Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:21:05 πμ
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 13:26

Κοιτάμε Μπροστά: Ζητούμενο ο ουσιαστικός διάλογος στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Από την περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» του κ. Χρήστου Γιαννούλη, στην οποία συμμετέχει και η περιφερειακή σύμβουλος Κιλκίς Έφη Ναβροζίδου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για ακόμα μια φορά  γίναμε μάρτυρες μιας κακής δομικής λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου στο όνομα ενός  κανονισμού πεπαλαιωμένου που δεν  διευκολύνει το διάλογο και την ανάπτυξη απόψεων όλων των αιρετών συμβούλων σε ζητήματα είτε ημερήσιας διάταξης είτε τρέχουσας συγκυρίας αλλά και στην τελική σύνθεση.

 

Είναι στρατηγική επιλογή της Διοίκησης να μην διαλέγεται για θέματα μείζονος σημασίας όπως το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και την σύνδεση του με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει να αποφασίζει για τα θέματα του τόπου της.

Είναι υπεύθυνη ακόμα και για  εκτελεστικού χαρακτήρα αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται από την Κεντρική Διοίκηση εν αγνοία του σώματος των συμβούλων,  όπως η έγκριση χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δυτικού τομέα στην Μαυροράχη ή η διαβούλευση για τον ΤΙΤΑΝΑ που εκκρεμεί από προφορική δέσμευση σε υλοποίηση.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι πρέπει να αποτελέσουν ένα οργανικό στοιχείο μίας υγιούς διαβούλευσης, η οποία πρέπει να διεξάγεται με  επιστημονικά  κριτήρια και  με πρόσημο θετικό για τη ζωή, την υγεία των κατοίκων  και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και να γνωρίζουν τον συνολικό σχεδιασμό που υφίσταται για την περιφέρεια μας ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων, αν όντως υφίσταται τέτοιος σχεδιασμός.

Την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναβρασμό, δεν είναι δείγμα σοβαρότητας η περιφέρεια να διεγείρει διατοπικές συγκρούσεις και δίπολα μεταξύ περιοχών ή νομών.

Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ύστερα από αιτήματα και πίεση  σύσσωμης της αντιπολίτευσης να γίνει ειδική συνεδρίαση για τον πολιτισμό και τον τουρισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά την γνώμη μας οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να στηρίζονται στο τρίπτυχο σχεδιασμός- υλοποίησή – απολογισμός, πολύ περισσότερο στην μετα-covid συγκυρία που οι ανάγκες των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς  είναι ζωτικής σημασίας.

Τοποθετηθήκαμε θετικά στο ζήτημα της έγκρισης  δωρεάς  στο εργαστήριο μικροβιολογίας του Ιατρικού τμήματος της Σχολής Επιστήμων Υγείας του ΑΠΘ (25 αντιδραστήρια για μοριακή ανίχνευση Sars –cov-2) αλλά και της δωρεάς στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ (24 κλινών και του ψυκτικού θαλάμου σορών). Θέλουμε ωστόσο να επισημάνουμε και εδώ την έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδιασμού σε συνεργασία με όλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης και τις δομές υγείας.

Τέλος, χαιρετίσαμε και στηρίξαμε τις δύο προτάσεις α) για την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία Ελλάδας - Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας για το επιχειρηματικό οικοσύστημα ως ολοκληρωμένο σύστημα  και β) την έγκυρη ανίχνευση πυρκαγιάς και την πρόληψη και διαχείριση καταστροφών. Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, πως το τολμηρό βήμα για την πρόοδο, την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια, που επισφραγίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει σε πολλαπλά επίπεδα».