Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 11:06:59 πμ
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 11:34

1ο ΕΚ Κιλκίς: Εκπαιδευτική συνάντηση στην Ιταλία για ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  LEONARDO DA VINCI όπου συμμετέχει το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Κιλκίς υλοποιήθηκε εκπαιδευτική συνάντηση στην Ιταλία. Το πρόγραμμα με τίτλο «Κτίρια με σχεδόν μηδενική ενεργειακή απόδοση»

έχει σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων και την εφαρμογή αυτών σε εκπαιδευτικά κτίρια. Την υποστήριξη της συνεργασίας του 1ου ΕΚ Κιλκίς  με τον συντονιστή φορέα αλλά και όλη την εκπαιδευτική υποστήριξη του σχεδίου έχει η Επιμορφωτικής Κιλκίς Μον. Ε.Π.Ε.
Στην εκπαιδευτική συνάντηση, που υλοποιήθηκε στην Vittoria της Ιταλίας, συμμετείχαν  εκ μέρους του 1ου ΕΚ Κιλκίς οι κκ Αργύριος Κοκκαλιάρης (Διευθυντής του 1ου ΕΚ Κιλκίς και συντονιστής στο πρόγραμμα), Γεώργιος Καραμούκης (Καθηγητής και υπεύθυνος επικοινωνίας στο πρόγραμμα), Μαρία Ιορδανίδου, Βασιλική Μπίκου, Φίλιππος Κόκλας, Σοφία Χοριανοπούλου, Γεώργιος Μαθιουδάκης και Εμμανουέλα Σφυροέρα (εκπαιδευόμενοι).
Η εκπαιδευτική συνάντηση είχε διάρκεια 4 ημερών. Αρχικά το Istituto di Istruzione Superiore “E. Fermi” που ήταν ο φορέας υποδοχής παρουσίασε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ιταλία και δημιούργησε ένα ευνοϊκό κλίμα για περαιτέρω συζήτηση σε σχέση με την μηδενική ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν από την αρχή του σχεδίου μέχρι την παρούσα φάση ενώ παράλληλα σημειώθηκαν οι λεπτομέρειες που αφορούν στις δράσεις και ενέργειες που πρέπει να ολοκληρώσει ο κάθε εταίρος με στόχο την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων-προϊόντων που θα δημιουργηθούν μέσω του σχεδίου. Σημαντική μεταφορά γνώσεων και δεξιοτήτων επιτεύχθηκε μέσω των επισκέψεων που έγιναν σε «Ενεργειακά Αποδοτικά Κτίρια» της περιοχής όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των κτιρίων, τα μέτρα που λήφθηκαν, τον ορθό χειρισμό διαφόρων καταστάσεων αλλά και τα μεγάλα οφέλη που αποκομίζονται από τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα έγιναν σαφείς από τους συμμετέχοντες φορείς-εταίρους οι δυνατότητες ανάπτυξης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσω της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και ο βαθμός επιρροής της εφαρμογής περιβαλλοντικών μεθόδων όχι μόνο σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης τόσο στους μαθητές και τους καθηγητές όσο και στο σύνολο των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού διημέρου  οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις ομορφιές της Vittoria, άλλα και της ευρύτερης περιοχής στη νότια Σικελία, επισκέφθηκαν πολιτιστικούς χώρους και γεύτηκαν παραδοσιακές τοπικές γεύσεις.
Όντας η τελευταία συνάντηση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τα συνολικά οφέλη που αποκόμισαν από αυτό, τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν μέχρι το κλείσιμό του, άλλα και την πρόθεση συνεργασίας τους σε τυχόν υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων. Οι συμμετέχοντες διαμόρφωσαν τέλος ένα πλάνο εργασιών σε ότι αφορά τις ενέργειες διάδοσης των αποτελεσμάτων όλων των δραστηριοτήτων για την καλύτερη δυνατή προώθησή τους στις τοπικές κοινωνίες των φορέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.