Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 12:33:35 πμ
etpa
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 22:44

Δήμος Κιλκίς: ''Στέγαση και Επανένταξη''

Συντάκτης:

Άνθρωποι και οικογένειες που είτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είτε για διάφορους άλλους λόγους αντιμετώπισαν το φάσμα της ανεργίας και βρέθηκαν σε κατάσταση αστεγίας αποκτούν ένα ουσιαστικό στήριγμα για να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Το δικαίωμά τους στην ελπίδα δίνει το πρόγραμμα ''Στέγαση και Επανένταξη'' που υλοποιεί ο Δήμος Κιλκίς και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας με τη συμμετοχή μεμονωμένων ατόμων και οικογενειών που στο σύνολό τους είναι είκοσι έξι.


Το πρόγραμμα ''Στέγαση και Επανένταξη'' εξελίσσεται ικανοποιητικά. Από το Σεπτέμβριο, οπότε και υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Δήμου Κιλκίς, με εκπρόσωπο το Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, και ωφελουμένων, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι προβλεπόμενες από το εν λόγω πρόγραμμα συμβατικές υποχρεώσεις. Σε ότι αφορά τη σίτιση, οι δικαιούχοι εφοδιάζονται δωρεάν με τρόφιμα  εδώ και δύο μήνες ενώ πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκαν τα πρώτα μισθωτήρια συμβόλαια για τη στέγαση των ωφελουμένων και την αυτόνομη διαμονή τους.  Έχουν, επίσης, υπογραφεί οι συμβάσεις για την προμήθεια οικοσκευών (ηλεκτρικά είδη, έπιπλα)  που θα εξοπλίσουν τα νέα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Είναι γεγονός ότι ο πυλώνας ''Στέγαση'' θα μπορούσε να ''τρέξει'' πιο γρήγορα εάν δεν υπήρχε  διστακτικότητα από πλευράς ιδιοκτητών να ενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους. Η συζητούμενη προοπτική ανανέωσης του προγράμματος για ένα ακόμη χρόνο από την ηγεσία του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα ασφαλέστερο κίνητρο για την ενοικίαση.  
Επόμενη στόχευση  της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας  του Δήμου Κιλκίς, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, είναι η άμεση ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα, ο οποίος αναφέρεται στην ''Επανένταξη'', και προβλέπει δράσεις ενημέρωσης και εργασιακής συμβουλευτικής με προοπτική τη διασύνδεση των συμμετεχόντων με την αγορά εργασίας.
Αξιομνημόνευτη είναι η οργανωμένη και μεθοδική εργασία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας  για την ομαλή ροή του προγράμματος ''Στέγαση και Επανένταξη''  και την υπέρβαση γραφειοκρατικών σκοπέλων, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα ως κοινωνική δομή εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε πανελλήνια κλίμακα.
Περιληπτικά, τα οφέλη από την εφαρμογή του αφορούν την επιδότηση ενοικίου για ένα έτος, την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τη σίτιση, την αγορά οικοσκευής, ανάλογα με τις ελλείψεις της κάθε οικογένειας, την κάλυψη λογαριασμών ΔΕΚΟ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και την εργασιακή επανένταξη.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ''Στέγαση και Επανένταξη'' είναι 103.440,00ευρώ για το Δήμο Κιλκίς, με κάλυψη της χρηματοδότησης από  πόρους της Γεν. Γραμματείας Πρόνοιας του  Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο  έχει προκηρύξει το εν λόγω πρόγραμμα.