Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:43:20 μμ
Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 20:00

Περί δημαρχοκεντρικού συστήματος λόγος και αντίλογος

Η ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Σισμανίδης για το προωθούμενο από τον ίδιο και τον Δήμαρχο Παιονίας Χρ. Γκουντενούδη σχέδιο για δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο νομό, με κατάργηση των δυο κέντρων σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, μαζί με τη θέση που εξέφρασε ότι δυστυχώς-  και για εκείνον - το σύστημα διοίκησης είναι δημαρχοκεντρικό οδήγησε σε μια ουσιαστική πρώτη συζήτηση.

 

Ένα κέντρο φιλοξενίας με κατάργηση
των κέντρων Χέρσου και Νέας Καβάλας
Ο κ. Σισμανίδης ενημέρωσε για τις βασικές πτυχές του σχεδίου που αφενός θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των φιλοξενούμενων προσφύγων στο νομό, χωρίς πάντως να προσδιορίσει επακριβώς τον αριθμό τους, και αφ’ ετέρου η φιλοξενία αυτή θα παρέχεται υπό αξιοπρεπείς συνθήκες (σε οικίσκους προκάτ με όλες τις βασικές υποδομές).
Μάλιστα για να προλάβει ενστάσεις  και να εξηγήσει γιατί ο ίδιος και ο κ. Γκουντενούδης επισπεύδουν σε ένα παρόμοιο σχέδιο, ανέφερε ότι ο ισχύων νόμος επιτρέπει, δυστυχώς και για εκείνον, ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με τις πιο ενδιαφέρουσες να εκπορεύονται από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Τσογγίδη και τον κ. Γιάννη Φαχουρίδη.
Ο κ. Τσογγίδης, χωρίς να εκφράσει θέση επί του σχεδίου, αμφισβήτησε τα περί δημαρχοκεντρικού συστήματος, τονίζοντας ότι ο Δήμαρχος είναι εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ως κυρίαρχου οργάνου και εκφραστή της βούλησης των δημοτών.
Ο κ. Γιάννης Φαχουρίδης επισήμανε ότι το σύστημα γίνεται δημαρχοκεντρικό εξαιτίας της πολιτικής του ιδίου. Ανακοινώσατε σχέδιο για ένα κέντρο. Ποιος έχει την πρωτοβουλία; Γιατί δεν ενημερώθηκε για να αποφασίσει επ’ αυτού το δημοτικό συμβούλιο; Πόσοι θα είναι οι φιλοξενούμενοι; Πόσο μεγάλο θα είναι και που θα χωροθετηθεί; Θα ενταχθούν όλοι όσοι φιλοξενούνται σήμερα στα δυο κέντρα; ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε.
Επί του προσφυγικού, νωρίτερα, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης με εκτενή αναφορά (διάβασε κείμενο)  που προκάλεσε σε ένα σημείο της την αντίδραση του κ. Σισμανίδη, αλλά και στη συνέχεια της κ. Ι. Ρούσσου. Μια αναφορά του περί ανάμειξης τρίτων στον σχεδιασμό φιλοξενίας προσφύγων που αποσκοπούν είτε σε οικονομικά είτε σε πολιτικά οφέλη, προκάλεσε άμεση αντίδραση του κ. Σισμανίδη που ζήτησε να κατονομάσει πρόσωπα αν υπάρχουν στοιχεία. Ο κ. Τονικίδης ρητά απέκλεισε από την κατηγορία αυτή τους παριστάμενους, στη συζήτηση μπήκε η κ. Ρούσσου που καυτηρίασε τις γενικότητες και ασάφειες, στοχεύοντας στον κ. Τονικίδη, ο τελευταίος την εγκάλεσε για άσκηση αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση και το όλο θέμα του ενός κέντρου ουσιαστικά αφέθηκε. Μόνη αναφορά έγινε στη συνέχεια από τον κ. Νίκο Ταχτσίδη που συντάχθηκε με τη δημιουργία του αρκεί να φιλοξενούνται οι αναλογούντες πληθυσμιακά στο Κιλκίς 300 πρόσφυγες. Νωρίτερα ανέφερε ότι «ο νομός κινδυνεύει από δημογραφική αλλοίωση και είναι χρέος μας έναντι των επόμενων γενεών να μην επιτρέψουμε μόνιμες εγκαταστάσεις στα κέντρα φιλοξενίας»
Σημειώνουμε ότι ο κ.Τονικίδης στην αρχική τοποθέτησή του πέραν του προσφυγικού, επανέφερε το θέμα της πλημμελούς, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασίας των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων με τη διοίκηση του δήμου. «Υπάρχουν πολλά παράπονα κι όχι μόνο από προέδρους της μειοψηφίας. Ζητούμε να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο κι εκεί θα φέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα» κατέληξε.

