Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 3:02:51 πμ
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 22:20

Σισμανίδης: Αισθητική αναβάθμιση του Κιλκίς. Διυλιστήριο νερού στο Γαλλικό

Είτε με κρατική χρηματοδότηση, είτε με ένταξη σε προγράμματα και εν ανάγκη ακόμα και με ίδιους πόρους η αισθητική αναβάθμιση του Κιλκίς και ειδικότερα της 21ης Ιουνίου (από φανάρι σε φανάρι) θα γίνει. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνήλθε υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Τσογγίδη το απόγευμα της Δευτέρας.


Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε να υλοποιήσει δυο μεγάλα έργα: την αισθητική αναβάθμιση της 21ης Ιουνίου βάσει των μελετών που έχουν εκπονηθεί και προβλέπουν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, πράσινο, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων κ.ο.κ.
Αναφέρθηκε σε σχετικές δεσμεύσεις από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από φορείς της αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑ)  για την χρηματοδότηση των έργων και όταν ο δημοτικός σύμβουλος συνέστησε να μην δίνει μεγάλη σημασία στις υποσχέσεις των υπουργών καθότι αποδείχτηκαν σε άλλες περιπτώσεις αναξιόπιστοι, ο κ. Σισμανίδης τόνισε εμφατικά πως παντί τρόπω μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2019, ακόμα και με πόρους του δήμου, το έργο θα έχει κατασκευαστεί.
Η δεύτερη δέσμευση του κ. Δημάρχου αφορούσε στην κατασκευή ενός σύγχρονου διυλιστήριου νερού στην περιοχή του Γαλλικού, ώστε να διασφαλιστεί  η εγγυημένη άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού κατ’ αρχήν στην πόλη του Κιλκίς. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίζει περί τα 6 εκατ. ευρώ.

Διάλογος
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης στην διαδικασία των ερωτήσεων, αξιολόγησε ως θετικές τις δεσμεύσεις του κ. Σισμανίδη, επιφυλασσόμενος  ως  προς την υλοποίησή τους, επέκρινε τη δημοτική διοίκηση για πλημμελή συντήρηση των αγροτικών δρόμων, μεταφέροντας, όπως είπε, τα προβλήματα των κατοίκων. Επίσης ζήτησε να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων στο Χέρσο σε 500 ενώ διατύπωσε τα παράπονα της αγοράς για σκληρή στάση της Πολεοδομίας κατά τους ελέγχους που διενεργεί με επιβολή εξοντωτικών προστίμων, αντί να περιοριστεί κατ΄αρχήν σε συστάσεις επανόδου στη νομιμότητα.
Η κ. Ιωάννα Ρούσσου αναφέρθηκε στο ακαλάισθητο της πόλης, στην ανυπαρξία χώρων στάθμευσης, στη λανθασμένη επιλογή να χρησιμοποιείται ως ιδιωτικό πάρκιν ένα κεντρικό οικόπεδο της πόλης και ζήτησε το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, ως εξόχως σημαντικό, να συζητηθεί στο συμβούλιο με πάσα άνεση σε ξεχωριστή συνεδρίαση.
Ο κ. Γιάννης Φαχουρίδης αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα του κέντρου προσφύγων Χέρσου τονίζοντας ότι η χωροθέτηση είναι λανθασμένη και οφείλει η δημοτική αρχή να ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους πρόσφυγες ύστερα από λίγους μήνες (η συζήτηση έγινε πριν γίνει γνωστή η εξαγγελία του κ. Μουζάλα ότι το κέντρο Χέρσου ύστερα από 6 μήνες θα κλείσει).
Ο κ. Κώστας Ζώτος αναφέρθηκε σε θέματα καθαριότητας δημόσιων χώρων, πρασίνου και επικαλέστηκε το τραγικό συμβάν με 52χρονη που πέθανε ύστερα από δάγκωμα φιδιού. Έχουμε τα σχολεία και πρέπει να προφυλάξουμε τα παιδιά μας, επισήμανε.
Ο κ. Νίκος Στανημερόπουλος εστίασε στην αφερεγγυότητα υπουργικών δεσμεύσεων (Καμμένος) περί τροφοδοσίας των κέντρων φιλοξενίας από τοπικά καταστήματα και ζήτησε να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της.
Οι κ. Θέμης Ανθρακίδης και Νίκος Ιντζέλης αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργούνται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Χέρσου εξαιτίας της πλημμελούς αστυνόμευσης και τη μη εφαρμογής του νόμου σε κρούσματα παραβατικότητας που έχουν αναστατώσει την τοπική κοινωνία.
Λ. Παζαρτζικλής: Σχέδιο ήπιου τουρισμού στη Δοϊράνη ΤΩΡΑ
Δυο προτάσεις κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Παζαρτζικλής. Να δοθεί βάθος και να μην εκπέσει σε μια τυπική ανταλλαγή επισκέψεων επετειακού χαρακτήρα η αδελφοποίηση του Δήμου Κιλκίς με τα Λατσιά, τόνισε.
Για τη Δοϊράνη επισήμανε ότι η αναγέννησή της  προκαλεί να μην την αφήσουμε στην τύχη της. Να αναλάβει  ο δήμος να επεξεργαστεί προτάσεις που συντείνουν στην ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και ύστερα από εμπλουτισμό τους από τους δημοτικούς συμβούλους να υποβληθεί αίτημα προς την περιφέρεια να ενταχθεί η αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου στο ΕΣΠΑ. Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα τόσο της περιοχής Κερκίνης που ζεί από την τεχνητή λίμνη, αλλά και των γειτόνων που δημιούργησαν υποδομές στην δική τους πλευρά της Δοϊράνης, όπου  δέχονται καθημερινά επισκέψεις Ελλήνων. Αντί να μεμψιμοιρούμε, ας αναλάβουμε δράση, προέτρεψε.