Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 4:50:56 μμ
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 18:56

Καλλισθένη Πάκα: Οι καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν μόνες τους. Εμείς θα τις φέρουμε

Συνέντευξη στον Θεοφύλακτο Παγλαρίδη.
Φιλοξενούμε στο studio μας την κυρία Καλλισθένη Πάκα, διακεκριμένη δικηγόρο και Δημοτική Σύμβουλο Κιλκίς και ο λόγος για τον οποίο κάναμε αυτή την ενδιαφέρουσα, ήμαστε βέβαιοι, συζήτηση είναι η τελευταία τοποθέτησή της στη συνεδρίαση διά τηλεδιασκέψεως του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, εκεί όπου προκάλεσε αίσθηση η τοποθέτηση της κυρίας Πάκα, αφού αναφέρθηκε σε φλέγοντα ζητήματα ανάπτυξης και κυρίως τρόπων και προτάσεων προσέλκυσης επενδύσεων, με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο Νομός Κιλκίς.

 

- Και επειδή αναφερθήκατε σε ορισμένες πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Δημοτική Αρχή, οριοθετήστε αυτές τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε να εξηγήσετε στον κόσμο ποια βήματα πρέπει να γίνουν ώστε να πάρει μπρος αυτή η ανάπτυξη την οποία τόσο πολύ μιλάμε αλλά δεν έρχεται.
- Δύο ήταν οι λόγοι οι οποίοι με ώθησαν στη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Ο πρώτος είναι ότι βλέπουμε μία Κυβέρνηση η οποία πιστή στις διακηρύξεις της δουλεύει πυρετωδώς ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας προκειμένου να έρθουν επενδύσεις. Η Βόρεια Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται στο προσκήνιο. Γίνεται απόβαση Αμερικανικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος.
Ο δεύτερος λόγος που με προβλημάτισε πάρα πολύ ήταν η ενίσχυση των επιχειρήσεων των μικρομεσαίων που δόθηκε από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω της Κεντρικής Μακεδονίας και η δικιά μας περιοχή, η Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς ήρθε προτελευταία στην Κεντρική Μακεδονία με τελευταία την Αθωνική Πολιτεία.

 

- Ουσιαστικά τελευταία.
- Ουσιαστικά τελευταία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται. Πρέπει να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτά τα οποία θέλουμε. Και έκανα την τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί πιστεύω ότι όσο καλά γνωρίζει ο Δήμος τις δυνατότητες του τόπου και του ανθρωπίνου δυναμικού δεν τις γνωρίζει κανένας άλλος.
Τι λοιπόν πρέπει να κάνει ο Δήμος; Κατ' αρχήν θα πρέπει να αναγνωρίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να αποφασίσει ότι θέλει να το λύσει. ...Έχει υποχρέωση να ασχοληθεί.
Ο Δήμος λοιπόν γνωρίζει καλύτερα τις δυνατότητες του τόπου. Τις δυνατότητες των ανθρώπων, το επιστημονικό προσωπικό το οποίο έχει. Πρέπει λοιπόν να κάνει αισθητή την παρουσία του στον τομέα των διεθνών και των οικονομικών σχέσεων. Να συστήσει μία Επιτροπή η οποία θα αποτελείται όχι μόνο από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά να αποτελείται και από ιδιώτες πετυχημένους επιχειρηματίες.

 

- Γνώστες του χώρου.
- Γνώστες του χώρου, φυσικά, οι οποίοι θα έχουν και τα τυπικά προσόντα και προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία. Δηλαδή η επιλογή των ατόμων στη συγκεκριμένη Επιτροπή θα πρέπει κατά την κρίση μου να γίνει με αυστηρά κριτήρια ιδιωτικού τομέα. Αυτή λοιπόν η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάζεται και να εμφανίζει τις δυνατότητες του Δήμου παντού: στον τομέα των διεθνών και οικονομικών σχέσεων, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Invest in Greece, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ανοίγει τώρα Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, στην Παρευξείνια Τράπεζα, σε Επενδυτικούς Οίκους, σε Επενδυτικά Φόρα στο εξωτερικό και να παρουσιάζει τις δυνατότητες του τόπου μας.
Πώς θα γίνει αυτό, τι θα πρέπει να κάνει; Να έχει δημιουργηθεί προηγούμενα ένας φάκελος ο οποίος κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι πληρέστατος όσο το δυνατόν πιο αναλυτικός που να παρουσιάζει όλα τα πλεονεκτήματα του τόπου, έτσι ώστε να απαντάει στην ουσία στο ερώτημα όταν θα βρεθούμε κάπου, γιατί τελικά ένας επενδυτής να επιλέξει το Κιλκίς και όχι τη Δράμα, τις Σέρρες ή κάποιον άλλο Νομό.

 

- Ποια θεωρείτε τα βασικά πλεονεκτήματα του Κιλκίς, τα σημαντικότερα που διαθέτει αυτός ο τόπος ώστε να καταστεί ελκυστικός χώρος επενδύσεων.
 -Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα του Κιλκίς. Είναι κατ' αρχήν η γεωγραφική του θέση. Αποτελεί το βόρειο σύνορο της χώρας μας προς την Ευρώπη μέσω δύο οδικών αξόνων. Μέσω των Σκοπίων και μέσω της Βουλγαρίας. Βρίσκεται πάρα πολύ κοντά και έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό. Μέσω της Εγνατίας Οδού μπορεί να έχει πρόσβαση στην Ευρώπη φτάνοντας στην Ιταλία. Υπάρχει καλό σιδηροδρομικό δίκτυο που μπορεί να συνδέσει την ενδοχώρα με το εξωτερικό, υπάρχει το οδικό οδικό δίκτυο, βρίσκεται κοντά σε δύο λιμάνια, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το λιμάνι της Καβάλας και το πιο σπουδαίο ακόμα βρίσκεται κοντά και σε τρία αεροδρόμια. Έχουμε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο των Σκοπίων και το αεροδρόμιο της Βουλγαρίας στη Σόφια. Έχει δύο οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές. Έχει υποδομές για τους επενδυτές τους οποίους θα 'ρθούνε. Υπάρχουν πλέον στο Κιλκίς αξιόλογα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Υπάρχει Νοσοκομείο, υπάρχουν Κέντρα Υγείας. Δηλαδή ο επενδυτής που θα ΄ρθει ξέρει πού θα μπορέσει και πού θα πρέπει να απευθυνθεί. Υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό και εργατικό εξειδικευμένο προσωπικό και πάρα πολλοί επιστήμονες. Και κάτι άλλο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το Κιλκίς και πολλές φορές ίσως ξεχνάμε να το τονίζουμε προς τα έξω είναι το χαμηλό κόστος διαβίωσης που έχει η περιοχή μας.

 

- Ίσως πρέπει να επικεντρώσουμε λίγο στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς στο Σταυροχώρι και του Παντελεήμονα κάνοντας μια μικρή έτσι αναδρομή. ...Το Κιλκίς για χρόνια απορροφούσε το 40% περίπου των επενδύσεων που εγκρίνονταν από την Θεσσαλονίκη, από την Περιφέρεια Μακεδονίας στις μεσαίου μεγέθους επενδύσεις....Αυτό όμως σταμάτησε. Σταμάτησε για να ήμαστε δίκαιοι ούτε καν στην κρίση, σταμάτησε αρκετά πιο νωρίς, δηλαδή στις αρχές του νέου αιώνα, κάπου στο '02, '03 κάπου εκεί Με δεδομένο ότι υπάρχουν αυτές οι υποδομές, υπάρχει η Βιομηχανική Περιοχή κυρίως στο Σταυροχώρι, υπάρχει στον Παντελεήμονα ... έχουν κάποια πρόσθετα πλεονεκτήματα ώστε να αποτελέσουν μια αιτία να πατήσουμε σ' αυτά τα πλεονεκτήματα και να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις; Τι μπορεί να γίνει; Τι σκέφτεστε;
- Λοιπόν πραγματικά έχουν κάποια πλεονεκτήματα ιδιαίτερα αυτές οι δύο Βιομηχανικές Περιοχές. Πρώτον είναι οργανωμένες. Δεύτερον, σ' αυτές τις περιοχές δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις οι οποίες έχουν παγκόσμια δραστηριότητα. Όταν λοιπόν θα έρθει ένας νέος επενδυτής γιατί να μην επιλέξει στο Κιλκίς όταν ξέρει ότι εκεί που θα πάει υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις διεθνούς φήμης. Αυτές οι δύο Βιομηχανικές Περιοχές είναι ζώνες οι οποίες είναι οργανωμένες. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν θα 'ρθει λοιπόν ένας νέος επενδυτής, σαφέστατα θα επιλέξει μία Βιομηχανική Περιοχή όπου ξέρει ότι δίπλα υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι υγιείς και όχι κάποια άλλη Βιομηχανική Περιοχή που πιθανότατα είναι νεκρή ζώνη.
Περαιτέρω; Σ' αυτές εδώ τις Βιομηχανικές Περιοχές υπάρχουν σήμερα και πάρα πολλές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι ανενεργείς. Για έναν επενδυτή αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο να βρει κτίρια στα οποία πιθανότατα θα μπορέσει να στεγάσει τη δικιά του επιχείρηση, να κάνει τις δικές του υποδομές. Είναι μία τακτική η οποία πλέον επιλέγεται πάρα πολύ στην Ευρώπη γιατί μειώνει κατά πολύ το κόστος της επένδυσης. Απ' όσο θυμάμαι τα τελευταία χρόνια είχε γίνει και μία τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθεί και ένα καθεστώς ειδικής φορολογικής ζώνης για την περιοχή του Σταυροχωρίου. Αν ολοκληρωθεί λοιπόν μία τέτοια προσπάθεια, δεν θα ήταν κάτι το εξαιρετικά σημαντικό για να τραβήξει νέες επενδύσεις;

