Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:37:43 πμ
Κωνσταντινίδης Νίκος

Κωνσταντινίδης Νίκος

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 09:15

Το Πολυτεχνείο είναι «νεκρό»

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός- συγγραφέας

Στη μονογραφία του ο Καζαντζάκης για την «ψυχή του νεοέλληνα» γράφει: «ο νεοέλληνας κολακεύει σα βυζαντινός τον ανώτερο, τυραννεί σαν αγάς τον κατώτερο, και συνάμα μπορεί να σκοτωθεί για το φιλότιμο. Είναι έξυπνος και άβαθος χωρίς μεταφυσική αγωνία, και συνάμα όταν αρχίσει να τραγουδάει μια πίκρα παγκόσμια πετιέται μέσα από τα ανατολίτικα σωθικά του, σπάζει την κρούστα της ελληνικής λογικής κι ανεβαίνει από τα σπλάχνα του, όλο μυστήριο και σκοτάδι η Ανατολή».

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 13:08

Αποχαιρετώντας το Αρτσάχ

Του Νίκου Κωνσταντινίδη

Εκπαιδευτικού συγγραφέα

 

Είμαι μια μόνη γυναίκα κοντά στα 77. Κι είμαι αναγκασμένη να εγκαταλείψω το σπίτι μου, γιατί μου το παίρνουν οι ξένοι. Οι αλλόπιστοι. Οι εχθροί μου.

Η θέλησή μου, όσο κι αν είναι ισχυρή, να μείνω σπίτι μου και να μην ξεριζωθώ από τη γη μου, δεν είναι εφικτή. Γιατί κινδυνεύει η ζωή που έχτισα και θεμελίωσα εδώ.  Εδώ ψηλά πάνω στων βράχων τις θωριές και στις πλαγιές των θεόρατων βουνών, που αγκαλιάζουν το χωριό μου.

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 11:10

Τα αποτυπώματα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Δεν υπάρχει καταστατικό  κόμματος που να μην περιέχει  θετικά και αρνητικά στοιχεία, σε μια οικονομικά ανομοιογενή  κοινωνία. Αλλά και να υπήρχε  κάποιο,  γενικά αποδεκτό  ως προς το πνεύμα του, οι πρώτοι που θα το παραβίαζαν, θα ήταν εκείνοι που προσδοκούν  από την πολιτική προσωπικά οφέλη.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

"Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει" (Καζαντζάκης). Καμία ιδέα δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη χωρίς τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δίνει στη θεωρία πρακτική υπόσταση.

Υπάρχουν, κατά τον Σαρτρ, τριών ειδών βοσκοί, ανάλογα με τη σχέση τους με το πρόβατο. Άλλοι το θέλουν για το μαλλί του, άλλοι για το γάλα του και άλλοι για το κρέας του. Όλοι τους όμως το θέλουν για τον δικό τους λόγο, καθώς ζουν από αυτό.  Κάτι ανάλογο συμβαίνει, αν στη θέση του πρόβατου βάλουμε το κόμμα.

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023 15:26

Το σαράκι

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός – συγγραφέας.

Με τον όρο σαράκι εννοούμε μια γκάμα ξυλοφάγων εντόμων, που, μεταξύ άλλων, προσβάλουν τα ταλαιπωρημένα από την ξηρασία δέντρα καθώς και τα ξύλα, που έχουν υποστεί μια πλήρη επεξεργασία. Στο σπίτι βρίσκουμε τα συγκεκριμένα έντομα στα πατώματα, στα ξύλα της σκεπής, στα έπιπλα, και γενικότερα στην οποιαδήποτε ξύλινη κατασκευή, την οποία τρώνε εκ των έσω.

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 09:26

Μέλι και κεντρί πάνε μαζί

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Ο ιδρώτας κατηφόριζε από τις αυλακιές του κορμιού του σαν νερό τρεχούμενο πάνω σε πέτρα. Τα σκληρά του μπράτσα ξεχώριζαν επιβλητικά, καθώς σήκωνε  για πολλοστή φορά την μπάρα. Περισσότερο έτρεξε  στο διάδρομο του γυμναστηρίου παρά στο δρόμο της ζωής. Πιο πολύ ίδρωσε από τη γυμναστική παρά από τη δουλειά, κι ας πάτησε πριν πέντε χρόνια τα τριάντα.

