Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 9:45:09 πμ
etpa
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 06:20

Ελέγχονται τα “περάσματα” από την ΠΓΔΜ Τέλος Γενάρη αναμένεται η FRONTEX

Συντάκτης:

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω συνεργασία των δήμων με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, εγκαινιάστηκε την Τρίτη 13 Ιανουαρίου με τη συνάντηση που είχαν μαζί του  τα μέλη  Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.


Ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης ως μέλοςτης επιτροπής, είχε την ευκαιρία να επιδόσει στον κ. Μουζάλα, χωρίς όμως να γίνει συζήτηση στη συνεδρίαση που ακολούθησε, την επιστολή με την οποία εισηγείται τη διεύρυνση της υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης “στον ανώνυμο Έλληνα εθελοντή” (σχετικό κείμενο δημοσιεύτηκε σε προγενέστερο φύλλο μας) Επίσης ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί πλέον στην Ειδομένη, από την οποία περνούν καθημερινά στην ΠΓΔΜ περί τους 2000 πρόσφυγες αφού πριν την προσέγγιση των λεωφορείων που τους μεταφέρουν γίνεται διαλογή - έλεγχος και όσοι δεν κατάγονται από τις εμπόλεμες χώρες Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν) υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Γκουντενούδης ζήτησε από τον κ. Υπουργό τη διενέργεια του ελέγχου ευθύς μόλις αποβιβαστούν στον Πειραιά οι πρόσφυγες - μετανάστες ώστε να μην επιβιβάζονται στα λεωφορεία με τα οποία μεταφέρονται με προορισμό την Ειδομένη.

 

Εντείνονται οι έλεγχοι
Στην Ειδομένη λοιπόν ενώ η είσοδος στην ΠΓΔΜ των προσφυγων είναι απρόσκοπτη, στενεύουν συνεχώς τα περιθώρια παράνομης εισόδου μεταναστών από αφύλακτα σημεία  και ιδιαίτερα από τα παλιά περάσματα, ανατολικότερα του φράχτη, όπως αποκαλύψαμε σε αποκλειστικά ρεπορτάζ των εφημερίδων μας. Η γειτονική χώρα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις φύλαξης των συνόρων της με αστυνομικούς και άλλων βαλκανικών χωρών από τις οποίες διέρχονται οι φυγάδες μετανάστες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας όσοι συλλαμβάνονται ύστερα από καταδίωξη, επιστρέφονται στην χώρα μας από το γνωστό σημείο εισόδου - εξόδου στην ουδέτερη ζώνη και πολλοί εξ αυτών χρήζουν πρώτων βοηθειών καθώς, όπως είναι ευνόητο,   μόνο ειδυλλιακή δεν είναι η αντιμετώπιση που έχουν από τις δυνάμεις φύλαξης της γειτονικής χώρας.

Ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς
η εγκατάσταση της FRONTEX
Θέμα ελάχιστων εβδομάδων είναι πλέον η εγκατάσταση στην Ειδομένη της ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων FRONTEX καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης των εγκαταστάσεων της αστυνομίας στα σύνορα, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό.
Με τη συνδρομή του δήμου Παιονίας έχει καθαριστεί ο χώρος και εγκαθίσταται ο εξοπλισμός από τη σύναμη των πρώτων ανδρών της FRONTEX που βρίσκονται αεδώ και μέρες στα σύνορα, ενώ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στην ευρύτερη περιοχή.
Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, όλοι προεξοφλούν ότι πολύ σύντομα θα εγκατασταθεί στην Ειδομένη η δύναμη της  FRONTEX για να βοηθήσει στο έργο της επαλήθευσης των στοιχείων των προσφύγων και του ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων. Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν μάλιστα ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός ενδέχεται να εγκατασταθεί η δύναμη αυτή που θα αριθεμέι περί τα 60 άτομα ανά βάρδια.  

Συνεργασία αυτοδιοίκησης - υπουργείου
Αναφορικά με τη συνάντηση της επιτροπής της ΚΕΔΕ με τον κ. Κουζάλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να γνωρίζει το σχεδιασμό της κεντρικής διοίκησης σε μείζονα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία για τα κέντρα φιλοξενίας, για τα ζητήματα υγιεινής, καθώς και για τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην εκτόνωση εντάσεων όπου αυτές σημειώνονται.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει νεότερη συνάντηση σε διάστημα 15 ημερών.
Στην Επιτροπή συμμετείχαν και κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, Ρόδου και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος,  ο αντιδήμαρχος Κω Δ. Γερασκλής,  καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ.