Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 10:51:36 πμ
etpa
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 21:45

Πρόσφυγες, νερό, περιφερειακός και άλλα ενδιαφέροντα

Συντάκτης:

Γιατί παραιτήθηκε
ο Θόδωρος Παυλίδης;
Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την παραίτηση ή μάλλον για τους λόγους που την κατέστησαν αναπόφευκτη, από την προεδρία της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Θεόδωρου Παυλίδη εξέφρασαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου  Κιλκίς οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Ζώτος και Λάζαρος Παζαρτζικλής.

«Εμείς δίνουμε αξία στις καρέκλες κι όχι οι καρέκλες σε εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παζαρτζικλής, χαρακτηρίζοντας πλήγμα για το Δήμο την παραίτηση του άξιου συμπολίτη μας που τόσα πρόσφερε στο θέμα των αδελφοποιήσεων και ζητώντας να χτυπηθεί το «μικρόβιο» στη ρίζα και στο ξεκίνημα του.
Πάντως απάντηση δεν έλαβαν και παραμένει θολό το τοπίο, εντός της διοίκησης του δήμου, για τις αιτίες που οδήγησαν τον κ. Παυλίδη στην παραίτηση.  

Περιφερειακή
Αγ. Γεωργίου   
Την άμεση αναγκαιότητα της κατασκευής περιφερειακής οδού περί το λόφο Αγίου Γεωργίου, με σημεία εκκίνησης – κατάληξης το στρατόπεδο Καμπάνη και το δρόμο προς Αργυρούπολη, επισήμανε στην προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία του συμβουλίου ο κ. Λάζαρος Παζαρτζικλής. «Είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα νομού όπου από το κέντρο της πόλης διέρχονται τριαξονικά φορτηγά», τόνισε και ζήτησε ενημέρωση από τη διοίκηση για τους λόγους καθυστέρησης αφού υπάρχει ήδη προϊστορία  με προσπάθειες του δήμου να ξεκινήσει η κατασκευή.
Η αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Λένα Αναστασιάδου αναφέρθηκε στο θέμα που ανέκυψε με την παραχώρηση έκτασης 6 στρεμμάτων από το στρατόπεδο. Η πλαιά συμφωνία ήταν να παραχωρηθεί με αντάλλαγμα την κατασκευή περίφραξης νατοϊκού τύπου. Ωστόσο και το κόστος είναι απαγορευτικό και ο δήμος δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για έργο σε έκταση που δεν είναι δική του, ανέφερε η κ. Αναστασιάδου. Η νέα πρόταση του δήμου που υποβλήθηκε προς το υπουργείο Άμυνας με θετική κατ’ αρχήν υποδοχή, είναι να  πληρώσει ο δήμος το τίμημα της έκτασης με βάση την αντικειμενική της αξία.
Είναι ένα θέμα που ο δήμος προωθεί- βλέπε και σχετικό δημοσίευμα των εφημερίδων μας πριν λίγες ημέρες- και αναμένονται εξελίξεις καθώς υπάρχει συνεργασία με την τοπική στρατιωτική αρχή, τη διοίκηση της 71ης Ταξιαρχίας.

Παραγγελία για ΕΔΕ
Ο κ. Κώστας Ζώτος κατήγγειλε ότι με αυτοκίνητο του δήμου σε ώρες εκτός λειτουργίας, ο ίδιος διαπίστωσε, ακολουθώντας το αυτοκίνητο, ότι ξεφορτώθηκαν παλέτες σε σπίτι στο Ζαχαράτο. Διαπιστώθηκε ότι η κατοικία ανήκει σε δημοτικό υπάλληλο του χώρου της καθαριότητας. Ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης αντέδρασε άμεσα και ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση για ενδεχόμενο καταλογισμό ευθυνών.

Στηρίζει το Νοσοκομείο ο Δήμος έμπρακτα
Με αφορμή υποστηρικτική δήλωση του κ. Ζώτου προς το Νοσοκομείο Κιλκίς ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης ανέφερε εμφατικά όρτι ο δήμος με δική του πρωτοβουλία στήριξε το ίδρυμα με παροχή πετρελαίου στα χειρουργεία, ενώ και φέτος θα στηρίξει επισκευαστικές εργασίες που απαιτούνται για τον ευπρεπισμό των κτηριακών του εγκαταστάσεων. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017 θα φροντίσουμε να υπάρξει πρόνοια για 80.000 - 100.000 ευρώ προς το Νοσοκομείο. Αρκεί βεβαίως να έχουμε το ΟΚ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το ελπίζω διότι τώρα πλέον έχουμε τη νομική δυνατότητα, κατέληξε ο κ. Δήμαρχος.