Ο Φερνάντο ήταν ένας αδιόριστος μαθηματικός με καταγωγή την Ανδόρα. Είχε μεσογειακά χαρακτηριστικά, του άρεζε η αεροβική γυμναστική και έκανε διατροφή.

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 09:53

Κατάντια

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Όταν μια χώρα σκορπά το δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικά κανάλια και δεν προμηθεύεται πυροσβεστικά, μπορεί και σβήνει την αλήθεια από την ενημέρωση, όχι όμως και τη φωτιά, που την κατακαίει τα καλοκαίρια! Κι όταν αντί να χτίζει αντιπλημμυρικά έργα, σπαταλά το δημόσιο χρήμα σε «περιπάτους» πνίγεται από τις βροχές και καταστρέφεται ολοκληρωτικά.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε λέγεται νοοτροπία. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο αυτό  αναρωτιέται ο άνθρωπος από πολύ παλιά. Και φυσικά μπορούμε, απαντά η ίδια η Φύση. Το βλέπουμε στα φυτά που ηλιοτροπίζουν, που ακολουθούν δηλαδή τον ήλιο, όπως τα ηλιοτρόπια. Το βλέπουμε και στα φυτά που σεληνιοτροπίζουν, που ακολουθούν δηλαδή τη σελήνη. 

Μα κι ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος ποιητής όλου του κόσμου κι όλων των εποχών στην αρχή της «Οδύσσειας», αναφέρεται  στη φράση « νόον έγνω», εννοώντας προφανώς ότι η γνώση αλλάζει τον άνθρωπο, γεγονός που το διατυπώνει αλλού με την έκφραση «στρεπταί φρένες εσθλών». Ότι οι λογικοί αλλάζουν μυαλά. Εκείνοι που δεν αλλάζουν είναι οι εγωιστές, οι φανατικοί και οι ξερόλες.

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 10:50

Υπάρχουν κι ευτυχισμένα διαζύγια

Όπως υπάρχουν ευτυχισμένοι γάμοι υπάρχουν κι ευτυχισμένα διαζύγια. Κι όπως υπάρχουν ευτυχισμένοι πολιτικοί γάμοι υπάρχουν κι ευτυχισμένα πολιτικά διαζύγια. Η αναγκαστική συνύπαρξη είναι φαινόμενο καταπιεστικό κι όχι λυτρωτικό.  Ζούμε και λειτουργούμε  καλά, όταν συνυπάρχουμε αρμονικά. Διαφορετικά δεν υπάρχει κανένας λόγος  η μία ψυχή να τρώει την άλλη,  είτε πρόκειται για συζύγους, είτε για συναδέλφους  είτε για κομματικούς συντρόφους.

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 08:59

Το φαινόμενο Κασσελάκης

Τα πάντα στη Φύση είναι ροή: Η ζωή,  η εποχή, ο χρόνος. Το μάτι σαν βουρκώνει, θολώνει, το νερό που δεν ρέει, λιμνάζει, ο βυθός που δεν ανασαίνει, πεθαίνει. Τελειώνει και ό,τι δεν αλλάζει. Το ζητούμενο στην πολιτική δεν είναι πώς να ερμηνεύουμε τον κόσμο μας, αλλά κυρίως πώς να τον αλλάζουμε. Πώς να μπολιάζουμε τη ζωή με όνειρα, ελπίδα και αισιοδοξία. Η φιλοπατρία χωρίς τη θυσία είναι έννοια μισή, λειψή και η δημοκρατία χωρίς τη δικαιοσύνη. Η ιδεολογία έχει αξία όταν μετουσιώνεται σε αγαθό, ωφέλιμο για τον λαό.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στον Σύριζα ξεπέρασε και την πιο αισιόδοξη προσδοκία.  Η αθρόα προσέλευση νέων μελών ενίσχυσε το κόμμα σημαντικά. Έγινε ποτάμι που δεν γυρίζει  πίσω. Η ελπίδα που γκρεμοτσακίστηκε στα τάρταρα της απαισιοδοξίας, μετά την εκλογική ήττα του Σύριζα,  επέστρεψε και αναπτέρωσε την ψυχολογία  της αριστεράς, τουλάχιστον για την ώρα.