Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 6:14:28 πμ
etpa
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 21:49

Γκουντενούδης: Καταυλισμός 24ωρης παραμονής προσφύγων στην Ειδομένη

Συντάκτης:

Επιστολή προς τον υπουργό Μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα απέστειλε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης με την οποία τονίζει πως ο καταυλισμός που στήθηκε στην Ειδομένη για τους πρόσφυγες είναι «προσωρινής, ολιγόωρης φροντίδας και ξεκούρασης και όχι καταυλισμό παραμονής».


Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται σε συναρμόδιους υπουργούς, στον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και τα κόμματα της Βουλής, αναφέρεται:

Αξιότιμε κε Υπουργέ
Θέλω να σας συγχαρώ για την παραμονή σας στο νέο Κυβερνητικό Σχήμα, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα του έργου σας ως αν. Υπουργός Μετανάστευσης.
Στην από την 1-9-2015 επιστολή μου σας ανέλυσα την υφιστάμενη κατάσταση στο μεθοριακό σταθμό Ειδομένης και τον καθημερινό αγώνα εθελοντών, οργανώσεων, Μ.Κ.Ο. και Δήμου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μεταναστών και προσφύγων.
Μετά την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης και την ανταπόκριση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, οργανώνεται, υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., προσωρινός καταυλισμός 24ωρης παραμονής και φροντίδας προσφύγων.
Στην περιοχή δίπλα από την ουδέτερη ζώνη υπάρχουν ήδη σκηνές φιλοξενίας ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται υγειονομική περίθαλψη και δυνατότητα χρήσης χημικών τουαλετών και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει προβλεφθεί η διανομή νερού και τροφίμων στους διερχόμενους πρόσφυγες με στόχο να εξυπηρετούνται και να διευκολύνονται οι περίπου 10.000 άνθρωποι που διασχίζουν καθημερινά την περιοχή στο Δήμο Παιονίας.
Η συνεισφορά όλων των Μ.Κ.Ο. και οργανώσεων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και τις υπηρεσίες του Δήμου είναι τεράστια και στόχος είναι οι προσωρινές υποδομές να αποτελέσουν μικρό καταφύγιο για το χειμώνα που έρχεται.
Να σημειώσω, κε Υπουργέ, πως η μικρή εγκατάσταση που έχει διαμορφωθεί και οργανώνεται στην Ειδομένη, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί καταυλισμό παραμονής, αλλά έναν χώρο προσωρινής, ολιγόωρης φροντίδας και ξεκούρασης για ανθρώπους ταλαιπωρημένους και κουρασμένους, που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, και θα συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους προς Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Η συνεργασία και η συνεισφορά της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου είναι απαραίτητες για την ομαλή έκβαση του ζητήματος και την άσκηση πίεσης για λήψη άμεσων ενεργειών της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Κοινότητας.
Ελπίζω, σύντομα, να έχουμε την τιμή να σας υποδεχθούμε στην Παιονία προκειμένου να λάβετε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή της Ειδομένης.