Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, 11:06:32 μμ
etpa
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 20:39

Συμμετοχή Χρήστου Γκουντενούδη σε θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Συντάκτης:

Το διήμερο 15 και 16 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Παιονίας, κος Γκουντενούδης συμμετείχε στις εργασίες του ειδικού θεματικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ με τίτλο «Αστικά Στερεά Απόβλητα Μοντέλα Διαχείρισης και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α.»,  που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.


Στο συνέδριο, το οποίο σύμφωνα με την ΚΕΔΕ ξεπέρασε τις 800 εγγραφές και το παρακολούθησαν μέσω live streaming χιλιάδες αυτοδιοικητικοί, διατυπώθηκαν σημαντικές προτάσεις για βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις  για την επίλυση του εθνικού θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κατά το διήμερο των εργασιών του συνεδρίου η Κεντρική Ένωση Δήμων έθεσε τις βάσεις ενός δημόσιου διαλόγου σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και την εκτίμηση χωρικών, πληθυσμιακών και οικονομικών παραμέτρων που αφορούν τους Δήμους.
 Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν οι δυσκολίες τις υφιστάμενης κατάστασης που αφορούν τη νησιωτικότητα, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους ΟΤΑ, την ελληνική πραγματικότητα που εγκυμονεί τον κίνδυνο επαναλειτουργίας χωματερών και επιβολής προστίμων προς τους Δήμους.
Όσον αφορά το θέμα της ανακύκλωσης τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη σχεδιασμού προγραμμάτων ανακύκλωσης ειδικά σχεδιασμένων και προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε περιοχής με την ταυτόχρονη ανάπτυξη υποδομών επεξεργασίας και διάθεσης υπολειμμάτων ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μεθόδων ανακύκλωσης.
Παράλληλα, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και βέλτιστες πρακτικές από τη Φλωρεντία, τη Λισαβόνα και την Αυστρία ενώ διεξήχθη Workshop για Νέες Τεχνολογίες.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τους Δημάρχους να συμφωνούν:
1. στην επικαιροποίηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης από το ΙΤΑ, που θα αφορά το σύνολο των θεμάτων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, που θα καταλήγει σε συγκεκριμένες θεσμικές ρυθμίσεις,
καθώς και
2. στο σχεδιασμό, δημιουργία και λειτουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας ενός ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.