Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 10:47:45 πμ
etpa
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016 21:01

Γκουντενούδης: Δεν προσκλήθηκα στη συνέλευση Χωρυγίου και για το Κέντρο περιμένουμε ακόμα την πρόταση της κυβέρνησης

Συντάκτης:

Μια νέα διάσταση στο πολύκροτο θέμα της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Χωρύγι δίνει ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ύστερα και από τη συνέλευση των κατοίκων του Χωρυγίου και όσα ακούστηκαν εκεί για τη δική του στάση.


Ο κ. Γκουντενούδης διευκρινίζει ότι ο ίδιος ουδέποτε προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη συνέλευση του περασμένου Σαββάτου και πως αν εκαλείτο βεβαίως και θα προσήρχετο για να διασαφηνίσει τη θέση του.
«Δεν είμαι ευθυνόφοβος και όσα λέω και πράττω τα κάνω δημόσια και σε γνώση των πολιτών. Για το Κέντρο Φιλοξενίας  ισχύουν τα εξής: Ενημερώθηκα από τον Περιφερειάρχη ότι υπάρχει πρόταση εταιρείας για τη δημιουργία Κέντρου στη συγκεκριμένη περιοχή.  Περιμέναμε από την κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τη δική της πρόταση ώστε να ενημερώσουμε με τη σειρά μας τις τοπικές κοινωνίες και να πράξουμε ανάλογα. Όμως ούτε απόφαση υπήρξε ούτε ενημερωθήκαμε από κάποιον υπεύθυνο φορέα της Πολιτείας περί των προθέσεων της κυβέρνησης. Προφανώς κατόπιν των ανωτέρω ούτε δική μας συγκατάθεση θα μπορούσε να υπάρξει επί ανύπαρκτης επίσημης πρότασης.
Και για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω: Η θέση του Δήμου Παιονίας είναι ότι εφόσον κατανεμηθούν ισομερώς σε όλη την χώρα οι πρόσφυγες που πρόκειται να μείνουν έστω για δυο χρόνια στην πατρίδα μας, συμφωνούμε στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας. Σε αριθμό που θα είναι κατά πολύ μικρότερος όσων φιλοξενούνται σήμερα στο νομό.  Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενημέρωση και τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και την εξαντλητική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών με εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων ασφαλούς συμβίωσης για τον τοπικό πληθυσμό και ασφαλούς διαμονής για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Και όλα όσα συμβαίνουν ή διαδραματίζονται στο παρασκήνιο δεν έχουν καμιά σχέση με τη θέση μας αυτή.»