Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 12:14:32 πμ
etpa
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 14:35

Δράσεις, προγράμματα και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης από τη δημοτική διοίκηση Κιλκίς

Συντάκτης:

Κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κιλκίς είναι η στήριξη,  αλληλεγγύη και αρωγή προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αντιμετώπιση φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Κιλκίς ασκείται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού, Δόμησης και Διαφάνειας με αρμόδιο Αντιδήμαρχο το Δημήτρη Τσαντάκη, τον Οργανισμό Αθλητισμού,Πολιτισμού, Περιβάλλοντος – Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών με Πρόεδρο την Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς με Πρόεδρο τη Χρυσή Σοφού,  και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης με Πρόεδρο το Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη.


Κατά το διάστημα της δεκαεπτάμηνης θητείας της (Σεπτέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2016) η Δημοτική Αρχή Κιλκίς υπό το Δημήτρη Σισμανίδη έχει υλοποιήσει κατά τομείς τις ακόλουθες κοινωνικές παρεμβάσεις:

 

Δήμος Κιλκίς - Αντιδημαρχία Κοινωνικής
Πρόνοιας, Πολιτισμού Δόμησης και Διαφάνειας  
• Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας υλοποιεί  το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προϋπολογισμού 103.440,00 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι 26 άτομα, που είναι μέλη 9 οικογενειών, οι οποίες διαβιούσαν σε κατάσταση αστεγίας. Το πρόγραμμα προσφέρει:
Κάλυψη ενοικίου, δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης και υπόδησης, υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, δαπάνες σίτισης και εργασιακή επανένταξη 5 ωφελουμένων. Συγχρόνως οι ενταχθέντες στο πρόγραμμα ‘’Στέγαση και Επανένταξη’’ υποστηρίζονται  με δράσεις συμβουλευτικής  από ψυχολόγο και κοινωνική  λειτουργό.
•Χορήγησε με τη συνδρομή του Κ.Ε.Π. κάρτα σίτισης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε 761 δικαιούχους. Οι παροχές της κάρτας σίτισης αφορούν σε:
 - Δωρεάν ρεύμα 300kWh το μήνα και 1.200 kWh το τετράμηνο μέχρι τις 31/12/15.
- Επιδότηση ενοικίου (στον εκμισθωτή) ύψους 70 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο και έως 220ευρώτομήνα.    
- Επιδότηση της σίτισης με κάρτα που ενσωματώνει αξία για αγορές προϊόντων 70 ευρώ το μήνα για το μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ το μήνα.
• Ο Δήμος Κιλκίς εντάχθηκε στο πρόγραμμα Τ.Ε.Β.Α. ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘’Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή, από 1-1-2014 μέχρι 31-12-2020.
Κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ανακοίνωσης από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας που έθεσε τα κριτήρια εγκρίθηκαν 636 αιτήσεις και οι ωφελούμενοι για το Δήμο Κιλκίς ανέρχονται στους 1240.
•Διανέμει φρούτα από το πρόγραμμα αποσυρόμενων φρούτων σε κατόχους της κάρτας σίτισης, του ΤΕΒΑ, σε Δημοτικά Σχολεία και στα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Κιλκίς. Ειδικότερα:   
- το Σεπτέμβριο 2015 διανεμήθηκαν περί τους 13 τόνους ροδακίνων.
- το Δεκέμβριο 2015 διανεμήθηκαν περί τους 10 τόνους πορτοκαλιών
-  τον Ιανουάριο 2016 διανεμήθηκαν περί τους 8 τόνους ακτινιδίων.

Κοινωνικές – φιλανθρωπικές δράσεις
Ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας:
• Οργάνωσε και υλοποίησε σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» εβδομάδα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους μαθητές Δημοτικών Σχολείων από 12 έως 16 Οκτωβρίου 2015 στο χώρο της πλατείας Ειρήνης.  Διενεργήθηκε δωρεάν προληπτικός έλεγχος σε 384 παιδιά και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 712 εξετάσεις με την εθελοντική συμμετοχή 14  ιατρών (Ε. Καραγιώργη, Χ. Μοσχοβίδου, Λ. Φούκας, Π. Γκόλιαρη, Φ. Αβραμίδου, Δ. Κατσηκάρη, Ι. Τοντικίδου, Α. Δημητριάδης,  Α. Ναούμης , Α. Τσιραμπίδης, Κ. Γραμματικοπούλου, Ε. Μπερεδήμα, Β. Σαμοθρακίτης, Χ. Λυρτζής)
• Συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση Αγώνα Δρόμου Υγείας και Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς το Μάιο του 2015. Μέρος των εσόδων της αθλητικής διοργάνωσης διατέθηκαν για τις ανάγκες του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς.
• Συμμετείχε ως συνδιοργανωτής με το Φαρμακευτικό – Ιατρικό Σύλλογο Κιλκίς στη συναυλία αλληλεγγύης του συγκροτήματος ‘’Χαϊνηδες’’. Μέρος των εσόδων προσφέρθηκαν στο Κοινωνικό Φαρμακείο (1.983,78ευρώ) και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (1.322,52ευρώ).
• Συμμετείχε με τον Ερυθρό Σταυρό Κιλκίς (τοπικό παράρτημα) στη διοργάνωση καλλιτεχνικής εκδήλωσης με το Δ. Μπάση το καλοκαίρι στο Λόφο Αγίου Γεωργίου. Στόχος  ήταν η συλλογή τροφίμων και η διάθεσή τους σε ευπαθείς ομάδες.
• Διοργάνωσε το Δεκέμβριο  εκδήλωση αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο Κιλκίς στο Συνεδριακό Κέντρο. Αντί εισιτηρίου προσφέρθηκαν πάνω από 220 δέματα για τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Κιλκίς.
• Διένειμε το Δεκέμβριο 2015 – Ιανουάριο 2016  τρόφιμα πρώτης ανάγκης (λάδι, μακαρόνια, ζάχαρη, σάλτσα) σε ευπαθείς ομάδες με την ευγενική χορηγία της Βιομηχανίας KLEEMAΝN.     
      
Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος
και Παιδικών  και Βρεφονηπιακών Σταθμών
• Καταβλήθηκαν χαμηλά τροφεία στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Κιλκίς που δεν επιβαρύνουν το μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό.
• Απαλλάχθηκαν από τα τροφεία γονείς με ετήσιο εισόδημα 8.000ευρώ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι.
• Προβλέφθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκπτώσεις (20% στο δεύτερο παιδί και 50% στο τρίτο εγγεγραμμένο παιδί) ως προς την καταβολή των τροφείων.
• Προκηρύχθηκαν 4 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για την εύρυθμη λειτουργία και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.  
• Υλοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε όλους τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου

 

Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς (Κ.Δ.Ε.Κ.)
• Συνεχίζεται η λειτουργία των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες ''Βοήθεια στο Σπίτι'' στις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Κιλκίς (Λειψύδριο, Μ. Βρύση) Κρουσσών (Ευκαρπία, Τέρπυλλος) Μουριών, Πικρολίμνης, Χέρσου και ''Κοινωνική Μέριμνα'' στο Κιλκίς με εξυπηρετούμενες περιοχές και την Αργυρούπολη, το Ζαχαράτο, την Κρηστώνη, την Κολχίδα, την Ξηρόβρυση και το Σεβαστό.
Οι 34 εργαζόμενοι στις κοινωνικές αυτές δομές παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής φροντίδας και οικογενειακής οικιακής βοήθειας στους ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά και σε άτομα με ειδικές ανάγκες που χρήζουν κοινωνικής μέριμνας.
Δίδεται προτεραιότητα στη φροντίδα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους μόνιμα ή ορισμένες ώρες της ημέρας και δεν αυτοεξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό και των ατόμων με ειδικές ανάγκες που ζουν μόνα τους ή με την οικογένειά τους και αντιμετωπίζουν κινδύνους απομόνωσης, αποκλεισμού, επιβίωσης.
Οι κοινωνικές δομές των προγραμμάτων ''Βοήθεια στο Σπίτι'' και ''Κοινωνική Μέριμνα'' εξυπηρετούν συνολικά 822 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες στα όρια του Δήμου Κιλκίς.
• Λειτουργεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στην πόλη του Κιλκίς με 40 παιδιά από δημοτικά σχολεία και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία. Στις εγκαταστάσεις τους τα παιδιά αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους κατά τις απογευματινές ώρες.
• Λειτουργεί ένας παιδικός σταθμός ''Αστεράκια'' και ένας βρεφονηπιακός σταθμός ''Τσαφ – Τσουφ'' όπου με χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. (265.446ευρώ) φιλοξενούνται δωρεάν 55 νήπια και βρέφη.
• Λειτουργεί Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) με 300 περίπου ενεργά μέλη. Το Κ.Α.Π.Η. αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα (χορωδία, χορευτικό συγκρότημα) και συμμετέχει σε κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα εντός και εκτός των ''τειχών'' του Δήμου Κιλκίς. Περιοδικά πραγματοποιεί οργανωμένες επισκέψεις και εκδρομές σε τόπους σημαντικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Για την ιατρική φροντίδα των μελών του Κ.Α.Π.Η. λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2015 οργανωμένο ιατρείο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με εξεταστήριο και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Το ιατρείο του Κ.Α.Π.Η. είναι συμβεβλημένο με παθολόγο – ιατρό που μεριμνά για την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εξετάσεων(μέτρηση πίεσης και σακχάρου, καρδιογράφημα, έλεγχος ακτινογραφιών).  
• Η Κ.Δ.Ε.Κ. επικουρεί με την παραχώρηση χώρου το Συμβουλευτικό Κέντρο Κιλκίς που λειτουργεί με ευθύνη του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, συγγενείς και φίλους τους, ο οποίος παρέχει μεταξύ άλλων ομαδική και ατομική συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά.
• Η Κ.Δ.Ε.Κ. επικουρεί με την καταβολή του μισού ενοικίου τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου ''Αθανάσιος Τηλιακός''.

 

Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης –
Αποχέτευσης Κιλκίς (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.)
Η κοινωνική μέριμνα της Δημοτικής Αρχής Κιλκίς  για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αποτυπώνεται και στην τιμολογιακή πολιτική για το νερό η οποία προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης που μειώνονται κατά 50%.Ειδικότερα η τιμολογιακή πολιτική για το τρέχον έτος διαμορφώνεται ως εξής:
• Ο λογαριασμός νερού μειώνεται στο 50% από το 35% για τα πρώτα 25 κ.μ. νερού το μήνα για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες (άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα μέλη).
• Το μειωμένο τιμολόγιο για τις πολυτεκνικές οικογένειες καθορίζεται μηνιαίως σε 50% για τα πρώτα 25 κ.μ. νερού για 4 προστατευόμενα μέλη, σε 60% για τα πρώτα 30 κ.μ. νερού  για 5 προστατευόμενα μέλη, σε 70% για τα πρώτα 35 κ.μ. νερού το μήνα για 6 προστατευόμενα μέλη, σε 80% για τα πρώτα 40 κ.μ. νερού για 7 προστατευόμενα μέλη, σε 90% για τα πρώτα 45 κ.μ. νερού για 9 προστατευόμενα μέλη ενώ απαλλάσσονται του τέλους για τα πρώτα 55 κ.μ. νερού οικογένειες με 9 και άνω προστατευόμενα μέλη.
• Ως οικονομικά αδύναμοι νοούνται οι υπόχρεοι που το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το παραπάνω εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 50% στην περίπτωση των πολυτέκνων, των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων με αναπηρία 67% και άνω.
• Για την ένταξή τους στα ειδικά μειωμένα τιμολόγια της ύδρευσης οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσκομίσουν στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) έντυπη αίτηση, εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας ή βεβαίωση ότι δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση και τίτλο ιδιοκτησίας ή ενοικιαστήριο συμβόλαιο της κύριας κατοικίας. Οι πολύτεκνοι θα προσκομίσουν επιπροσθέτως πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας από το Σύλλογο Πολυτέκνων ν. Κιλκίς.