Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 12:18:25 πμ
etpa
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 21:17

Ο Δήμαρχος Παιονίας προτείνει τρόπους πληρωμής των προστίμων από αλλοδαπούς διερχόμενους οδηγούς

Συντάκτης:

Με επιστολή του προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μεταφορών - Υποδομών ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης θέτει επί τάπητος τα ανείσπρακτα πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων από διερχόμενους αλλοδαπούς οδηγούς.


Ο κ. Γκουντενούδης προτείνει τρόπο για τον εξαναγκασμό των οδηγών σε πληρωμή των προστίμων.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Δημάρχου έχει ως εξής:
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Επανερχόμαστε σε ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια και αφορά τα ανείσπρακτα πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων αλλοδαπών υπηκόων και κατοίκων ξένων χωρών.
Οι ανείσπρακτες κλήσεις ξένων οδηγών από το έτος 2008 έως και σήμερα ξεπερνούν σε αξία το 1.000.000 ευρώ, δημιουργώντας πρόβλημα στον προϋπολογισμό του Δήμου μας από την αδυναμία είσπραξης των θεσμοθετημένων εσόδων.
Ο Δήμος Παιονίας αδυνατεί να εισπράξει τα επιβληθέντα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας λόγω του γεγονότος ότι μεσολαβεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από τη λήψη της φωτογραφίας από τον ηλεκτρονικό μηχανισμό ελέγχου ταχύτητας ο οποίος είναι τοποθετημένος στο οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ (τμήμα της Ε75 Ευρωπαϊκής Διαδρομής εντός των ορίων αρμοδιότητας μας) μέχρι και την παράδοση της κλήσης προς τον οδηγό εκάστου οχήματος.
Αυτό έχει ως συνέπεια τα ξένα οχήματα τα οποία διέρχονται από τον ελλαδικό χώρο να εξέρχονται δίχως να έχουν πληρώσει το πρόστιμο και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να μπορούν να εισέρχονται εκ νέου στη χώρα δίχως όμως να μπορούμε εμείς να τους βρούμε για να εισπράξουμε το πρόστιμο.
Προτείνουμε να τοποθετηθεί σύστημα αυτόματης ενημέρωσης στα σύνορα το οποίο θα έχει καταχωρημένη βάση δεδομένων σύμφωνα με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων ώστε όταν κάποιο από αυτά περάσει ξανά από τα σύνορα, να ειδοποιεί την αρμόδια αρχή και να ακινητοποιείται το όχημα. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 8 του Ν. 3446/2006 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 3897/2012 το οποίο ορίζει ότι σε περίπτωση που η παράβαση επισύρει την ποινή του διοικητικού προστίμου, μέτρο για την εξασφάλιση της καταβολής του είναι η επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, τα οποία επιστρέφονται αφού εξαντληθεί το πρόστιμο.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Στα σύνορα το τσεκάρισμα και η υποχρεωτική πληρωμή των προστίμων