Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, 9:30:58 πμ
etpa
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 23:50

Κιλκίς-Σρώμνιτσα: Η καλή συνεργασία συνεχίζεται

Συντάκτης:

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, η προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη με πολυμελή αντιπροσωπεία του Δήμου Στρώμνιτσας.  
Ο κ. Σισμανίδης καλωσόρισε τους επισκέπτες από το γειτονικό Δήμο των Σκοπίων και υπογράμμισε ιδιαίτερα τους φιλικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο περιοχές οι οποίοι  έχουν μετεξελιχθεί σε σχέσεις αγαστής διασυνοριακής συνεργασίας.   


''Οι σχέσεις καλής γειτονίας  αποτελούν το θεμέλιο για την ανάπτυξη της διασυνοριακής κοινωνίας, για την εμβάθυνση και εμπέδωση δεσμών φιλίας. Οι επαφές που έχουμε αναπτύξει με το Δήμο Στρώμνιτσας, μέσα από τις γραμμές του διασυνοριακού προγράμματος  Interreg χτίζουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δημιουργούν κίνητρα για την προώθηση θεματικών συνεργασιών στην τοπική ανάπτυξη, στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος  και έχουν αποδώσει καρπούς'' ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς ενώ εκθείασε τη σημαντική αποστολή της αυτοδιοίκησης, ως γέφυρας σταθερότητας για την απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών, προτάσεων και σημαντικών συνεργασιών και έργων στη συνοριακή ζώνη.
Μέσω της υλοποίησης του διασυνοριακού προγράμματος Interreg 2007 - 2013  και ειδικότερα του έργου Heritage Protect οι δύο Δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς έχουν ενισχυθεί με λειτουργικές υποδομές, συνολικού προϋπολογισμού 944.000ευρώ που αναβαθμίζουν αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιούνται είναι στο Κιλκίς η αναβάθμιση τμήματος του φυσιολατρικού- ιστορικού – πολιτιστικού μονοπατιού στο λόφο Αγίου Γεωργίου από το σπήλαιο έως το δημοτικό θέατρο με σημειακές παρεμβάσεις στο τελευταίο και στο θερινό σινεμά και η συντήρηση – αποκατάσταση του κάστρου του Τσάρου στη Στρώμνιτσα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του γειτονικού Δήμου μετέφεραν τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Στρώμνιτσας Zoran Zaev και όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Interreg και προσκάλεσαν το Δήμαρχο Κιλκίς να επισκεφθεί το Δήμο Στρώμνιτσας, πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή.
Με την παρατήρηση ότι όταν μια συνεργασία είναι καλή πρέπει και να συνεχίζεται και να ενισχύεται ο κ. Σισμανίδης έθεσε την προγραμματική βάση του Δήμου Κιλκίς ενόψει του νέου διασυνοριακού προγράμματος Interreg 2014 – 2020, με άξονες των κοινών δράσεων τοπικής ανάπτυξης στους δύο Δήμους τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Οι προτάσεις οι οποίες διαμορφώνονται πάνω σ' αυτούς  τους άξονες αφορούν τις τουριστικές διαδρομές, το φυσιολατρικό τουρισμό στην περιοχή της Δοϊράνης και των Μουριών, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος (αρχαιολογικοί χώροι Στρώμνιτσας,  Π. Γυναικοκάστρου, Παλατιανού, αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς),τον ιαματικό τουρισμό στην Πικρολίμνη, το θρησκευτικό τουρισμό  με σημεία εστίασης τον Άγιο Γεώργιο και τους Δεκαπέντε Μάρτυρες της Στρώμνιτσας και τέλος τις πολιτιστικές ανταλλαγές.
Χαιρετισμό στη συνάντηση απηύθυναν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Τσογγίδης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών Αιμίλιος Νικολαϊδης και ο π. Δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης, επί θητείας του οποίου τέθηκε το πλαίσιο της πρώτης διασυνοριακής συνεργασίας μέσω του προγράμματος Interreg για τους δύο Δήμους.  
Η συνάντηση κρίθηκε πολύ εποικοδομητική για τις προοπτικές συνεργασίας των δύο Δήμων. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε το νέο Interreg 2014 - 2020   θα δώσει προστιθέμενα οφέλη στις δύο περιοχές και στους δημότες τους.
Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, η αντιπροσωπεία του Δήμου Στρώμνιτσας επισκέφθηκε και περιηγήθηκε στους χώρους του αρχαιολογικού μουσείου, του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου και της ανακαινισμένης καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.

Έκθεση εικόνων