Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 7:38:11 πμ
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 22:12

Χαρίζει σε λίγους δημόσια έσοδα .Στερεί από Κιλκισιώτες εκτάσεις

Πρόκειται για την επιτομή της αδιαφορίας και ανικανότητας. Την ίδια ώρα που το κράτος περικόπτει επιδόματα και μισθούς – συντάξεις ακόμα κι από τους μη έχοντες, χαρίζει  σε λίγους και στερεί από το δημόσιο ταμείο τουλάχιστον 200.000 ευρώ ετησίως επειδή δεν πράττει το αυτονόητο:

Να δημοπρατήσει τα 20.000 στρέμματα κοινόχρηστης γης με νέες τιμές ανταποκρινόμενες στις συνθήκες της αγοράς.
Πρόκειται για 20.000 στρέμματα κοινόχρηστης γης που ενοικιάζονταν πριν τον Καποδίστρια από τους δήμους και τα έσοδα ενίσχυαν τα κοινοτικά ταμεία.
Μετά τον Καλλικράτη, οι εκτάσεις αυτές περιήλθαν στην Περιφέρεια, αλλά από την πρώτη χρονιά και παρά τις οχλήσεις του Αντιπεριφερειάρχη να προβεί το κράτος σε νέα δημοπράτηση, επιλέχθηκε η παράταση του μέχρι τότε καθεστώτος ενοικίασης.
Το σκανδαλώδες είναι ότι τα 20.000 στρέμματα που ενοικιάστηκαν  σε 1500 άτομα πριν πέντε τουλάχιστον χρόνια με ετήσιο ενοίκιο 5 ευρώ/ στρέμμα διαθέτουν δικαιώματα ενίσχυσης, δηλαδή οι καλλιεργητές τους λαμβάνουν την ετήσια ενίσχυση που κυμαίνεται περί τα 45 ευρώ / στρέμμα. Την ίδια ώρα οι τιμές ενοικίασης στην αγορά κυμαίνονται περί τα 20 ευρώ/ στρέμμα!
Το εξοργιστικό είναι ότι ενώ οι καλλιεργητές είναι περί τους 1500 περίπου, ελάχιστοι και μάλιστα μη Κιλκισιώτες   (από Θεσσαλονίκη και Πέλλα) συνεχίζουν να νέμονται τεράστιο μερίδιο από τα 20.000 στρέμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ενοικιαστής 700 στρεμμάτων στην εύφορη γη της Παιονίας που θα καλλιεργήσει για πέμπτη χρονιά φέτος με το τίμημα των 5 ευρώ.
ΟΙ συνεχείς οχλήσεις του κ. Ανδρέα Βεργίδη και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Παππά προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί το Υπουργείο ή να παραχωρήσει το δικαίωμα στην Περιφέρεια της εκ νέου δημοπράτησης συναντούν είτε την αδιαφορία, είτε την ανικανότητα (κρινόμενη εκ του αποτελέσματος). Εκ μέρους της Π.Ε. Κιλκίς προβάλλεται το αίτημα στην εκ νέου δημοπράτηση να προτιμώνται αποκλειστικά Κιλκισιώτες παραγωγοί και μόνο αν δεν επιδειχθεί ενδιαφέρον να ενοικιάζονται σε καλλιεργητές εκτός νομού. Σημειώνουμε ότι από το τίμημα ένα μικρό τμήμα του ενισχύει το ταμείο της Π.Ε Κιλκίς και το πλείστον οδεύει στα κρατικά ταμεία.
Παρά ταύτα το Υπουργείο συνεχίζει την βλαπτική και για το δημόσιο ταμείο «πεπατημένη» της παράτασης – για πέμπτη χρονιά – ισχύος του υφιστάμενου καθεστώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς, έχει ενημερωθεί επί του θέματος και αναμένεται μετά βεβαιότητας   η αντίδρασή του.
Το ερώτημα είναι: Γιατί για τα αυτονόητα πρέπει να διεξάγονται «εκστρατείες» και κινητοποίηση μιας περιοχής, ενός δήμου, μιας περιφέρειας και  των βουλευτών της για να αποφασίσει υπέρ των δικών του και των συμφερόντων ενός τόπου  το «γκουβέρνο»;

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: 20.000 στρέμματα κοινόχρηστων εκτάσεων του νομού παραμένουν για πέμπτη χρονιά χωρίς δημοπρασία και καλλιεργούνται από τους ίδιους, πολλοί εκ των οποίων μη Κιλκισιώτες, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των πέντε ευρώ/ στρέμμα. Διότι η κυβέρνηση: