Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:57:29 πμ
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 20:15

Γουμένισσα: Η επέτειος της απελευθέρωσης τιμήθηκε όπως την άρμοζε

Για τη Γουμένισσα η 23η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία σταθμός, καθώς την ημέρα αυτή τιμάτε  και γιορτάζετε η επέτειος της απελευθέρωσης της από τον τουρκικό ζυγό πριν από 103 ολόκληρα χρόνια.


 Ανήμερα της  επετείου ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων», διοργάνωσε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 7 το βράδυ.  Το πολυπληθές κοινό απήλαυσε μια εξαιρετική, χειμαρρώδη και εμπεριστατωμένη ομιλία με θέμα «Απελευθέρωση της Γουμένισσας: Από τον Μακεδονικό Αγώνα στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο» από το Διεθνολόγο και Λέκτορα στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
 Παράλειψη θα ήταν ωστόσο να μην αναφερθούν  συνοπτικά μερικά ιστορικά στοιχεία όπως καταγράφονται μέσω ιστορικών πηγών. Ο Μακεδονικός Αγώνας υπήρξε ένας κρίκος στην αλυσίδα των εξεγέρσεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, γραμμένη με αίμα μαρτύρων, ηρωισμούς και ολοκαυτώματα.
Οι πρωταγωνιστές του προέρχονταν από ολόκληρο τον Ελληνισμό. Ωστόσο, το κύριο βάρος του Αγώνα το σήκωσε ο γηγενής πληθυσμός της Μακεδονίας, ο οποίος αγωνίστηκε για 30 περίπου χρόνια να διαφυλάξει την ελληνικότητά του αλλά και να συμπαρασταθεί στους Μακεδονομάχους, που έσπευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στη Μακεδονία, για να πάρουν μέρος στην ένοπλη φάση του Αγώνα στα χρόνια 1904-1908.
Η ανυπομονησία κυριαρχούσε στις καρδιές των Γουμενισσιωτών και έκαιγε τις ψυχές τους. Επιτέλους, το όνειρο δεκαετιών βρισκόταν κοντά στην εκπλήρωσή του.
Ο ελληνικός στρατός είχε στρατοπεδεύσει στα Γιαννιτσά και δεν φαινόταν να έχει πρόθεση να μετακινηθεί. Οι πληροφορίες για βουλγαρικά τμήματα που πλησίαζαν ήταν σαφείς και ακριβείς. Ήταν γνώστες της συμφωνίας των συμμάχων Ελλήνων, Βουλγάρων, Σέρβων και Μαυροβουνίων εναντίον των Τούρκων. Όποιο στρατιωτικό τμήμα καταλάμβανε μια πόλη, ήταν και πιο πιθανό να την συμπεριλάβει στα εδάφη του κράτους του.
Αυτό συγκλόνισε τους κατοίκους της πόλης. Ετοίμασαν αντιπροσωπεία πολιτών, πήραν μαζί τους, τρόφιμα και άλλα αναγκαία για να ανακουφίσουν τους στρατιώτες και έτρεξαν να παρακαλέσουν τον ελληνικό στρατό να τρέξει να προλάβει. Άλλωστε, στρατηγικά, ήταν χρήσιμη η πόλη της Γουμένισσας και η γύρω περιοχή, καθώς έπρεπε να προστατευτεί η γέφυρα της Αξιούπολης, ώστε ο ελληνικός στρατός να επιχειρήσει κυκλωτική κίνηση προς Θεσσαλονίκη.
Χαράματα, μιας κρύας μέρας του Οκτώβρη, στα μάτια των κατοίκων της Γουμένισσας δάκρυα ανείπωτης χαράς κύλισαν.
Η σημαία της ελευθερίας υψώθηκε στη Γουμένισσα, στις 23 Οκτωβρίου 1912.  Λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και η Γουμένισσα αποτίναξε την μακραίωνη τουρκική σκλαβιά.
  Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το σύλλογο αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους γηγενείς Μακεδόνες Έλληνες, που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Την εκδήλωση διάνθισαν μουσικά η χορωδία των Κουφαλίων «Το Μπαλκόνι των Αστεριών» και το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του «Αγίου Τρύφωνα». Στο τέλος της εκδήλωσης το Δ.Σ. απένειμε τιμητικές πλακέτες και προσέφερε ανθοδέσμες. Ακολούθησε δεξίωση στο εντευκτήριο του συλλόγου με πλούσιο μπουφέ, κρασί Γουμένισσας και πολύ χορό.
 Την εκδήλωση τίμησαν με την  παρουσία τους εκπρόσωποι της εκκλησίας,  ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας κ. Τραχανίδης, ο πρώην Νομάρχης Καστοριάς κ. Στεργιάδης, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς κ. Αμανατίδης, ο πολιτευτής κ. Καζαντζίδης, ο Δασάρχης Γουμένισσας κ. Τζάκος, ο πρώην Διευθυντής Δασών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κ. Παπαδημητρίου, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Φραγγίδης, ο Πρόεδρος Ανατολυκορωμυλιωτών Ελλάδας κ. Δρικούδης, οι Διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γίγκερης και κ. Ζιέλκας, οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων Καλαμπακίου Δράμας, Παλαιάς Πέλλας, Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμου Ανατολυκορωμυλιωτών Θεσσαλονίκης, Ριζόμυλου Βόλου, Κουφαλίων,  Χορευτικού Ομίλου Καβάλας και πλήθος κόσμου.
  Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους παραβρέθηκαν και συνεόρτασαν μαζί τους  την σημαντική αυτή επέτειο. Επίσης ευχαριστεί τους χορηγούς: κ. Δημήτρη Λαϊνα, κ. Αμανατίδη, Cattering Zάικος, ανθοπωλείο Ίρις, το μουσικό σχήμα Ασαρτζή Τριαντάφυλλου και τις κυρίες-μέλη του συλλόγου.