Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 5:07:02 μμ
etpa
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 22:17

Στα χαρακώματα για τον ΟΑΕΔ Γουμένισσα και Αξιούπολη!

Συντάκτης:

Η συνέχιση της λειτουργίας του γραφείου ΟΑΕΔ στη Γουμένισσα και οι κινήσεις παραγόντων της Αξιούπολης να μεταστεγαστεί στην πόλη τους επέφερε «εμφύλια» και γενικευμένη σύρραξη στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας.
Η αντιπαράθεση «χτύπησε κόκκινο» μεταξύ του δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς και Αξιουπολίτη Γιώργου Ιωαννίδη, ο οποίος σήκωσε και το βάρος της κίνησης για τη μεταστέγαση.


Είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια λειτουργεί στη Γουμένισσα το γραφείο του ΟΑΕΔ, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους της Παιονίας. Το γραφείο λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο χώρο και τελευταία γνωστοποιήθηκε πως ο Οργανισμός επιδιώκει το μηδενικό κόστος στη λειτουργία του γραφείου και δεν αποκλείεται να κλείσει την υπηρεσία στη Γουμένισσα!
Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Γουμένισσας Γιάννης Αλίρης και παράγοντες της περιοχής πρότειναν τη στέγαση των γραφείων στον ιδιόκτητο χώρο που δημιουργήθηκε στις νέες εργατικές κατοικίες, 200τ.μ.. Μάλιστα, ο κ. Γκουντενούδης πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο, κι έγινε αποδεκτό, ο δήμος να αναλάβει τα όποια έξοδα μεταστέγασης των γραφείων και τις διαμορφώσεις στον αύλειο χώρο του διώροφου κτηρίου, το οποίο βρίσκεται στο δρόμο για Πεντάλοφο.
Όταν έγινε γνωστό πως υπάρχει σκέψη να κλείσουν τα γραφεία στη Γουμένισσα, λόγω του κόστους ενοικίασης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κινήθηκε (παρασκηνιακά όπως τον κατηγόρησε ο δήμαρχος) και παρουσίασε εναλλακτικά τη λειτουργία των γραφείων του ΟΑΕΔ στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Αξιούπολης. Για την παραχώρηση του ισογείου υπήρξε και απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Αξιούπολης, με το δήμαρχο να απορεί –φανερά εκνευρισμένος- πως μπορεί κάποιοι να διαπραγματεύονται την παραχώρηση δημοτικού κτηρίου, χωρίς να το γνωρίζει καν ο δήμαρχος!
Ο κ. Γκουντενούδης πρότεινε ο ΟΑΕΔ να παραμείνει στη Γουμένισσα και ζήτησε να μην υπάρχουν διχαστικές κινήσεις και προτάσεις, επισημαίνοντας πως στη φαρέτρα του δήμου θα υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια, μόνο σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει η λύση για το ιδιόκτητο κτήριο του ΟΑΕΔ. Σημείωσε πως πολλές από τις σημερινές αρμοδιότητες του γραφείου θα περάσουν στα ΚΕΠ και θα αποφεύγεται η μετακίνηση των πολιτών στον ΟΑΕΔ, ενώ ανέφερε πως θα επιδιώξει σύντομα συνάντηση με τη διοικητή του Οργανισμού.
Από την πλευρά της μειοψηφίας και οι δυο επικεφαλείς, Κώστας Σιωνίδης και Σόνια Συμεωνίδου, άνοιγαν μεγαλύτερο παράθυρο προς τη λύση της Αξιούπολης, ζητώντας να παρουσιαστεί στον ΟΑΕΔ ως εναλλακτικό σχέδιο και ο Οργανισμός να πάρει τις δικές τους αποφάσεις. Μάλιστα, προέτασσαν το επιχείρημα πως πρώτος στόχος του δήμου είναι να μην κλείσει το γραφείο στην Παιονία και μεταφερθεί στο Κιλκίς. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η αντιδήμαρχος (και Αξιουπολίτισσα) Εβελίνα Πολιτίδου και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γεωργίτσαρος.
Στο διάλογο και την αντιπαράθεση των δημοτικών συμβούλων προστέθηκε και αυτός των δυο προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων, Αθανάσιου Τραχανίδη (Γουμένισσας) και Κώστα Ζηλελίδη (Αξιούπολης). Ο πρώτος ζήτησε να κινηθεί ο δήμος με ενότητα, έχοντας ως πρώτο στόχο την παραμονή του γραφείου στη Γουμένισσα, υπενθυμίζοντας πως η Γουμένισσα υπερασπίστηκε την παραμονή του ΙΚΑ στην Αξιούπολη. Ο δεύτερος σημείωσε πως δεν υπήρξε δόλος στις κινήσεις του, αλλά στόχος να υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την παραμονή του γραφείου στην Παιονία.
Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Κ. επέμενε πως μέχρι τέλους του έτους το γραφείο θα κλείσει στη Γουμένισσα και ζήτησε από το δήμο να προτείνει στον ΟΑΕΔ την παραχώρηση δημοτικών χώρων σε Γουμένισσα, Αξιούπολη και Πολύκαστρο και να αποφασίσει ο Οργανισμός. Ανέφερε ακόμη πως στη Γουμένισσα δεν υπάρχους εργοστάσια και σωματεία και πως ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων που εξυπηρετούνται είναι από Πολύκαστρο-Αξιούπολη, οι οποίοι πηγαίνουν Γουμένισσα και μετά στο ΙΚΑ και στην Εθνική Τράπεζα Αξιούπολής για να εξυπηρετηθούν.
Απάντηση στο επιχείρημα αυτό έδωσε ο κ. Αλίρης επισημαίνοντας πως το γραφείο εξυπηρετεί περίπου 3000 άτομα, τα περισσότερα είναι από το Πολύκαστρο και ακολουθούν οι Γουμενισσιώτες με τρίτους τους Αξιουπολίτες. Έμμεση απάντηση έδωσε και ο κ. Γκουντενούδης τονίζοντας πως αν ο δήμος κινηθεί στη λογική μόνο των αριθμών, τότε όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να συγκεντρωθούν στο Πολύκαστρο.
Στο τέλος της συζήτησης του θέματος υπήρξε μεγάλη ένταση, με την αντιδήμαρχο κα Πολιτίδου να επιμένει να τεθεί σε ψηφοφορία και η δεύτερη πρόταση, που διατυπώθηκε από την μειοψηφία για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Παπαδόπουλος δεν το έθεσε σε ψηφοφορία, δεν επέμενε και η μειοψηφία, με αποτέλεσμα να αποχωρεί από την αίθουσα η κα Πολιτίδου φωνάζοντας για «χουντικές πρακτικές». Ο πρόεδρος φανερά εκνευρισμένος απαιτούσε από την κα Πολιτίδου να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό του «χουντικού» προς το πρόσωπό του, αλλά η αντιδήμαρχος δεν το έπραξε!

 

Αστυνομικά Τμήματα
Οι τόνοι έπεσαν και το ενωτικό κλίμα επανήλθε στην αίθουσα στα επόμενα θέματα ημερήσιας διάταξης και όταν τέθηκε για απόφαση η τύχη των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής και η παραμονή του αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Γουμένισσας.
Το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου να μην κλείσει κανένα Αστυνομικό Τμήμα στην Παιονία, λόγω της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, της συνοριακής παραβατικότητας, της ΠΑΘΕ και των μεγάλων αποστάσεων που υπάρχουν στο δήμο.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του κ. Σιωνίδη και της κας Συμεωνίδου, αλλά και των συμβούλων της μειοψηφίας, του Τριαντάφυλλου Ναλμπάντη, προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων του νομού και της κας Γαρυφαλλιάς Καρβουνιάρη, πρώην προέδρου των αστυνομικών. Ο κ. Χρήστος Τσιμερίκας πρότεινε όχι μόνο να μην κλείσουν αστυνομικά τμήματα, αλλά να ζητηθεί και η καλύτερη στελέχωση των υπαρχόντων.

 

Αναισθησιολόγος
Στο θέμα του αναισθησιολόγου του νοσοκομείου Γουμένισσας, για τον οποίο ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ εξέφρασε την σκέψη πως θα πρέπει να μετακινείται για κάποιες ημέρες στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Το θέμα εισηγήθηκε ο σύμβουλος της μειοψηφίας και γιατρός του νοσοκομείου Νίκος Καπουτζής, εκφράζοντας την απορία του για την αντιεπιστημονική λύση που επιχειρείται. Σημείωσε πως ένας αναισθησιολόγος δεν χρειάζεται μόνο τις ημέρες που γίνονται επεμβάσεις, αφού αναγκαίος και σημαντικός είναι και ο προεγχειρητικός του ρόλος.
Ο πρόεδρος του Εργαζομένων του νοσοκομείου Ξενοφών Παπαλέξης τόνισε πως «δεν έχουμε γιατρούς και όσους λιγοστούς έχουμε προσπαθούν να τους πάρουν στο Κιλκίς».
Το ίδιο επικριτικοί ήταν και οι Κ. Σιωνίδης, Σ. Συμεωνίδου και Ι. Αλίρης, επισημαίνοντας τους αγώνες που έγιναν για να κρατηθεί το νοσοκομείο και να στελεχωθεί.

 

Γενοκτονία
Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων με το οποίο ζητά:
 «Από τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κο Νικόλαο Φίλη ως καθ΄ ύλην  αρμόδιο, έπειτα από τις απαράδεκτες και προσβλητικές του δηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων, να ανακαλέσει και να συστρατευθεί με όλους εκείνους που αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και των άλλων χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας, ειδάλλως να παραιτηθεί από το θέση του Υπουργού.»