Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 8:54:30 πμ
etpa
Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 23:17

Σύσκεψη στην Π.Ε Κιλκίς για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Συντάκτης:

Η τακτική ετήσια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) με θέμα την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων «Περικλής Κολότσιος» της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.


Στη συνεδρίαση, που προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Βεργίδης, έλαβαν μέρος οι σχετιζόμενοι με το θέμα υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων με την Πολιτική Προστασία φορέων του νομού (Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Δασαρχεία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δήμος Παιονίας, Εθελοντικές Ομάδες κτλ.).
Κατά τη σύσκεψη έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, καθώς και αξιολόγηση της εμπειρίας των προηγούμενων ετών, ώστε η προετοιμασία να είναι έγκαιρη και ουσιαστική προς αποφυγή κινδύνων για την ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών όλου του νομού.
Πραγματοποιήθηκε εκ νέου καταγραφή των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν οι φορείς και παράλληλα κατανεμήθηκαν οι αρμοδιότητες και δόθηκαν οι οδηγίες για άμεση δράση σε όλες τις φάσεις της δραστηριότητας Πολιτικής Προστασίας :Πρόληψη- Επέμβαση- Αποκατάσταση σε περίπτωση πιθανού κινδύνου από δασικές πυρκαγιές. Αποφασίσθηκε, παράλληλα, κοινή δράση ενημέρωσης των πολιτών του νομού από την Περιφερειακή Ενότητα και του δήμους για τους κινδύνους πρόκλησης φωτιάς κατά την εκτέλεση π.χ. γεωργικών εργασιών στην ύπαιθρο, όπως και για ενέργειες αυτοπροστασίας μετά την εκδήλωση εκτενών δασικών πυρκαγιών.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις το φετινό καλοκαίρι είναι αυξημένος και εξ αιτίας της αθρόας παρουσίας και συνεχούς διέλευσης προσφύγων και μεταναστών εντός των ορίων του νομού. Κατά συνέπεια, η εγρήγορση και η επιτήρηση των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να είναι αυξημένη.