Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 6:04:55 μμ
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 11:38

Πέρασε μετ' εμποδίων το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς

Πλήρες ρεπορτάζ των ΕΙΔΗΣΕΩΝ και από τις δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για το Δικαστικό Μέγαρο. Πολεμική ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς  το βράδυ της Δευτέρας στην συζήτηση για την κατάτμηση του οικοπέδου του Μύλου Σαμαρά. Με διαφορετικές προσεγγίσεις τάχθηκαν κατά Τονικίδης, Τσαντάκης και Φαχουρίδης. Υπέρ ο Καζαντζίδης  και ο Αγαθόπουλος. Με οριακή πλειοψηφία και χάριν της αμέλειας να δηλωθεί αποχώρηση συμβούλου της μειοψηφίας, δεν πέρασε με τη διπλή ψήφο του προέδρου πρόταση της μειοψηφίας να αναβληθεί το θέμα. Αναβολή που θα σήμαινε  καθυστέρηση ενός έτους.  Η συνεδρίαση σε φορτισμένο κλίμα διακόπηκε μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε  το βράδυ της Τρίτης  με άνετη πλειοψηφία.

 

 

Σε πολεμική ατμόσφαιρα και με δηλωμένη την αρνητική θέση των τριών επικεφαλής συνδυασμών (Τονικίδη, Τσαντάκη, Φαχουρίδη) να συναινέσουν στην κατάτμηση του οικοπέδου του Μύλου Σαμαρά όπως  την εισηγήθηκε ο Δήμαρχος  Δ. Κυριακίδης ως προϊόν εξωδικαστικής συμφωνίας με τους ιδιώτες συνιδιοκτήτες του σχεδόν 70% του οικοπέδου, συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας  21 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς. Ωστόσο η απόφαση περί κατάτμησης ελήφθη την επομένη, Τρίτη, καθώς μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη  η επεισοδιακή συνεδρίαση διακόπηκε με πρόταση του  Δημάρχου Δ. Κυριακίδη, για το επόμενο βράδυ.

Μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας χρειάστηκε η αμέλεια της μειοψηφίας  και του αποχωρήσαντος συμβούλου Δ. Δημητρίου  να δηλωθεί η  αποχώρησή του  από τη συνεδρίαση καθώς σε πρότασή της μειοψηφίας να αναβληθεί το θέμα και ουσιαστικά να τεθεί εκ ποδών ο εξαγγελθείς προγραμματισμός για ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό του 2020, η πρόταση απορρίφθηκε χάριν της διπλής ψήφου του προέδρου  αφού καταγράφηκαν 20 ψήφοι υπέρ της αναβολής και 20 που δεν την ψήφισαν. Μόνο που στην αίθουσα υπήρχαν 39 σύμβουλοι  λόγω της μη δηλωθείσας  αποχώρηση Δημητρίου.

Στο θέμα αυτό  προκλήθηκε ένταση με πρωταγωνιστές τους κ. Θεόδωρο Βαφειάδη και  Κ. Ζώτο που κατήγγειλαν ως πραξικοπηματική την απόφαση του πρόεδρου του σώματος Παύλου Θωμαΐδη να προσμετρήσει στους παρόντες τον κ. Δημητρίου κι έτσι να μην αναβληθεί η συζήτηση.

Η ένταση αυτή συνεχίστηκε και την επομένη, όταν επαναλήφθηκε το βράδυ της Τρίτης  η συνεδρίαση από όπου είχε διακοπεί. Ουσιαστικά απόμεινε δηλαδή μόνο η ψηφοφορία και παρά την έντονη αντίδραση των κ. Βαφειάδη, Δημητρίου δεν έγινε ξανά συζήτηση. Απλά ο πρόεδρος ανέγνωσε δυο δηλώσεις  των προαναφερθέντων συμβούλων, ενώ από την έδρα ο αντιπρόεδρος Θ. Ανθρακίδης δήλωσε την αντίθεσή του στην όλη διαδικασία.  Ενδιαφέρον είχε και η θέση που εξέφρασε η γραμματέας του Δημ. Συμβουλίου η οποία ανέφερε ότι το βράδυ της Δευτέρας κατά την αποχώρησή του ο κ. Δημητρίου "έκανε νεύμα" προς την ίδια ότι αποχωρεί.

Ο κ. Θωμαΐδης ωστόσο επέμεινε στη θέση του με το επιχείρημα ότι η αποχώρηση δεν καταγράφηκε στα πρακτικά οπότε βάσει καταστατικού λειτουργίας του σώματος λογιζόταν ως παρών κατά την ψηφοφορία. Το θέμα έληξε εκεί  και ξεκίνησε η ψηφοφορία.

Από την  συνεδρίαση της Τρίτης απουσίαζαν τρεις σύμβουλοι, δυο από την παράταξη Τονικίδη, οι Γιώργος Μπουδούρης και Λάζαρος Παζαρτζικλής, καθώς και η γιατρός Μαρία Μασμανίδου από την παράταξη του κ. Τσαντάκη.