 

- Διαπιστώνω ότι υπάρχει μια αισιόδοξη νότα πέρα από την όποια κριτική μπορεί να υπάρχει για όσα δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα στο Κιλκίς. Αναδύεται μέσα από τα λεγόμενά σας μια αισιόδοξη νότα, ...ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σας κάνουν να αισιοδοξείτε ότι υπάρχουν τα περιθώρια να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα στο Κιλκίς.
- Κατ' αρχήν θέλω να σας πω ότι είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Και να σας πω γιατί μπορεί να ξημερώσει αυτή η καλύτερη μέρα την οποία εσείς λέτε; Γιατί ο τόπος μας δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει πλεονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα τα έχει. Αυτή η εξωτερική γεωγραφική θέση και όλα τα άλλα στα οποία προηγούμενα αναφέρθηκα. Αυτό το οποίο πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα. Και μπορούμε να το κάνουμε. Το ζήτημα είναι να το αποφασίσουμε. Υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θέλει ξεκάθαρα να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση. Και εδώ πέρα, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι σίγουρα χρειαζόμαστε και τη δική σας συνδρομή.

 

- Αυτή να την θεωρείτε δεδομένη. Αλλά στην οικονομίαλέμε πως συναισθηματισμοί δεν χωρούν. Όποιος επενδύει πρέπει να έχει συγκεκριμένους λόγους που θα τον ωθήσουν να επενδύσει. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν σήμερα μηχανισμοί, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν φορείς όπου την αξιοποίησή τους θα έπρεπε να την επιδιώξουμε έτσι ώστε αυτά τα πλεονεκτήματα που αναλύσατε πιο μπροστά να γίνουν κτήμα εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις, π.χ. ας πούμε στις Βρυξέλλες, για να μπορέσουμε αυτή την άσπρη, την καλύτερη μέρα να τη δούμε. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλους αυτούς τους μηχανισμούς, τους φορείς, την Commission; Ενας συμπατριώτης μας, με την ευρύτερη έννοια, Κεντρομακεδόνας, από τη Χαλκιδική, είναι σε μια θέση κλειδί στην Commission. Υπάρχουν δυνατότητες να συνεγείρουμε ανθρώπους και μηχανισμούς και φορείς για το δικό μας καλό;
- Πιστεύω πως ναι. Και επειδή είναι πολύ σαφής η ερώτησή σας, νομίζω πως ναι. Ο Επίτροπος που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ο κύριος Σχοινάς έχει δείξει πολύ έντονο και ζωντανό ενδιαφέρον για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στην πρόσφατη επίσκεψη την οποία έκανε στις Σέρρες είπε ξεκάθαρα στο Δήμο Σερρών ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει και αμέσως ο Δήμαρχος Σερρών ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει Γραφείο στις Βρυξέλλες. Νομίζω ότι το ίδιο επιβάλλεται να κάνουμε κι εμείς. Πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να ανοίξει Γραφείο στις Βρυξέλλες για να βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε όλα τα Κέντρα των αποφάσεων.

 

- Ένα κεφάλαιο ίσως το πιο σημαντικό -το είπατε καθαρά- ίσως το σημαντικότερο από αυτά που δημιουργούν πλούτο σε έναν τόπο είναι οι άνθρωποί του. Το Κιλκίς και οι άνθρωποί του. Δυστυχώς και στο Κιλκίς είχε πεδίο εφαρμογής αυτή η σύγχρονη κατάρα να φεύγουν τα παιδιά, προικισμένα παιδιά με πτυχία, με μεταπτυχιακά, με δοκτορά, να φεύγουν παιδιά που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον πλούτο του τόπου τους, του τόπου μας, τον εγκατέλειψαν για να βρουν μια καλύτερη τύχη. Υπάρχει δυνατότητα μέσα από την οπτική που διατυπώσατε πιο μπροστά και τις προτάσεις που κάνατε, υπάρχει η δυνατότητα αυτός όλος ο πλούτος μας να επιστρέψει ώστε να παράξει ακόμα περισσότερο προς κοινή ευτυχία;
- Μιλάτε για το brain drain. Είναι ένα θέμα το οποίο με απασχολεί πραγματικά πάρα μα πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Σήμερα πλέον φεύγουν από τον τόπο μας τα πιο λαμπρά μυαλά κυρίως. Παιδιά τα οποία τα σπούδασε η Ελλάδα, κάνανε πολλές φορές και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές εδώ, βέβαια πολλοί άλλοι από αυτούς τις κάνανε στο εξωτερικό και πλέον ζούνε στο εξωτερικό και εργάζονται εκεί σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλά παιδιά κιλκισιωτών. Μάλιστα μετά την τοποθέτηση την οποία έκανα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έλαβα mails τα οποία είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής που κιλκισιώτες, νεαροί επιστήμονες, μού ζητάνε και μού δηλώνουν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στον τόπο μας.
Θα πρότεινα λοιπόν στη Δημοτική Αρχή να κάνουμε έναν κατάλογο όλων των νεαρών κιλκισιωτών που σήμερα δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Είμαι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, ..γνωρίζω πολλούς κιλκισιώτες και θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή μέσω τηλεδιασκέψεων να έρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς. Να θέτουμε τα προβλήματα του Δήμου μας και να τοποθετούνται και αυτοί με την εμπειρία την οποία διαθέτουν και με την επιστημονική τους κατάρτιση. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση ο διάλογος αυτός θα ήταν εξαιρετικά γόνιμος και θα είχε μία εξαιρετική σημασία για το δικό μας τον τόπο. Και πού μπορεί να οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση; Άμα τα συνδυάσουμε μαζί με όλα όσα προηγούμενα συζητήσαμε, πιθανότατα να δούμε την επιστροφή κάποιων νέων πίσω στον τόπο τους στο Κιλκίς για δουλειά... κάποιοι από αυτούς μπορεί στο μέλλον να γυρίσουν ως επενδυτές και και κάποιοι άλλοι να ασχοληθούν με την πολιτική, φέρνοντας νέες ιδέες στον τόπο.

 

- Αναπτύξατε τις σκέψεις, τις θέσεις σας και τις προτείνατε κιόλας, πράγματα που μπορούν να γίνουν και από το Δημοτικό Συμβούλιο και από το Δήμο Κιλκίς. Πόσο αισιόδοξη είστε γι' αυτό; Μπορεί να γίνει αυτό; Βλέπετε ότι μπορεί να γίνει;
- Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και ότι μπορεί να γίνει και εύκολα, αρκεί πραγματικά να το αποφασίσουμε και να το θελήσουμε. Και επειδή δεν είμαι άνθρωπος της θεωρίας αλλά είμαι άνθρωπος της πράξης, θα αναφερθώ στα Γιάννενα. Γνωρίζετε πόσο αυξημένη ήταν η ανεργία στο Νομό Ιωαννίνων και γενικότερα στην Ήπειρο. Τα τελευταία χρόνια τα Γιάννενα μετατρέπονται σε μία μικρή σύγχρονη silicon valley.
Και θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά και μ' αυτό θα κλείσω, τι λέει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, ο κύριος Μωϋσής Ελισάφ ο οποίος είναι γιατρός παθολόγος, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Σας διαβάζω τα λόγια του: “Με την παρουσία κολοσσών στην πόλη μας, όπως η team viewer, δίνεται η ευκαιρία να μειωθεί στο ελάχιστο η διαρροή νέων επιστημόνων σε άλλες περιοχές της χώρας ή το εξωτερικό ενώ έχουμε δείγματα και παλιννόστησης επιστημόνων που κατάγονται από την περιοχή. Το ενδιαφέρον είναι πια πολύ μεγάλο.”

Πολυμέσα