Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, 11:19:13 μμ
etpa
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 19:51

Χρ. Γκουντενούδης: Ξυπνήστε επιτέλους

Συντάκτης:

Τους αρμόδιους υπουργούς Κουρουπλή και Μουζάλα θέτει ενώπιον των ευθυνών τους ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης αναφορικά με κρίσιμες πτυχές του προσφυγικού που ενδιαφέρουν τη δημοτική αρχή και τους πολίτες της Παιονίας.


Ο κ. Γκουντενούδης στην επιστολή του θέτει επιτακτικά την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την καταβολή τω αποζημιώσεων στους πληγέντες πολίτες της Ειδομένης και ζητεί ενημέρωση για όσα διαδραματίζονται με την αύξηση των ροών από την Τουρκία που αναπόφευκτα επηρεάζουν την καθημερινότητα στο Δήμο Παιονίας. Τέλος θέτει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα" τι θα γίνει με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής του έχει ως εξής:
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Διά της παρούσης επανερχόμεθα στο θέμα των αποζημιώσεων των ιδιωτών κατοίκων της περιοχής της Ειδομένης, Ευζώνων, Ν. Καβάλας και πέριξ του πρατηρίου ΕΚΟ των οποίων οι περιουσίες επλήγησαν κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής των προσφύγων-μεταναστών στους άτυπους καταυλισμούς που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Με το από 14073/29-06-2016 έγγραφο μας προς τον κ. Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχαμε ήδη αιτηθεί την αποκατάσταση των ζημιωθέντων πολιτών από ζημίες οι οποίες προξενήθησαν στο αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο τους και ανέρχονται στο ύψος των περίπου 100.000 ευρώ. Παρακαλούμε όπως άμεσα βρεθεί μία λύση για την εκταμίευση των εν λόγω ποσών και τις πιστώσεις των λογαριασμών των δικαιούχων καθώς πρόκειται για αγροτικές οικογένειες που έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ.
Επιπροσθέτως θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό αλλά και την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης - Τουρκίας για το προσφυγικό, μετά και τα τελευταία γεγονότα στην γείτονα χώρα, τα οποία και έθεσαν τις σχέσεις της με την Ε.Ε. υπό νέο πρίσμα.
Τέλος, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον παραγκωνισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις συναντήσεις για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Δεν μπορεί οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες εκφράζονται μέσω των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και υφίστανται όλο το βάρος και το κόστος από τη διαχείριση του προσφυγικού, να μην συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την οργάνωση ανάλογων προγραμμάτων, και να μην λαμβάνονται υπ’ όψιν οι εισηγήσεις και οι προτάσεις μας.
      
 Με τιμή,
                                    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
                              ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗΣ