Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 5:59:30 μμ
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 20:36

Σισμανίδης: Αντέδρασα έντονα για το έλλειμμα ενημέρωσης για τις 15 θέσεις στον ΧΥΤΑ Κιλκίς

Τέλη της προπερασμένης εβδομάδας αλιεύσαμε την είδηση από το διαδίκτυο χάρη στην ενημέρωση που έχουμε από την Google: Ο Φο.Σ.Δ.Α Κεντρικής Μακεδονίας προκήρυξε 130 θέσεις εργασίας οχτάμηνης διάρκειας εκ των οποίων οι 15 αφορούν σε απασχόληση στο ΧΥΤΑ Κιλκίς.


Από όσο γνωρίζουμε - και ψάξαμε αρκετά το θέμα-  κανένα άλλο μέσο δημοσιότητας στο ν. Κιλκίς, είτε έντυπο είτε ηλεκτρονικό, δεν είχε σχετική καταχώρηση αφού δεν είχε ενημερωθεί από τη διοίκηση του Φο.Σ.Δ.Α. Δημοσιεύσαμε ειδησεογραφικά την προκήρυξη στο φύλλο της ΠΡΩΙΝΗΣ την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου για να το πληροφορηθούν οι χιλιάδες άνεργοι του Κιλκίς, που δεν είχαν άλλο τρόπο να ενημερωθούν.
Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, όταν πληροφορηθήκαμε ότι ούτε ο Δήμος Κιλκίς γνώριζε κάτι σχετικό, αφού εκεί κατέφευγαν όσοι είχαν ενημερωθεί από το δημοσίευμα της ΠΡΩΙΝΗΣ για περισσότερες πληροφορίες.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληγε την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, δηλαδή με την παρεμβολή του Σαββατοκύριακου απέμεναν μόνο δυο «καθαρές» ημέρες για να   υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι Κιλκισιώτες.
Στην ανακοίνωση  υπήρχε μόνο ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες νέων του Κιλκίς που επιχείρησαν να επικοινωνήσουν, η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή είτε δεν απαντούσε, είτε ήταν κατειλημμένη.
Για το Κιλκίς οι 15 θέσεις  αφορούσαν:
Χημικών μηχανικών (ΠΕ) 1, εποπτών καθαριότητας (ΔΕ) 2, μηχανοτεχνιτών αυτοκινήτων (ΔΕ) 2, οδηγών γ’ κατηγορίας (ΔΕ) 2, χειριστών μηχανημάτων (μπουλντόζες) (ΔΕ) 2, χειριστών μηχανημάτων (τσάπες) (ΔΕ) 1, εργατών (ΥΕ) 5.
Αλλά το ερώτημα που πλανάται πλέον ακόμα και στους πλέον καλοπροαίρετους είναι: Αφού όφειλαν να προσλάβουν 15 Κιλκισιώτες γιατί δεν φρόντισε η διοίκηση του Φο.Σ.Δ.Α. να εξασφαλίσει αξιοπρεπώς επαρκή ενημέρωση των Κιλκισιωτών; Διότι η απλή θυροκόλληση της προκήρυξης στα γραφεία της ή ενδεχόμενη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της και σε δυο εφημερίδες εκτός νομού,  μπορεί τυπικά να την εξασφαλίζουν  έναντι του νόμου, αλλά επί της ουσίας συνιστά περιφρόνηση του δικαιώματος των πολιτών σε ίση πρόσβαση στην ενημέρωση και μάλιστα – καιροί που είναι- στην ίση πρόσβαση στο δικαίωμα εργασίας.
Ήταν το απλούστερο που αμέλησε(;) να πράξει η διοίκηση του Φο.Σ.Δ.Α.:  να στείλει  έγκαιρα, 10 ημέρες τουλάχιστον πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, μια απλή ανακοίνωση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του φορέα, για να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Κιλκίς;

80 αιτήσεις από το ν. Κιλκίς
Αν η πληροφορία που έχουμε, ότι δηλαδή υποβλήθηκαν συνολικά 5000 αιτήσεις  για τις 130 θέσεις στον Φο.Σ.Δ.Α Κεντρικής Μακεδονίας και όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης κατατέθηκαν από Κιλκισώτες  80 αιτήσεις, τότε αποδεικνύεται το πασιφανές άλλωστε έλλειμμα πληροφόρησης των κατοίκων του Κιλκίς.
Το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ανέδειξε ο  κ. Ζώτος που ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτε για την προκήρυξη και διατύπωσε την υπόνοια ότι ίσως κάποιοι γνώριζαν από άλλες πηγές πληροφόρησης και γι’ αυτό υπέβαλαν αιτήσεις.
Ο κ. Σισμανίδης, την άγνοια του οποίου επί του θέματος, καταγράψαμε και σε προγενέστερο δημοσίευμα, απαντώντας συμφώνησε με τον κ. Ζώτο ότι υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης και ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα σε σημείο που “βριστήκαμε” όπως χαρακτηριστικά είπε με τους υπεύθυνους του Φο.ΣΔΑ. Πάντως παρατήρησε ότι τουλάχιστον οι 15 θέσεις θα καλυφθούν από Κιλκίσιώτες λόγω της πριμοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας.
Ενημέρωσε επίσης ότι ο πρόεδρος του Φο.Σ.Δ.Α θα επισκεφθεί το Κιλκίς και θα ενημερώσει το Δήμο για το σχεδιασμό του φορέα στα θέματα λειτουργίας του ΧΥΤΑ.