 

Τοποθετήσεις ερωτήσεις συμβούλων
Στην ενδιαφέρουσα πάντα προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με τις ενημερωτικές παρεμβάσεις του Δημάρχου και τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων του δικτύου αποχέτευσης Κιλκίς, σε μήκος 14 χιλιομέτρων. Είναι το μεγαλύτερο έργο που δημοπρατείται τα τελευταία 20 χρόνια, τόνισε και επισήμανε ότι επί δημαρχίας του όλα τα έργα θα γίνονται με δημοπράτηση χωρίς απευθείας αναθέσεις, που τόσα δεινά επισώρευσαν κατά το παρελθόν, ενώ και εξοικονομούνται πόροι μέσω των εκπτώσεων. Σημειώνουμε ότι για τι συγκεκριμένο έργο ο ανάδοχος προσέφερε έκπτωση 55% επί του προϋπολογισμού.
Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες που δημοπρατούνται ώστε να υπάρχει τεχνική ωριμότητα για περαιτέρω αξιοποίησή τους με ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ο κ. Τονικίδης χαιρέτισε το συγκεκριμένο έργο, αλλά παρατήρησε ότι θα «περιμένουμε τη συνέχεια και την υλοποίησή του, αφού και άλλα έργα εντάχθηκαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως αυτά στο Λίντερ, αλλά μερικά παραμένουν εκκρεμή (είσοδος Χωρυγίου) κι άλλα απεντάχθηκαν (πλατεία Καστανιών).
Ο κ. Φαχουρίδης ζήτησε να επιδειχθεί η μέγιστη προσοχή με την παρακολούθηση – επίβλεψη  του έργου για να μην «διαλυθούν οι δρόμοι της πόλης». Παρατήρησε επίσης ότι ανάλογης και μεγαλύτερης εμβέλειας έργο έγινε κατά το παρελθόν (αποχέτευση Κιλκίς).
Η κ. Ρούσσου ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να κηρυχθεί ο Δήμος ελεύθερη ζώνη από την ισχύ των πρόσφατων διατλαντικών συμφωνιών που συνήψε η Ε.Ε.,  ο κ. Αμανατίδης   στηλίτευσε ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες προς τους δημοτικούς συμβούλους λόγω στενότητας της αίθουσας, (νερό, τουαλέτες, ασφυκτική συνύπαρξη των συμβούλων στην αίθουσα συνεδρίασης) ενώ ζήτησε περισσότερη φειδώ στις συχνές, όπως είπε, συνεδριάσεις του οργάνου. «Είμαστε επαγγελματίες οι περισσότεροι, έχουμε τις δουλειές μας, δεν μπορούμε κάθε τόσο να συνεδριάζουμε».
Ο κ. Θ. Ανθρακίδης ζήτησε να ληφθούν προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας στο κέντρο Χέρσου ενόψει και της θεριστικής περιόδου των σιτηρών και τη  μέριμνα της διοίκησης ώστε να φωτιστεί μια πλατεία του Χέρσου όπου συχνάζουν πολλά παιδιά.
Ο κ. Ζώτος κατήγγειλε τις ανύπαρκτες ή πλημμελείς παρεμβάσεις της διοίκησης στα αιτήματα βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας. Επίσης αναρωτήθηκε «πότε επιτέλους θα βαφτεί το Γυμνάσιο Λύκειο Καμπάνη»
Η κ. Αντωνιάδου ζήτησε ενημέρωση αν και ο δήμος δεσμεύει, έναντι χρεών τους, τραπεζικούς λογαριασμούς δημοτών.

 

Να ενισχύσουμε αγρότες κτηνοτρόφους
Τέλος εξαιρετικά ουσιαστική παρέμβαση έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Παζαρτζικλής. Αφού παρατήρησε ότι μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των παραγωγών – δημοτών Κιλκίς στη Λαϊκή Αγορά της πόλης, ζήτησε την ενεργή παρέμβαση της διοίκησης για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.  «Επειδή δεν πιστεύω ότι η δημοτική αρχή έχει μοναδικό στόχο την υδροδότηση, την καθαριότητα κλπ προτείνω να συζητήσουμε όλοι μαζί τις δυνατότητες ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής.
Πέρα από το κράτος και την Περιφέρεια  έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση το μερίδιο της ευθύνης της. Δεσμεύομαι εφόσον η διοίκηση ανταποκριθεί να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις. Σε κάθε προεκλογική περίοδο στα προγράμματα όλων (και  των δημοτικών) συνδυασμών περισσεύουν οι ανέξοδες υποσχέσεις περί αγροτικών γραφείων ή δημοτικών υπηρεσιών που θα ενισχύουν τους αγρότες δημότες μας, είναι καιρός- θα έλεγα ότι χάσαμε ήδη καιρό- να κάνουμε πράξη όσα προεκλογικά υποσχεθήκαμε. Η άλλη επιλογή που έχουμε είναι να συνεχίσουμε να τρώμε ντομάτες Κρήτης, φασολάκια Ισπανίας, λαχανάκια Βρυξελών και σε λίγο να μην βρίσκουμε στα ράφια ούτε σταγόνα κιλκισιακού γάλακτος» κατέληξε ο κ. Παζαρτζικλής.