Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, 2:39:12 μμ
etpa
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 21:02

Δήμος Κιλκίς: Τουλάχιστον στη συνεδρίαση το κλίμα ήταν ήπιο

Συντάκτης:

Ευθύνες σε διευθυντές σχολείων για τις ζημιές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις σχολικών κτηρίων, κυρίως υδροδότησης και θέρμανσης, επέρριψε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Σισμανίδης.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε μια πρώτη καταγραφή- αποτίμηση της εκ μέρους  του δήμου αντιμετώπισης της πρόσφατης κακοκαιρίας.

« Πήγαμε αρκετά καλά στην αντιμετώπιση του χιονιά. Και λέω αρκετά καλά διότι δεν είχαμε απώλειες ζωής, απώλειες κτηνοτροφικού κεφαλαίου, κρατήσαμε ανοιχτούς τους δρόμους..» ανέφερε ο κ. Σισμανίδης. «Στον παγετό όμως η κατάσταση δεν ήταν καλή. Υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε σχολεία λόγω παλαιότητας των εγκαταστάσεων, ελλιπούς συντήρησης και αδιαφορίας ορισμένων διευθυντών να λάβουν προληπτικά – προστατευτικά μέτρα» συνέχισε ο κ. Σισμανίδης απαριθμώντας τις παρεμβάσεις των τεχνικών υπηρεσιών σε γυμνάσια, λύκεια και δημοτικά σχολεία – νηπιαγωγεία του δήμου.
Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων δεν μπορεί να αποτιμηθεί πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής και αλλαγής εγκαταστάσεων (αλλαγές καυστήρων σε σχολικές μονάδες).
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης επί της ουσίας δεν αμφισβήτησε τη διαχειριστική επάρκεια της διοίκησης του δήμου στην αντιμετώπιση του χιονιά και του παγετού, καθώς αναγνώρισε και τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας αλλά παρατήρησε ότι ώφειλε ο δήμος να οργανωθεί καλύτερα πριν την κακοκαιρία για να προληφθούν ορισμένες καταστροφές ενώ για το υψηλό κόστος των επισκευών  τόνισε ότι η διοίκηση  πρέπει να ζητήσει την απολογία όσων δεν έπραξαν το καθήκον τους.
Ευτυχώς πάντως που το κόστος είναι μόνο υλικό, κατέληξε.
Ήπια στάση κράτησε και η κ. Ιωάννα Ρούσου επισημαίνοντας  ότι θα μπορούσε να ριχτεί περισσότερο αλάτι στους δρόμους, ενώ και ο κ. Γιάννης Φαχουρίδης ανέφερε πως δεν θα μιλούσε επί του θέματος αν ο δήμαρχος δεν εκτιμούσε  πως «πήγαμε καλά»  στη διαχείριση της κακοκαιρίας. Η κακοκαιρία δεν ήρθε απροειδοποίητα. Η διοίκηση έπρεπε να πάρει μέτρα προληπτικά κι όχι να τρέχει πίσω από τις ζημιές. Να λειτουργήσει ως σωστός νοικοκύρης. Τα σχολεία είναι απαρχαιωμένα. Το ίδιο θα συμβεί σε νέα κακοκαιρία. Φορτωθήκαμε αρμοδιότητες χωρίς πόρους και κονδύλια. Υποδομές δεν έχουμε. Γι’ αυτό και δεν ασκώ σοβαρή κριτική. Και  σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι πολιτικό και δεν αναφέρομαι στο πρόσωπο του Δημάρχου, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φαχουρίδης.
Επί μέρους παρατηρήσεις για προβλήματα και  ελλιπή κατά τόπους αντιμετώπισή τους διατύπωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Ζώτος και  Θεόδωρος Βαφειάδης, ενώ ο κ. Γ. Αμανατίδης ζήτησε ελαστική τιμολόγηση των προσεχών λογαριασμών νερού, λόγω των διαρροών – ζημιών στα δίκτυα.
Από το κανόνα ελαστικότητας έναντι της διοίκησης ως προς τη διαχείριση της κακοκαιρίας διαφοροποιήθηκε ο κ. Λάζαρος Παζαρτζικλής. Με αφορμή και προγενέστερη δήλωσή του που έτυχε απάντησης εκ μέρους του δήμου, ο κ. Παζαρτζικλής παρατήρησε ότι η πραγματικότητα που  βίωσαν οι δημότες στην πόλη και τους οικισμούς είναι τόσο ισχυρή ώστε δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο. Οι δημότες έκριναν πόσο καλά διαχειρίστηκε ο δήμος τα προβλήματα με το χιόνι και το  παγετό, κατέληξε ο κ. Παζαρτζικλής.