Το φιλότιμο
των υπαλλήλων
Καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών σε χαλαζόπληκτες καλλιέργειες των Κρουσίων, επισήμανε ο δημ. σύμβουλος Θέμης Ανθρακίδης. Από τη διοίκηση του δήμου ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Βαφειάδης εξήρε το φιλότιμο των υπαλλήλων Γιώργου Καρασαρίδη και Γιάννη Κασαπίδη που υπερβάλλοντας εαυτόν και χωρίς να έχουν τυπική αρμοδιότητα  ολοκλήρωσαν το έργο της αναγγελίας και της συλλογής των δηλώσεων από τους αγρότες που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους από χαλαζόπτωση. Η διοίκηση πιέζει προς την κατεύθυνση του ΕΛΓΑ για να έρθουν οι εκτιμητές. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς το θέμα, κατέληξε ο κ. Βαφειάδης.

Τι συμβαίνει με το ένα
Κέντρο προσφύγων
στο νομό;
Ο δημ. σύμβουλος Λάζαρος Παζαρτζικλής ζήτησε εξηγήσεις από το Δήμαρχο για δημοσιεύματα του αθηναϊκου τύπου που εμφάνιζαν τους δυο δημάρχους του νομού να συμφωνούν στη δημιουργία ενός κέντρου προσφύγων στο νομό σε περιοχή που έχει συμφωνηθεί. Ο ερωτών σύμβουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά πόσο το κέντρο θα είναι μακράς παραμονής στο πλαίσιο της συμφωνίας στην Ε.Ε. για παραμονή στην Ελλάδα 50.000 προσφύγων, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξεταστούν πολλοί παράγοντες, πόσοι θα είναι τελικά και κατέληξε ότι τώρα υπάρχει χρόνος ώστε το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μην δικαιολογείται η δημιουργία εν μια νυκτί κέντρων φιλοξενίας, όπως έγινε σε Νέα Καβάλα και Χέρσο.
Ο κ. Σισμανίδης απέρριψε κάθε μομφή εναντίον του. Συνεργάζομαι με την κυβέρνηση για ένα μείζον θέμα και για το θέμα αυτό υπάρχει συμφωνία όχι μόνο των δυο δημάρχων αλλά και του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς.  
Λίγο αργότερα πάντως και επί της χωροθεσίας του υπό δημιουργία κέντρου σε περιοχή ανάμεσα σε Χωρύγι και Κοτύλι, η αντιδήμαρχος Λένα Αναστασιάδου προέτρεψε όσους αποφασίσουν επ’ αυτού «να ξαναδούν την επιλογή αυτή που είναι χώρος απαράδεκτος για ανθρώπινες ψυχές!»
Σημειώνουμε ότι επί του προσφυγικού αναφέρθηκε και ο κ. Θέμης Ανθρακίδης σημειώνοντας μεν την μείωση του αριθμού στο κέντρο Χέρσου αλλά επισημαίνοντας ότι παραμένει το αίσθημα της ανησυχίας των κατοίκων.

Νερό
στα Κρούσια
Την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και της ΔΕΥΑ για την επίλυση όσων προβλημάτων με το πόσιμο νερό δημιουργήθηκαν στα Κρούσια επισήμανε ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης. Είναι περίπου παράδοση Ιούλιο μήνα να δημιουργούνται παρόμοια προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και την αυξημένης κατανάλωσης (κήποι σε κατοικίες) σε συνάρτηση βέβαια με την οριακή επάρκεια νερού.
Είναι ενδεικτικό, όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Θ. Βαφειάδης, ότι πέρυσι στα Θεοδόσια ο δήμος μετέφερε με ειδικά οχήματα 120.000 λίτρα νερού. Φέτος η κατάσταση ελέγχεται και με την διαρκή υπόμνηση στους κατοίκους να επιδεικνύουν φειδώ στην κατανάλωση.
Όπως ανέφερε ο κ. Σισμανίδης   τα προβλήματα στα περισσότερα χωριά (Μυλοχώρι, Μονολίθι, Παλατιανό) που σχετίζονταν με τη αδυναμία των αντλητικών μηχανημάτων να αντέξουν τον αυξημένο φόρτο, επιλύθηκαν και απομένουν ελάχιστα ακόμα (Αγ. Μάρκος) για να εξομαλυνθεί πλήρως η διάθεση πόσιμου νερού σε όλα τα χωριά των Κρουσίων.
Τέλος, για την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού ο Δήμος Κιλκίς φροντίζει για την επισκευή των μηχανημάτων αποσιδήρωσης νερού που είχαν εγκατασταθεί – λειτουργήσει επί δημαρχίας Γ. Γαβριηλίδη.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς