Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 4:14:34 μμ
Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 13:26

Στον «αέρα» το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης των ψηφιακών υδρομέτρων της ΔΕΥΑΚ

Μετά τις παρατηρήσεις της Αρχής Διαφάνειας και την ανακλητική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά της Αρχής τέσσερις υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Κιλκίς.

 

Σε νέα περιδίνηση εισέρχεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Κιλκίς μετά τις παρατηρήσεις της Αρχής Διαφάνειας επί της προμήθειας των ψηφιακών υδρομέτρων, και το αίτημά της για παροχή εξηγήσεων επί των παρατηρήσεων αυτών που είναι απότοκες δυο καταγγελιών οι οποίες υποβλήθηκαν στην Αρχή.

Πρόκειται για το πολύκροτο θέμα αν τα παραληφθέντα ψηφιακά ρολόγια είναι αυτά που περιγράφονται στην προκήρυξη ή υπήρξαν ουσιώδεις μεταβολές των όρων και προδιαγραφών της προκήρυξης, ένα θέμα που απασχόλησε επί μήνες το δημόσιο διάλογο ενώ προκάλεσε και ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.

Μετά τις καταγγελίες σύμφωνα με πληροφορίες μας η Αρχή Διαφάνειας ζήτησε εξηγήσεις και μεταξύ αυτών στους οποίους απευθύνθηκε είναι οι κ. Ηλίας Αβραμίδης και Γιάννης Παραγιός, γενικός διευθυντής και επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ αμέσως μόλις έλαβε τις παρατηρήσεις της Αρχής συνήλθε και συμμορφούμενο σε σχετική παρατήρηση της Αρχής περί αναρμοδιότητάς του στο θέμα της παραλαβής, ακύρωσε την εγκριτική απόφασή του επί του α’ πρακτικού παραλαβής των ψηφιακών υδρομέτρων.

Μαζί με την ανάκληση της απόφασής του και εστιάζοντας στην ουσία του ζητήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Κιλκίς ανέθεσε στο Τεχνικό Επιμελητήριο τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης κατά πόσο συνιστά ουσιώδη τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού η παραλαβή των συγκεκριμένων υδρομέτρων έναντι όσων περιγράφονται στην προκήρυξη. Το θέμα αυτό είναι το απολύτως ουσιώδες και επ’ αυτού έχουν καταγραφεί διιστάμενες απόψεις με τους ενάντιους να ισχυρίζονται πως τα παραληφθέντα αποτελούν τρόπον τινά πατέντα ψηφιοποίησης αναλογικών κατά τα άλλα υδρομέτρων, ενώ όσοι υπερασπίστηκαν την προμήθεια αντέλεξαν ότι τα παραληφθέντα είναι απολύτως ψηφιακά, ποιοτικότερα και εν τέλει ακριβότερα.

Κι αν αυτά μέλλει να αξιολογηθούν από την Αρχή Διαφάνειας καθώς αυτό αποτελεί το κύριο έργο της στη συνέχεια, εκείνο που μέλλει επίσης να διευκρινιστεί είναι η τύχη του συνολικού έργου καθώς:

Τα εν λόγω ψηφιακά υδρόμετρα έχουν ήδη τοποθετηθεί και ξεκίνησε μάλιστα η λειτουργία τους. Επίσης αφού παραλήφθηκαν έχουν αποπληρωθεί με 2.177.000 ευρώ κι απομένει ένα υπόλοιπο μόλις 100.000 ευρώ ως κόστος τοποθέτησής τους.

 

Αντιδρούν οι τέσσερις

Όπως είναι ευνόητο τόσο οι παρατηρήσεις της Αρχής Διαφάνειας όσο και η ανακλητική απόφαση του δ.σ. στοχοποιούν την Επιτροπή Παραλαβής η αντίδραση και η στάση των μελών της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον.

Η Αρχή Διαφάνειας έδωσε προθεσμία μέχρι την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου για να λάβει τις απόψεις των τριών της Επιτροπής και της ταμία της Επιχείρησης. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μας αναμένεται εντυπωσιακή κίνηση εκ μέρους των τεσσάρων καθώς με δικό τους νομικό παραστάτη θα ζητήσουν εγγράφως στο υπόμνημά τους την εξαίρεση και των δυο μελών της Αρχής Διαφάνειας.

Καταλογίζουν σε αυτούς ότι απευθύνουν παρατηρήσεις και ουσιαστικά κατηγορίες χωρίς να δίνουν περισσότερα στοιχεία επί των οποίων καλούνται να δώσουν τις απόψεις τους.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΥΑ Κιλκίς με το εντυπωσιακό πακέτο μεγάλων έργων εισέρχεται για άλλη μια φορά σε κύκλο εσωστρέφειας ενώ επίκειται και η συγχώνευσή της είτε με την ΕΥΑΘ είτε με άλλο σχήμα σε επίπεδο Κ. Μακεδονίας, αν τελεσφορήσει ο συνολικός κυβερνητικός προγραμματισμός.