Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 3:45:21 πμ
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020 21:20

Ο Αντώνης Γιαννακίδης για την αυτοάμυνα

Συνέντευξη στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΕΡΑΚΗ.

Η συνάντησή μας με τον Αντώνη Γιαννακίδη κανονίστηκε μετά από μια συζήτηση που είχαμε όσον αναγκαιότητα της αυτοπροστασίας και της αυτοάμυνας στην εποχή μας.


Τον συναντήσαμε λοιπόν λίγες μέρες πριν στο γυμναστήριο ΚΙΝΕΣΙΣ του οποίου είναι ιδιοκτήτης και μας απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων.- Πόσο θεωρείται σημαντικό κ. Γιαννακίδη την γνώση αυτοάμυνας.
Στις μέρες μας η ανάγκη για αυτοπροστασία και αυτοάμυνα είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

 

- Τι σημαίνει αυτοπροστασία.
Αυτοπροστασία είναι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να προστατεύει τον εαυτό του και τους οικείους του. Είναι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει για να εξασφαλίσει την υγεία του και τη σωματική του ακεραιότητα.
Χωρίζεται σε τρία στάδια την αποφυγή, την αποκλιμάκωση και τέλος και να αντιμετώπιση.

 

- Με την έννοια αποφυγή τι ακριβώς εννοούμε.
Όταν λέμε αποφυγή εννοούμε την κάθε άσκοπη αντιπαράθεση με κάποιον που δεν γνωρίζουμε ποιος είναι και τι είναι ικανός να κάνει.

 

- Άρα μπορούμε να εντάξουμε στα μέσα αποφυγής και την πρόληψη;
Σαφώς μέσα στα πλαίσια της αποφυγής είναι και η πρόληψη που σημαίνει αναγνώριση πιθανών κινδύνων και περίεργων καταστάσεων.
Στο επόμενο στάδιο έρχεται η αποκλιμάκωση μιας επικίνδυνης κατάστασης, είτε λεκτικά μπαίνοντας σε διάλογο, είτε μπαίνοντας σε φυγή μόλις διαπιστωθεί άμεση απειλή.

 

- Και περνάμε στο τελευταίο στάδιο δηλαδή την αυτοάμυνα. Μιλήστε μας γι αυτό.
Το τελευταίο στάδιο είναι αντιμετώπιση – αυτοάμυνα που εννοούμε το σύνολο των πράξεων που αναγκαζόμαστε να εκτελέσουμε προκειμένου να αμυνθούμε και να προστατέψουμε τη ζωή μας και τη σωματική ακεραιότητα μας.

 

- Ποιο τρόπο μπορούμε να επιλέξουμε ώστε να μπούμε σε διαδικασία εκμάθησης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να μας οδηγήσουν στην αποτελεσματική αυτοάμυνα. Το βασικότερο είναι να αναζητήσουμε στη γειτονιά μας μία σχολή πολεμικών τεχνών που ειδικεύεται στην ρεαλιστική αυτοάμυνα. Υπάρχουν πολλές μορφές αυτοάμυνας άλλες είναι εφαρμόσιμες και άλλες όχι. Όσο πιο απλοποιημένες είναι οι τεχνικές τόσο ποιο ρεαλιστικές θα είναι σε πραγματικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλές πολεμικές τέχνες που συνδυάζουν παραδοσιακή αυτοάμυνα και άθλημα. Προσωπικά πιστεύω ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο. Μία μορφή αυτοάμυνας που βασίζεται μόνο στη θεωρία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ρεαλιστικά. Όταν συνδυάζεται με άθλημα δίνει στον ασκούμενο την προσομοίωση της αληθινής μάχηςαυξάνοντας του τα ανακλαστικά και τις αντιδράσεις του. Επίσης βοηθάει στην άριστη φυσική κατάσταση που πρέπει να έχει κάποιος ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία κατάσταση εμπλοκής.

 

- Εσείς ποιες πολεμικές τέχνες θεωρείται κατάλληλες;
Προσωπικά εξασκώ τις πολεμικές τέχνες καράτε και ζίουζίτσου και θεωρώ ότι ένας συνδυασμός των δύο δίνει αρκετά εφόδια σε κάποιον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περίσταση. Δυστυχώς η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο που υπάρχει στην εποχή μας. Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούμε ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας.

 

Αντώνης Γιαννακίδης
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής αυτοάμυνας από την παγκόσμια ομοσπονδία αυτοάμυνας (International SelfDefense Organization). Ιδιοκτήτης του KinesisFightClub.