Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 7:21:16 μμ
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 10:38

ΕΛΤΑ Ευρωπού: Επιστολές διαμαρτυρίας αποστέλλονται, αλλά στου κουφού την πόρτα... όσο θέλεις βρόντα

Ο δήμαρχος Παιονίας  Κωνσταντίνος Σιωνίδης ζήτησε την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την  Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:30, στην αίθουσα Συνεδριάσεων   «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ»,   με μοναδικό  θέμα  το πρόβλημα που προέκυψε από την αναστολή λειτουργίας του γραφείου ΕΛΤΑ  Ευρωπού.

Μία ημέρα πριν, την  Τετάρτη 19 Ιουλίου,  απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τα ΕΛΤΑ, στον Πρόεδρο Διοικ. Συμβουλίου  και στον Διευθ. Σύμβουλο των ΕΛΤΑ για το ίδιο θέμα.

Το κείμενο της επιστολής του κ. Σιωνίδη παρατίθεται στη συνέχεια με την επισήμανση πως αποτέλεσε τον κορμό του ψηφίσματος που εξέδωσε την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.

Με ιδιαίτερη πλέον ανησυχία για το μέλλον του ακριτικού μας δήμου Παιονίας  διαπιστώνουμε πως η  αποψίλωση των υπηρεσιών συνεχίζεται. Μετά  την απόφαση της Διεύθυνσης Δικτύου Κεντρικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ,  που προέβλεπε  την αναστολή λειτουργίας του γραφείου ΕΛΤΑ Γουμένισσας, ακολούθησε η απόφαση που αφορά την αναστολή της συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Ευρωπού από τις 24-7-2023.

Το γραφείο ΕΛΤΑ  Ευρωπού που βρίσκεται στην  έδρα του πρώην δήμου Ευρωπού   εξυπηρετεί τους πολίτες που κατοικούν στα χωριά Εύρωπο, Άγιο Πέτρο, Τούμπα, Πολύπετρο, Μεσιά, Ρύζια , Βαλτοτόπι και Καμποχώρι.

Επιπλέον, ο Εύρωπος   διαθέτει σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ευρωπού εξυπηρετούνται άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο από την λειτουργία του ταχυδρομικού καταστήματος, καθότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν ούτε τράπεζες ούτε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (Α.Τ.Μ.)   και οι κάτοικοι που σε μεγάλο βαθμό είναι συνταξιούχοι, εξυπηρετούνται από το ταχυδρομικό κατάστημα, όπου διατηρούν λογαριασμό.

Με την εφαρμογή της απόφασης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, οι κάτοικοι θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν , ενώ σε κάποιες περιπτώσεις για υπερήλικες  και  ασθενείς δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα, διότι δεν υπάρχει ούτε τακτική συγκοινωνία μεταξύ των εν λόγω χωριών και του Πολυκάστρου όπου έχει ΕΛΤΑ ή της Αξιούπολης που έχει τράπεζες.

Δύο βασικές λειτουργίες που σήμερα εξυπηρετούνται από το ταχυδρομείο Ευρωπού και δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν έστω και αν υπάρξει στο μέλλον κάποιο πρακτορείο είναι:

Α. Πάνω από  500  αγρότες και οι εργάτες γης της περιοχής προμηθεύονται από το ταχυδρομείο Ευρωπού εργόσημα καθότι η εν περιοχή είναι αγροτική με αρδευόμενες εκτάσεις και  δυναμικές καλλιέργειες.

Β. Στο ταμιευτήριο του ταχυδρομείου Ευρωπού  υπάρχουν άνω των 2000 ενεργοί λογαριασμοί. Λόγω της μεγάλης απόστασης από την κοντινότερη τράπεζα οι κινήσεις είναι συνεχείς και το  πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι 2000 κάτοικοι που εξυπηρετούνται θα είναι τεράστιο.

Είναι παράλογο και απάνθρωπο για την αποστολή μιας συστημένης επιστολής, οι κάτοικοι του Ευρωπού και της ευρύτερης περιοχής   να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο κατάστημα Πολυκάστρου διανύοντας έως και 50 χιλιόμετρα.

Η απόφαση αυτή της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, όπως και η αντίστοιχη για την Γουμένισσα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.

Ως θεσμός της αυτοδιοίκησης, έπειτα από αυτήν την απόφαση καλούμαστε να αντιδράσουμε και να επισημάνουμε με δυνατή φωνή, ότι  εκτός από τα λειτουργικά κέρδη και οφέλη των φορέων, υπάρχουν και άνθρωποι που πληρώνουν αυτό το τίμημα και συνήθως είναι οι απλοί και οι αδύναμοι πολίτες.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απογύμνωση της υπαίθρου. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λογική κλεισίματος των Υπηρεσιών που έως σήμερα εξυπηρετούν τους πολίτες σε βασικές τους ανάγκες και στην καθημερινότητα τους, ειδικά όταν πρόκειται για πολίτες που διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Οι τεχνοκράτες που με χρηματοοικονομικούς όρους λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει με όρους λεκανοπεδίου των Αθηνών.

Ο δήμος Παιονίας έχει 41 ενεργά χωριά σε έκταση 937 τ. χιλιομέτρων και  αυτού του είδους οι αποφάσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια  στην πλήρη ερήμωση της παραμεθορίου.

Διαχρονικά οι κεντρικές αποφάσεις στην χώρα μας δεν λαμβάνονταν  με μόνο κριτήριο το κέρδος και την βιωσιμότητα των εταιρειών  αλλά συνεκτιμώντας και την ανάγκη παραμονής των Ελλήνων στις ακριτικές περιοχές. 

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας, εκφράζουμε  ξανά την έντονη δυσαρέσκεια μας για την κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση της περιοχής μας που γεννά ταυτόχρονα σοβαρά ερωτήματα για τις συγκεκριμένες επιλογές.

Οι αποφάσεις  αυτές  δημιουργούν ανασφάλεια, δυσφορία και αγανάκτηση στους κατοίκους των βορείων συνόρων της Ελλάδας, κατοίκους που αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα.

Περιοχές όπως η Παιονία, η Λέσβος , η Σάμος, η Χίος και άλλες που αντιμετώπισαν και υπέστησαν τις βαριές συνέπειες του Προσφυγικού ζητήματος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μονάχα με χρηματοοικονομικά κριτήρια αλλά και με την πρέπουσα προσοχή που απαιτεί η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση και συμμετοχή στις        εθνικές πολιτικές.

Ως  Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι σε αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα  στεκόμαστε  απέναντι στις αποφάσεις της Διεύθυνσης Δικτύου Κεντρικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ και ζητούμε την συνέχιση λειτουργίας της συναλλακτικής δραστηριότητας του  Ταχυδρομικού Καταστήματος Ευρωπού όχι διότι δεν αναγνωρίζουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΕΛΤΑ, αλλά με το δικαίωμα ενός σκληρά δοκιμαζόμενου τόπου στον οποίο θεωρούμε ότι δεν μπορούν να εφαρμόζονται οι ίδιες αποφάσεις που αφορούν τις αστικές περιοχές.

Ο δήμαρχος Παιονίας

Κωνσταντίνος Σιωνίδης