Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 9:41:32 πμ
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 22:05

Τα σκουπίδια μάς έπνιξαν Το πόσιμο νερό λιγοστεύει

Τις συνέπειες από την διαμονή χιλιάδων προσφύγων στα όρια του Δήμου Παιονίας περιγράφει σε επιστολή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου, ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής που κοινοποιήθηκε και στο πρωθυπουργικό γραφείο, έχει ως εξής:
Σας γνωρίζω, για άλλη μια φορά, ότι η κατάσταση του προσφυγικού στην περιοχή του Δήμου Παιονίας έχει ξεφύγει, όχι μόνο από πλευράς συντονισμού (εκκένωση της Ειδομένης) αλλά και στο θέμα των απορριμμάτων, όπου έχει την ευθύνη η Διεύθυνση Καθαριότητας & Περιβάλλοντος του Δήμου.


Ήδη οι ποσότητες των απορριμμάτων που εναποθέτουμε στους ΧΥΤΑ Κιλκίς και Γιαννιτσών έχουν ξεπεράσει το 70 – 80% σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο, με αποτέλεσμα να έχουμε ξεφύγει από τον προϋπολογισμό του κόστους εναπόθεσης (30 €/tn, καύσιμα κλπ). Δεν είναι όμως μόνο το κόστος, αλλά και η μη πλημμελή καθαριότητας των χώρων του Δήμου λόγω μη επαρκούς προσωπικού και τεχνολογικού υλικού (απορριμματοφόρα, ημιφορτηγά αυτοκίνητα) τα οποία έχουν ζητηθεί εδώ και καιρό με σχετικά έγγραφα.
Πέραν της καθαριότητας υπάρχει και το πρόβλημα με την ύδρευση του χώρου φιλοξενίας της Νέας Καβάλας. Όπως γνωρίζετε στον χώρο αυτό φιλοξενούνται περίπου 3.000 πρόσφυγες, δηλαδή όσο μια κωμόπολη, με φυσικό επακόλουθο να μην επαρκούν οι ποσότητες του νερού που παρέχουμε και το αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε παράπονα από τους κατοίκους της Νέας Καβάλας καθώς και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης ανεβαίνει το κόστος παροχής εις βάρος του Δήμου και το πρόβλημα αυτό θα διογκωθεί κατά τους θερινούς μήνες λόγω υπερκατανάλωσης.
Η πρότασή μας είναι να συνδράμετε με οποιονδήποτε τρόπο για να γίνουν πραγματικότητα οι παρακάτω δυνατές λύσεις :
1. Μεταφορά νερού από το όρος Πάϊκο στις δεξαμενές νερού του πρώην Δήμου Πολυκάστρου. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι να μειωθεί το κόστος παροχής (υπάρχει σχετική μελέτη).
2. Σύνδεση της περιοχής της Νέας Καβάλας με την δεξαμενή, με μεγαλύτερης διατομής αγωγό, για περισσότερη ποσότητα νερού (υπάρχει σχετική Τεχνική Έκθεση).
Επίσης κατά τις συζητήσεις μας για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του Αεροδρομίου της Νέας Καβάλας, είχε συζητηθεί και η κατασκευή φράχτη τύπου ΝΑΤΟ για την καλύτερη ασφάλεια των κατοίκων και των προσφύγων στην περιοχή. Αυτό δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη λόγω ότι η χορήγηση του χρηματικού ποσού (36.000 € περίπου) δεν επαρκεί για την κατασκευή του, ενώ χρειάζεται περίπου 80.000 € για να πραγματοποιηθεί το έργο, για να νιώσουν οι κάτοικοι της Νέας Καβάλας περισσότερη ασφάλεια.
Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι τα παραπάνω θα γίνουν πραγματικότητα ούτως ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού χωρίς να προκαλούμε την τοπική κοινωνία, όπως έχουμε δείξει τους τελευταίους δεκαοχτώ (18) μήνες περίπου.