Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, 9:37:37 πμ
etpa
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 21:52

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου υπέρ των 10 εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ

Συντάκτης:

Με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς  συντάσσεται με το δίκιο αίτημα των 10 εργαζομένων της  Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς για νόμιμη ρύθμιση και την ομαλοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων με την επιχείρηση.


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας το θέμα των εργαζομένων που αναδείξαμε με αποκλειστικό ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα στην ΠΡΩΙΝΗ κυριάρχησε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, όταν παρουσία των εργαζομένων ο εκπρόσωπός τους κ. Ταγκαλίδης ανέπτυξε το εύλογο αίτημά τους να συνεχιστεί η από δεκαετίας εργασία τους στη ΔΕΥΑ.
Είναι εντυπωσιακό ότι στη συνεδρίαση τόσο ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης  (είστε οι καλύτεροι) όσο και το σύνολο των συμβούλων που τοποθετήθηκαν εξήραν το έργο των 10 εργαζομένων που απασχολούνται με «μπλοκάκι» επειδή η Πολιτεία δεν βρήκε λύση επί τόσα χρόνια να ομαλοποιήσει την εργασιακή τους σχέση.
Ο κ. Σισμανίδης ενημέρωσε ότι το πρόβλημα με τη μη ανανέωση των συμβάσεων έργου προέκυψε μετά το 2012 αφότου  ο  έλεγχος των σχετικών συμβάσεων   περιήλθε στην αρμοδιότητα του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ενάμιση χρόνο το ανεχτήκαμε την κατάσταση, τώρα δεν μπορούμε» ανέφερε και συντάχθηκε με το εύλογο αίτημά τους να ομαλοποιηθεί η εργασιακή τους σχέση. Μάλιστα αποκάλυψε ότι ο ίδιος τους πρότεινε να καταφύγουν στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ( συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα δικαστήρια του Κιλκίς)  
Οι κ. Παύλος Τονικίδης, Θ. Βαφειάδης (εξειδίκευσε στο λαμπρό έργο τους στα Κρούσια), Λάχζαρος Παζαρτζικλής, Νίκος Στανημερόπουλος, Βασίλης Καραμπίδης, Γιάννης Φαχουρίδης  και ο πρόεδρος του σώματος Γιάννης Τσογγίδης που τοποθετήθηκε ως απλός δημ. σύμβουλος εκθείασαν την εργατικότητα, αλλά και το φιλότιμο των 10 εργαζομένων που βρέθηκαν στο «δρόμο» αλλά συνάμα ζήτησαν και από τη διοίκηση να σταθεί στο πλάι τους. Επισημαίνοντας ότι είναι πολύτιμη η τεχνογνωσία που απέκτησαν και θα στερηθεί η επιχείρηση αν επιλέξει τη λύση των εργολάβων
Ωστόσο  παρέμεινε αναπάντητο ερώτημα  που διατύπωσε σε υψηλούς τόνους ο δημ. σύμβουλος Κώστας Ζώτος, αλλά εκφράζουν και δημόσια οι 10 εργαζόμενοι: Αφού η διοίκηση δηλώνει ότι συμπαρίσταται, ποιος έδωσε εντολή και στα δικαστήρια κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η διοίκηση της επιχείρησης βρέθηκε απέναντί τους;

 

Το ψήφισμα συμπαράστασης
Το ψήφισμα που προτάθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Θεόδωρο Βαφειάδη και έγινε ομόφωνα δεκτό (ο κ. Ταχτσίδης μόνο εξέφρασε επιφύλαξη για το σημείο όπου αναφέρεται σε «πάγιες και διαρκείς ανάγκες»)  έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλκίς
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, μετά από την ενημέρωση που παρείχαν στο Σώμα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΚ που παρέστησαν με αίτημά τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2016  και μετά από διαλογική συζήτηση των μελών του,
Ψηφίζει:
1.Στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) εργάζονται από πολλών ετών, δέκα (10) συμβασιούχοι έργου διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, μαζί δε με τους λίγους μονίμους υπαλλήλους της καλύπτουν με επιτυχία τις δύσκολες, σύνθετες και μεγάλες σε έκταση και υποδομές απαιτήσεις της ύδρευσης και της αποχέτευσης του Δήμου μας.
2.Οι ανωτέρω συμβασιούχοι εργάζονται συνεχώς και καθημερινά στην επιχείρηση και είναι ευρέως γνωστό το έργο τους στη συντήρηση και εξέλιξη των εκτεταμένων δικτύων και εγκαταστάσεων  της ΔΕΥΑΚ σε δεκάδες οικισμούς του Δήμου μας και η αφοσίωσή τους στους σκοπούς της απρόσκοπτης υδροδότησης των κατοίκων του Δήμου μας.
3.Είναι εύλογη και δίκαιη η απαίτησή τους για τη νόμιμη ρύθμιση και την ομαλοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων με την ΔΕΥΑΚ, ενόψει της επικείμενης αντικατάστασής τους από εργολάβους που θα τους οδηγήσει στην ανεργία, μετά από πολλά έτη αποκλειστικής απασχόλησής τους σε αυτήν.
4.Καλεί την Πολιτεία να προβεί άμεσα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που να καλύπτει την περίπτωσή τους και να ρυθμίζει τη συνέχιση της απασχόλησής τους στην ΔΕΥΑΚ.
5.Καλεί τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους ανωτέρω συμβασιούχους εργαζομένους και σε πνεύμα συνεννόησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκύπτει από την λήξη των συμβάσεών τους και την  αντικατάστασή τους από εργολάβους.