Υπέρ της πρότασης για την κατάτμηση ψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι του δημάρχου και οι σύμβουλοι των δυο παρατάξεων της μειοψηφίας, του Δημήτρη Αγαθόπουλου και του Σούλη Καζαντζίδη, καθώς και δυο σύμβουλοι της παράταξης Τονικίδη, οι κ. Κώστας Παπακώστας και Νίκος Στανημερόπουλος.  Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 20 υπέρ της πρότασης για κατάτμηση και 18 κατά.

 

Η πρόταση Δημάρχου

Με την εξωδικαστική - αν το ζήτημα της κατάτμησης παραπεμφθεί  στη δικαιοσύνη θα περάσει και η επόμενη δημαρχιακή θητεία και δεν θα έχουμε απόφαση κατάτμησης εκτίμησε ο κ. Δήμαρχος- συμφωνία με τους  ιδιώτες συνιδιοκτήτες  ο Δήμος Κιλκίς που κατέχει το 31,77% του οικοπέδου θα λάβει 2.450 τ.μ. έναντι 2.158,28 τ.μ. που αναλογούν στο ποσοστό του.  Δηλαδή 291,72 τ.μ. παραπάνω.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της αντικειμενικής αξίας, από συμβολαιογράφο της πόλης,  ενώ η αναλογούσα στο ποσοστό του ανέρχεται σε 495.766,461 ευρώ με βάση τη συμφωνία η αντικειμενική αξία του τμήματος που θα λάβει ο δήμος Κιλκίς ανέρχεται σε 578.984,οο ευρώ, δηλαδή 83.217,539 ευρώ περισσότερα.

Τέλος σύμφωνα με την εμπορική αξία (έκθεση εκτίμησης του πιστοποιημένου εκτιμητή πολιτικού μηχανικού Σαράντη Σακαρίδη) το οικόπεδο που θα δοθεί στο δήμο έχει αξία 460.000 ευρώ έναντι των 365.000 ευρώ που αναλογεί στο ποσοστό του.

Ο κ. Δήμαρχος κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση εξωδικαστικής συμφωνίας κατάτμησης του οικοπέδου με βασικό επιχείρημα ότι η συμφωνία συμφέρει το Δήμο και  δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του οικοπέδου ύστερα από δεκαετίες δικαστικών διενέξεων και αδράνειας.

Ο κ. Τονικίδης ξεκίνησε με αμφισβήτηση της κομβικής σημασίας που αποδόθηκε στην ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου καθώς όπως είπε υπάρχουν και θέματα όπως της σχολικής στέγης, του κολυμβητηρίου του δημοτικού καταστήματος κ.α. τα οποία στερείται η πόλη. Πρότεινε αναβολή της συζήτησης ενώ στη δευτερολογία του διευκρίνισε ότι δεν είναι κατά  της ανέγερσης δικαστικού μεγάρου και σε νέα επαναδιαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες ο δήμος πρέπει να επιδιώξει να λάβει το μερίδιό του επί της 21ης Ιουνίου ώστε να αναδειχθεί και το Δικαστικό Μέγαρο! Κι αν η έκταση δεν επαρκεί εν ανάγκη να την αγοράσει (ο δήμος) από τους ιδιώτες συνιδιοκτήτες τώρα.

Ο κ. Δημήτρης Τσαντάκης τάχθηκε εξαρχής, με το επιχείρημα ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, υπέρ της αναβολής λήψης απόφασης για πληρέστερη μελέτη. Είχαμε μόνο δυο εργάσιμες για να ερευνήσουμε τα στοιχεία, είπε για να υπενθυμίσει ο κ. Δήμαρχος ότι επί της συμφωνίας αυτής ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των συνδυασμών σε σύσκεψη που συγκάλεσε στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσαντάκης έκανε μια αναδρομή στην πολυετή διαδρομή του Μύλου Σαμαρά σε δικαστικές αίθουσες, σε συνεδριάσεις πολεοδομικών οργάνων, σε αδράνειες ετών , τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις στην χρήση της έκτασης (χώρος πρασίνου, εκπαίδευσης ) μέχρι την απόφαση  του Σ.τ.Ε. το 2017 που καθόρισε το υφιστάμενο καθεστώς  ως χώρο κεντρικών λειτουργιών της πόλης,  ενώ τόσο αυτός όσο και νωρίτερα ο κ. Τονικίδης υπενθύμισαν   ότι το 2004 επί Τερζίδη αγοράστηκε από το Δήμο.

Μην πάμε τώρα άρον άρον να το μοιράσουμε, κατέληξε.  Επίσης υπενθύμισε ότι υπάρχει προς αξιοποίηση και για ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου η έκταση που θα προκύψει για το Δήμο από την ολοκλήρωση της πολεοδόμησης )Ε 10 (χώρος πίσω από την πρώην μεραρχία έως τα παλιά νεκροταφεία) Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε (παλιά μεραρχία) και ο κ. Τονικίδης νωρίτερα.

Πλέον ευθύς ο κ. Γιάννης Φαχουρίδης  αμφισβήτησε κατά πόσον η συμφωνία είναι επωφελής για το Δήμο. Και αναφορικά με τα στοιχεία των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών που επικαλέστηκε βάσει των εκθέσεων  της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου  ο κ. Κυριακίδης, αντέτεινε ότι δεν είναι συγκρίσιμες οι αξίες  σε οικόπεδο επί της 21ης Ιουνίου με άλλα οικόπεδα. Η  διαφορά της αξίας μπορεί να είναι και δεκαπλάσια, είπε.

Άπαντες οι αντιδρώντες έθεσαν ζητήματα αναφορικά με την επιλογή των εκτιμητών, ποιος τους όρισε, πως θα πληρωθούν κ.ο.κ.

Ο κ. Δήμαρχος διευκρίνισε ότι την εμπορική αξία των οικοπέδων εκτίμησε προσφερθείς αφιλοκερδώς, ο ένας εκ των δυο πιστοποιημένων εκτιμητών της πόλης (Σαράντης Σακαρίδης) δοθέντος ότι η αντικειμενική εκτιμήθηκε από συμβολαιογράφο της πόλης.

Ένα ακόμα θέμα που κυριάρχησε στην αντιπαράθεση ήταν το ζήτημα της αγωγής που έχουν  καταθέσει οι ιδιώτες συνιδιοκτήτες κατά του δημοσίου και δευτερευόντως κατά του δήμου για διαφυγόντας κέρδη λόγω της μακρόχρονης αδυναμίας τους να αξιοποιήσουν το ακίνητή τους. Πάντως την επομένη, όπως αποκάλυψε η ΠΡΩΙΝΗ, έγινε γνωστό ότι απόφαση επί της αγωγής εκδόθηκε και η όλη συζήτηση υπήρξε άνευ αντικειμένου. Το Δικαστήριο τελικά απέρριψε την αγωγή!

Επίσης έγινε γνωστό ότι επί του συνολικού οικοπέδου υπάρχει προσημείωση τραπέζης για οφειλή ενός εκ των ιδιωτών συνιδιοκτητών.

Ο κ. Κυριακίδης επί των σχετικών αιτιάσεων (το βράδυ της Δευτέρας δεν ήταν γνωστό ότι εκδόθηκε η απορριπτική απόφαση) ανέφερε ότι επί μεν της αγωγής υπάρχει συμφωνία με τους συνιδιοκτήτες  να μην εγερθεί  καμιά αξίωση επί του δήμου (εφόσον βέβαια δικαιωθούν στα δικαστήρια) ενώ επί της προσημείωσης τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία με την Τράπεζα, μετά την έγκριση της εξωδικαστικής απόφασης κατάτμησης,  να μεταφερθεί το σύνολο της προσημείωσης στο τμήμα του οικοπέδου που θα δοθεί στους ιδιώτες συνιδιοκτήτες. Κι έτσι να αποδοθεί "καθαρό" από βάρη το συμφωνηθέν οικόπεδο στο Δήμο Κιλκίς.

Τη  διευκρίνιση αυτή   ζήτησε μετ' επιμονής ο κ. Δημ. Αγαθόπουλος που ουσιαστικά συντάχθηκε με την πρόταση του Δημάρχου και της διοίκησης, ενώ με το σαφέστερο δυνατό τρόπο τοποθετήθηκε ο κ. Σούλης Καζαντζίδης: Ύστερα από χρόνια παρουσιάζεται η ευκαιρία να αξιοποιήσει ο δήμος την έκταση στο Μύλο Σαμαρά και να αποκτήσει η πόλη ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο. Όποιος είναι υπέρ του Δικαστικού Μεγάρου ας ψηφίσει την κατάτμηση. Είναι το πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα για να ανεγερθεί.

Στη συνέχεια της συζήτησης το λόγο έλαβαν δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας με την ένταση να κορυφώνεται στην  ψηφοφορία επί τις πρότασης αναβολής.

Τελικά κι αφού η ώρα πέρασε τη μία μετά τα μεσάνυχτα, με την ένταση συνεχώς να κλιμακώνεται ο Δήμαρχος Δ. Κυριακίδης πρότεινε και τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιζόταν το βράδυ της Τρίτης  (χθες).

Εν τέλει η απόφαση κατάτμησης, όπως αναφέραμε στην αρχή, πέρασε και το πρώτο βήμα για το Δικαστικό έγινε. Απομένει το δεύτερο με την παραχώρηση κατά χρήση του εν λόγω οικοπέδου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.