 

Στα «μαλακά» η άφιξη
226 προσφύγων
στο ξενοδοχείο «Δήμητρα»
Τρεις ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, στο ξενοδοχείο «Δήμητρα» του Σταθμού Μουριών είχαν καταφτάσει με εφτά  λεωφορεία 226 πρόσφυγες, προερχόμενοι από πρόχειρη δομή φιλοξενίας στη Σίνδο, προφανώς ύστερα από συμφωνία του ιδιοκτήτη της εν λόγω επιχείρησης με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Και όπως παγίως συμβαίνει η μεταφορά τους έγινε χωρίς καμιά ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όλως παραδόξως στο συμβούλιο απλά καταγράφηκε η φραστική διαμαρτυρία όλων των πλευρών του σώματος για το έλλειμμα ενημέρωσης χωρίς καμιά αναφορά στη βάναυση καταπάτηση της ισομερούς κατανομής των προσφύγων  πανελληνίως σε βάρος του νομού και του Δήμου Κιλκίς.
«Δεν γνώριζα τίποτε μέχρι το απόγευμα σήμερα, δεν με ενημέρωσε κανείς από την κυβέρνηση. Θα διερευνήσω το θέμα» περιορίστηκε να σχολιάσει ο κ. Δήμαρχος.
Μάλιστα υποβάθμισε περισσότερο τα θέμα όταν σε σχετική παρατήρηση του κ. Φαχουρίδη, αναρωτήθηκε «τι μπορεί να κάνει ο δήμος όταν τη συμφωνία φιλοξενίας προσφύγων τη συνάπτει ένας ιδιώτης;»
Το κακό παράγινε. Δεν μας υπολογίζουν κι αυτό σημαίνει πως δεν πράξαμε τα δέοντα για να μας υπολογίζουν. Εν κρυπτώ λαμβάνονται και υλοποιούνται αποφάσεις μεταφοράς προσφύγων στο Κιλκίς. Ο νομός μας εκπροσώπησε την Ελλάδα στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στην φιλοξενία προσφύγων χωρίς να εισπράξει τίποτε. Είναι ώρα να διεκδικήσουμε δυναμικά όσα δικαιούμαστε, παρότρυνε ο κ. Παύλος Τονικίδης.
Είναι λυπηρό ότι δεν ενημερωθήκαμε, περιορίστηκε να σχολιάσει και η κ. Ρούσου, ενώ οξύτερος ο κ. Κώστας Ζώτος σχολίασε: Δεν είπαμε ότι δεν θα δεχθούμε άλλους πρόσφυγες; Πως μπαίνουν και βγαίνουν πρόσφυγες στο νομό χωρίς να ρωτάνε κανέναν; Γιατί το ανεχόμαστε;
Και κάπου εκεί το θέμα έληξε! Ενδεχομένως ύστερα από κάποιο νέο κρούσμα άφιξης και άλλων προσφύγων ξαναθυμηθούν όλοι το υποτιθέμενο αδιαπραγμάτευτο αίτημα: Ισότιμη μεταχείριση του νομού με ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

 

Στον Εισαγγελέα τα στοιχεία
για το 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς
Όλοι ήξεραν κι όλοι σιωπούσαν από το 2006 και περισσότερο από όλους ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων για την κατάσταση στο κτήριο που εκκενώθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς. Θα κάνω αναλυτική ενημέρωση στο σώμα μόλις λάβω την τεχνική έκθεση που συντάσσεται. Και φυσικά θα στείλω όλα τα στοιχεία στον Εισαγγελέα για προκαταρκτική εξέταση. Τα παραπάνω ανέφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Δημ. Σισμανίδης. Νωρίτερα και στη συζήτηση για τις παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια παρατήρησε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου κινήθηκαν  γρήγορα, όλα τα λύκεια λειτουργούν κανονικά κι ακόμα και στο 2ο ΕΠΑΛ κάνουν μαθήματα η α’ και η γ’ τάξεις.
Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος Λένα Αναστασιάδου ενημέρωσε για τα αποτελέσματα πρόσφατου ταξιδιού της στην Αθήνα επικεντρωμένο στην εξασφάλιση αιθουσών για τις ανάγκες του 2ου ΕΠΑΛ.
Εξασφαλίσαμε τέσσερις αίθουσες από τον ΟΑΕΔ και αίθουσες από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΚΕΓΕ) Μάλιστα από το ΚΕΓΕ θα επιδιώξουμε να μεταστεγαστεί ο εκεί στεγασμένος ΟΠΕΚΕΠΕ και να διατεθούν και οι αίθουσες αυτές για τις ανάγκες του ΕΠΑΛ. Επίσης ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας να μεταφερθεί – μεταστεγαστεί στο νέο κτήριο το παράρτημα ΤΕΙ και οι χώροι του από τη νέα σχολική χρονιά να διατεθούν για την πλήρη μεταφορά του 2ου ΕΠΑΛ στον χώρο του ΟΑΕΔ-ΚΕΓΕ, ανέφερε η κ. Αναστασιάδου.