Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 3:28:44 πμ
etpa
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 22:34

Συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αδέσποτων και πρέπει να το λύσει ο Δήμος Κιλκίς...

Συντάκτης:

Σε οργανωμένη βάση συζήτησης τέθηκε το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων της πόλης του Κιλκίς με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς και με την ενεργή ανταπόκριση των  συνεργαζόμενων υπηρεσιακών και άλλων φορέων.


Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, όπου σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση, έγινε μια πρώτη προσέγγιση του θέματος και επιχειρήθηκε η καταγραφή προτάσεων ουσίας που στοχεύουν αφενός στη μείωση αναπαραγωγής των αδέσποτων ζώων, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και αφετέρου στην προστασία των πολιτών από επιθέσεις που έχουν υποστεί από αδέσποτα ζώα.
Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων είναι πολυσύνθετο και απαιτεί προσεκτικούς και ισορροπημένους χειρισμούς. Και το σοβαρότερο, όπως υπογραμμίστηκε στη συζήτηση, είναι ο πολλαπλασιασμός τους κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα όπως η εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος στειρώσεων και εμβολιασμών.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Πρόδρομος Πεντζερετζής, η Δημοτική Αρχή έχει προνοήσει σχετικά τριπλασιάζοντας στον προϋπολογισμό του 2015 τη δαπάνη για τη σίτιση, τους εμβολιασμούς και τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων. Ο κ. Πεντζερετζής εξήρε το επίπεδο συνεργασίας του Δήμου Κιλκίς με την Αστυνομία και με όλες τις  εμπλεκόμενες υπηρεσίες για το θέμα, παρά ταύτα σημείωσε ότι το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι πολύ αυστηρό και  ο Δήμος Κιλκίς έχει πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες επ΄ αυτού. Ήταν επίσης θετικός στην ίδρυση νέου κυνοκομείου και στην απασχόληση ειδικού προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις εργασίας για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων και την προσωρινή τους στέγαση στο υφιστάμενο καταφύγιο.
''Ο Δήμος Κιλκίς οφείλει να αναλάβει την ευθύνη και για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του'' τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Τσογγίδης και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη σύσταση επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα. Την ανάγκη να προγραμματιστούν άμεσα ενέργειες από το Δήμο Κιλκίς, με τη συνδρομή εάν χρειαστεί του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς και άλλων υπηρεσιών, υπογράμμισαν η Πρόεδρός του κα Αλεξία Παναγιωτίδου και ο δικηγόρος κ. Χριστόφορος Τουτουντζίδης οι οποίοι επέμειναν στην επέκταση του προγράμματος στειρώσεων, με συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων,  και επιπροσθέτως ανέφεραν ότι το Κιλκίς κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ως προς τις υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων.
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κα Μαρία Τσοπούλου τόνισε ότι η δημόσια συνεδρίαση του θέματος προκλήθηκε μετά από πιέσεις των δημοτών οι οποίοι και ζητούν την άμεση παρέμβαση του Δήμου και εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία καθώς έχουν εμφανιστεί κρούσματα επίθεσης αδέσποτων σε πολίτες.
Κατά τη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην ανάγκη οργανωμένης ενημερωτικής εκστρατείας  στους ιδιοκτήτες – κατόχους οικόσιτων ζώων συντροφιάς για τη σήμανση (τοποθέτηση ειδικού chip στα ζώα) για τη συμμετοχή των τελευταίων σε πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού αλλά και για την επιβολή προστιμάτων σε όσους δεν έχουν φροντίσει για τη σήμανση των ζώων συντροφιάς.
Οι οριστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση – διαχείριση των αδέσποτων ζώων θα συνδιαμορφωθούν από τη Δημοτική Κοινότητα, τη Διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης και το Φιλοζωϊκό Σύλλογο Κιλκίς και θα ανακοινωθούν προσεχώς ενώ για τις διαστάσεις του θέματος θα γίνει συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.   
Στη διευρυμένη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Τσογγίδης, οι Αντιδήμαρχοι  Ανάπτυξης Πρόδρομος Πεντζερετζής, Πολιτικής Προστασίας – Διαχείρισης Πρασίνου Χριστόφορος Πιπερίδης, Κοινωνικής Πρόνοιας – Πολιτισμού – Δόμησης & Διαφάνειας Δημήτρης Τσαντάκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κιλκίς Στέφανος Δουδουλακάκης, η προϊσταμένη του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Άννα Ράκου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλκίς Έλσα Αγτζίδου, η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Κιλκίς Αλεξία Παναγιωτίδου, ο κ. Γιάννης Καραϊτης ως εκπρόσωπος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς,  ο δικηγόρος κ. Χριστόφορος Τουτουντζίδης, ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς Δημήτρης Βαφειάδης τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ηλίας Αντωνιάδης, Αμαλία Διαλινά, Ελένη Ζήση – Τεβρεντζίδου, Αθανάσιος Καραγκιόζης, Αθανάσιος Καριοφύλλης, Σοφία Τσισμαλίδου.