Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 9:04:52 πμ
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 20:30

Μήνυμα Δημάρχου Κιλκίς για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Ελληνισμός του Πόντου κρατά σφιχτά της Μνήμης το μαχαίρι.

Η ματωμένη λάμα του αγγίζει ακόμη τα κορμιά των δύστυχων 353.000 αθώων θυμάτων που σφαγιάσθηκαν, που εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, που βασανίσθηκαν μέχρι θανάτου στα τάγματα εργασίας, στις αναγκαστικές πορείες στα βουνά της Μικράς Ασίας και στη συριακή έρημο.

 

Χιλιάδες ψυχές χάθηκαν βίαια, άδικα και απάνθρωπα την περίοδο 1914 – 1923 από τις ορδές των Νεότουρκων και των Κεμαλικών. Τίποτε δεν έμεινε όρθιο! 

Η τουρκική εθνικιστική μισαλλοδοξία σάρωσε μαζί με ανθρώπους και τα προπύργια του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, τις ξακουστές Πολιτείες και Κοινότητες του Πόντου.

Η 19η Μαϊου είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Ελλήνων του Πόντου αλλά και Ημέρα Αφύπνισης για όλο τον Ελληνισμό.

Μας υπενθυμίζει το ιερό χρέος στην μνήμη των νεκρών μας να εντείνουμε δυναμικά τον αγώνα  για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, να φέρουμε στο φως την αλήθεια διεκδικώντας την ιστορική  μας αποκατάσταση για ένα από τα πιο άγρια, από τα πιο μαζικά οργανωμένα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτροπή της επανάληψής του στο μέλλον εφόσον μένει ατιμώρητο και  αποσιωπημένο από τους θύτες του.

Οι πληγές από της Μνήμης το μαχαίρι στην ψυχή και στη συνείδησή μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα είναι ανοιχτές όσο η Τουρκία δεν απολογείται για το ένοχο παρελθόν της, όσο δεν βρίσκει το θάρρος και την γενναιότητα να ζητήσει μια ειλικρινή συγνώμη για τα εγκλήματά της.

Για το αίμα των 353.000 άταφων νεκρών μας που απαιτούν δικαίωση.

Δημήτρης Κυριακίδης

Δήμαρχος Κιλκίς