Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2024, 10:48:18 μμ
Κωνσταντινίδης Νίκος

Κωνσταντινίδης Νίκος

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 12:47

Η σιωπή στο άδικο δεν είναι ευγένεια

Ο κάθε άνθρωπος δεν κρίνεται μόνο από τους φίλους του, αλλά και από τους εχθρούς του. Δεν αξιολογείται μόνο από τη δράση του, αλλά και από την αδράνειά του. Όταν ως ένας άνθρωπος δημοκρατικός δεν αντιδράς στα μέτρα που πλήττουν τη δημοκρατία, όταν στην αδικία σιωπάς και όταν στον φασισμό δεν αντιστέκεσαι, δεν θα δημιουργήσεις ποτέ εχθρούς σου. 

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 13:06

Η πολιτική του ευφημισμού

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

 

«Είναι απίστευτο  ότι ο Έλλην πολιτικός είναι ικανός να προχωρήσει ακόμη και εις την θυσία της χώρας του, και πολλών ανθρωπίνων ζωών, αρκεί το κόμμα του να διατηρήσει την εξουσία, έστω και δι’ ολίγας ημέρας» είπε ο Τζωρτζ Χόρτον, γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη, στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής!

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Είναι κοινή διαπίστωση ότι στην μακραίωνη εθνική μας ιστορία, οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο κακές. Ποτέ άλλοτε ελληνική κυβέρνηση, δεν είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποκλείσει Ρώσους διπλωμάτες, από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου!

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 09:17

Σου λένε…

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

 «…Και συ, Νόμε, των άνομων ασπίδα σαν τη μαϊμού από κλώνο σ’ άλλον πήδα…» γράφει ο Βάρναλης στον «Ελεύθερο Κόσμο». Όντως, ο νόμος από τον καιρό του Αριστοτέλη, είναι με τον ισχυρό. Για παράδειγμα,  έχουμε τον νόμο «περί ευθύνης υπουργών», αλλά δεν έχουμε αντίστοιχο νόμο για τον λαό.  

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 09:06

Με τον νόμο απόντα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

 

Ό,τι συνείχε από παλιά μια  κοινωνία, σε πολιτισμό και παράδοση, σε ήθη και έθιμα, έχει χαθεί. Οι ηθικές αξίες που προσδιόριζαν άλλοτε ένα έθνος έχουν σχεδόν αφανιστεί. Τα δημοκρατικά δικαιώματα καθημερινά υποβιβάζονται.  Το ίδιο και η τραγουδισμένη ρωμιοσύνη, που από το να «μην την κλαις» του ποιητή, με όσα της έχουν συμβεί, είναι για κλάματα!

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 11:10

Η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός– συγγραφέας.

 

Η μεγαλύτερη ουτοπία είναι η δημοκρατία. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια την κυνηγά ο Έλληνας, αλλά αυτή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!  Οι λέξεις «δημοκρατία» και «πλειοψηφία» διαφέρουν μεταξύ τους. Η πλειοψηφία είναι έννοια ποσοτική, ενώ η δημοκρατία είναι έννοια ποιοτική, που μέτρο της έχει τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 11:36

Ο θάνατος της πολιτικής

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας         

                       

Ας τολμήσουμε να μιλήσουμε  λογικά κι απλά, χωρίς  φανατισμούς και ιδεοληψίες για  να δούμε πού είμαστε  και προς τα πού πάμε. Η ζωή αλλάζει και δεν μοιάζει σε τίποτα, με αυτήν που ξέραμε ως τώρα.

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 11:15

Η γλώσσα ψεύδεται

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Μέσα στη λέξη «νόημα» υπάρχει ο νους. Δίχως το νου δεν υπάρχουμε. «Το νοείν εστί τε και είναι», λέει ο Παρμενίδης. Η νόηση είναι σύμφυτη με την ύπαρξη του ανθρώπου. Μέσα στο ρήμα ενεργώ υπάρχει το έργο.  Δίχως τον αγώνα δεν αλλάζει τίποτα. Ο αγώνας των φοιτητών έριξε τη χούντα  και ο αγώνας των αγροτών έκανε γνωστό το Κιλελέρ. Η ενέργεια όμως συνδέεται  με το παρόν, η ελπίδα με το μέλλον και το γεγονός με το παρελθόν, για να μπορέσει να αλλάξει ο ρους της Ιστορίας.

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 11:10

Συνεργασίες και συμμαχίες

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας      

Κάποτε ένα λιοντάρι τραυματίστηκε και δεν μπορούσε άλλο να κυνηγήσει. Τότε σκέφτηκε να κάνει συμμαχία με μια αλεπού και έναν γάιδαρο.

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 08:52

Ο τιμητής και ο δωρητής

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Η λέξη λειτουργία είναι σύνθετη από το ουσιαστικό  λείτος (λαός, λεώς)+ έργον και σημαίνει έργον λαού. Στην αρχαία Αθήνα η λειτουργία ήταν σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος, ως έμμεση φορολογία των πλουσίων , που πρόσφεραν ένα μέρος της περιουσίας τους προς όφελος της πόλης.