Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 1:16:42 μμ
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 21:11

ΟΧΙ κατά πλειοψηφία σε επένδυση στην Τέρπυλλο

Ο  δημοτικός Ιωάννης Φαχουρίδης είχε ένα ξεκάθαρο πολιτικό σκεπτικό: Παρά τις όποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις μπορώ να έχω για τη μελέτη, η κυρίαρχη ένστασή μου είναι πολιτική: Οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας  πρέπει να γίνονται από το δημόσιο κι όχι από ιδιώτες. Και ψηφίζω αρνητικά.


Εξίσου ξεκάθαρη ήταν και η θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Τσογγίδη: Τάσσομαι για πολιτικούς λόγους υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων και είμαι υπέρ της επένδυσης στην Τέρπυλλο.
Πάντα ταύτα στην έκτακτη συνεδρίαση (δεύτερη κατά σειρά) του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς που συγκλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από την άκαρπη συνεδρίαση της Κυριακής όταν συνεδρίασε με αίτημα του συνόλου των συμβούλων της μειοψηφίας. Θέμα: η γνωμοδότηση του σώματος επί περιβαλλοντικής μελέτης που υπέβαλε στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για επένδυσή της μια εταιρεία. Και η επένδυση αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  από καύση βιομάζας (άχυρα, κλαδιά δέντρων κ.λ.π.)
Η τελική απόφαση (γνωμοδότηση) υπήρξε αρνητική. Επικαλούμενοι κατά περίπτωση ενδεχόμενους κινδύνους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, θερμική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, υπόνοιες για τη σκοπιμότητα της συγκέντρωσης  έξι παρόμοιων επενδυτικών σχεδίων στα Κρούσια, μη ενημέρωση του Δημάρχου από τους επενδυτές, αύξηση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, έλλειμμα πρώτης ύλης για τόσο φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια  οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας  (Ι. Ρούσσου, Ι. Φαχουρίδης και Α. Αντωνιάδου) καταψήφισαν τη μελέτη.

Υπέρ της μελέτης συντάχθηκε σύσσωμη η μείζων μειοψηφία δια του κ. Παύλου Τονικίδη και όπως προαναφέραμε ο πρόεδρος του σώματος Ι. Τσογγίδης και ο οικείος αντιδήμαρχος Θ. Βαφειάδης.
Ο εισηγητής του θέματος Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Σισμανίδης επικαλέστηκε τις ενστάσεις – επιφυλάξεις από γνωμάτευση επί της μελέτης που ανέθεσε σε ειδικό επιστήμονα καθηγητή στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. Θετική γνωμάτευση ειδικού επιστήμονα επικαλέστηκε  για να ταχθεί υπέρ της επένδυσης και ο κ. Τονικίδης.
Πέραν όσων προαναφέρθηκαν μίλησαν στη συνεδρίαση και οι δημ. σύμβουλοι Γ. Αμανατίδης, Αθ. Γραμματικόπουλος, Λαζ. Παζαρτζικλής, ενώ υπέρ της μελέτης τάχθηκε ο κ. Ι. Κεχαΐδης ειδικός επιστήμονας  από την Παιονία.
Στις ερωτήσεις και ενστάσεις επί της μελέτης έδωσε απαντήσεις ο 32χρονος επενδυτής Μιχ. Κάσδαγλης.

Η συνεδρίαση «χρωματίστηκε» από την παρουσία κατοίκων της Τερπύλλου που συντάσσονται με την επένδυση με επικεφαλής τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αλ. Σημαιοφορίδη. Σημειώνουμε ότι επί της επένδυσης γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο Τερπύλλου πριν πολλούς μήνες μάλιστα.