στο κέντρο της πόλης, καθώς στις κατά καιρούς επεκτάσεις το νέο δίκτυο  κατασκευάστηκε με πλαστικούς σωλήνες (πολυαιθυλενίου) .
Τα τελευταία χρόνια από τη δημοτική αρχή επιδιώχθηκε η αντικατάσταση του δικτύου και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες  βρίσκεται σε εξέλιξη έργο της ΔΕΥΑ για αντικατάσταση τμήματος εσωτερικού δικτύου ύδρευσης από αμίαντο σε μήκος 15 χιλιομέτρων.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 1.480.000 ευρώ και στο σχετικό διαγωνισμό ο ανάδοχος εργολάβος έδωσε έκπτωση 55,67% με αποτέλεσμα η εργολαβία να κατακυρωθεί με ποσόν 656.067 ευρώ.
Στο Κιλκίς τα σχετικά έργα ξεκίνησαν από την πάνω πλευρά της πόλης και ήδη οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στις οδούς: Λεοναρδοπούλου, Δοϊράνης, Τριανταφυλλίδου, Σκρα, Μακεδονίας, Ευρώπης, τμήμα της οδού Ύδρας, μπροστά από το 2ο ΕΠΑΛ κ.λ.π.)  Ήδη τα συνεργεία εργάζονται στο τμήμα της οδού Περικλέους στην κάτω πλευρά της πόλης και υπολογίζεται πως το ποσοστό υλοποίησης του σύνολου έργου ξεπερνά πλέον το 24%.
Την επίβλεψη του έργου έχει η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑ Κιλκίς με επιβλέποντα μηχανικό τον κ. Χρήστο Γιοβανούδη.
Σύμφωνα με τη μελέτη εκτελούνται:
Χωματουργικές εργασίες (εκσκαφή και επίχωση)
Τοποθέτηση 14.800 μέτρων δικτύου ύδρευσης ΠΕ
Τοποθέτηση κεντρικών φρεατίων ελέγχου του δικτύου
Συνδέσεις ιδιωτικών παροχών με το νέο δίκτυο
Αποκατάσταση ασφαλτικών οδοστρωμμάτων

Με την ολοκλήρωση της εργολαβίας από τον ανάδοχο "Μεταλλινός Αθανάσιος" υπολογίζεται ότι το τμήμα του δικτύου που θα αποτελείται πλέον από σωλήνες πολυαιθυλενίου θα ξεπερνά το 50%. "Διακηρυγμένη απόφαση  της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Δημ. Σισμανίδη είναι σε σύντομο διάστημα να δημοπρατήσουμε και νέο έργο ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης στο σύνολό της" δήλωσε η πρόεδρος της ΔΕΥΑ πρώην αντιδήμαρχος Λένα Αναστασιάδου η οποία και καθημερινά επιβλέπει την πρόοδο των εργασιών.
Οι εργασίες μεταφέρονται εντός των ημερών και θα εκτελεστούν σε τμήματα των οδών: Αθηνών, Πλάτωνος, Καραολή και Δημητρίου, Κ. Γαβριηλίδη, Εθνικής Αντίστασης, Πολυτεχνείου, Ν. Παναγιώτου, Θεσσαλονίκης, Τσιρογιάννη, Χρήστου Μαρτιάσδη, Β. Ρώτα, Κύπρου, Αισχύλουμ, Βυζαντίου, Κοραή, Στρωμνίτσης, Ακροπόλεως , Μεσημβρίας, Ξεκοφώντος, Σωκράτους, Καπέτα, κ.ο.κ)