Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, 9:23:11 πμ
etpa
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 20:30

Είναι απλό: Να εποικοινωνήσουμε με την Μόρια για να μάθουμε τον τρόπο

Συντάκτης:

Κριτική στη διοίκηση του δήμου για αδυναμία της στην προάσπιση των συμφερόντων του δήμου και των δημοτών με αφορμή το προσφυγικό και το εκκρεμές αίτημα αποζημιώσεων ασκεί ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας Κώστας Σιωνίδης.
Ο κ. Σιωνίδης επικαλείται την τελευταία εξέλιξη με την έγκριση αποζημιώσεων σε κατοίκους της Μόριας του ν. Λέσβου για καταστροφές περιουσιών τους από τους εκεί πρόσφυγες για να καταγράψει την αδυναμία της διοίκησης του δήμου Παιονίας να βρει παρόμοιο τρόπο.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Σιωνίδη έχει ως εξής:


Τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό), δημοσιεύθηκε η είδηση της αποζημίωσης των θιγέντων ιδιοκτητών από τον καταυλισμό προσφύγων-μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Είδηση οπωσδήποτε θετική για μια περιοχή που ταλαιπωρείται εδώ και καιρό από το ασύμμετρο κύμα των ροών προσφύγων και μεταναστών.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι για ένα κονδύλιο 170 χιλ. ευρώ, συνυπέγραψαν έξι (!) υπουργοί της κυβέρνησης. Όπως βεβαίως, προκαλεί εντύπωση και οργή, απόλυτα δικαιολογημένη, ότι ακόμη δεν βρέθηκε τρόπος ώστε να αποζημιωθούν οι θιγέντες ιδιοκτήτες της Ειδομένης, των Ευζώνων και της Ν. Καβάλας, του δήμου Παιονίας.
    Σίγουρα η ανθρώπινη δυστυχία δεν υπολογίζεται συγκρίνοντας αριθμητικά δεδομένα. Είναι βέβαιο όμως ότι καμία οδυνηρή κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν μπορεί να συγκριθεί με την παγκοσμίως γνωστή κόλαση της Ειδομένης.
Τον τελευταίο χρόνο θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκετές φορές το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων κατοίκων. Πριν μερικούς  μήνες μάλιστα είχε δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο άρθρο μας, με τίτλο «Να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε». Χωρίς κυνισμό και τυχοδιωκτική τακτική, θα έπρεπε ήδη ο δήμος Παιονίας να έχει δικαιωθεί, να έχει ενδυναμωθεί σε υποδομές και να έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες. Κανείς δεν δικαιούται να αγνοήσει   την υπέρτατη προσπάθεια των δημοτών του και την οδυνηρή δοκιμασία των δομών του.
Όλα αυτά  όμως, για να επιτευχθούν χρειάζονται το αυτονόητο: τη συστηματική και συντονισμένη δράση των τοπικών δυνάμεων, με συντονισμό από τη Δημοτική Αρχή. Δράση με σχέδιο, πρόγραμμα, επιχειρήματα, κοστολόγηση. Υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και όχι ανέξοδους υψηλούς τόνους και διαρκή επίκληση των «άριστων προσωπικών σχέσεων με υπουργούς».
Για τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποζημίωση των θιγέντων ιδιοκτητών του δήμου μας, σίγουρα δεν χρειάζονται έξι υπουργοί. Πιθανόν όμως να απαιτείται η επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή της περιοχής Μόριας. Για να πληροφορηθεί η Δημοτική μας Αρχή τον τρόπο.

Κώστας Σιωνίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής
παράταξης «Παιονία της Προόδου»