espa pkm

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2026, 2:24:55 πμ
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2026 14:35

2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς: Διαδικτυακή συνέντευξη για την παραπληροφόρηση με τον καθηγητή κ.Νίκο Παναγιώτου

Οι μαθητές – Junior Ambassadors του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – «Σχολεία-Πρέσβεις», είχαν την ιδιαίτερη τιμή να πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνέντευξη με τον καθηγητή κ.Νίκο Παναγιώτου του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η παραπληροφόρηση και το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων (fake news), ένα ζήτημα ιδιαίτερα επίκαιρο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την επίδραση των ψευδών ειδήσεων, το ρόλο των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων, αλλά και τη συμβολή των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης στη διάδοση ή την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Με άμεσο, ζεστό και κατανοητό λόγο, ο καθηγητής απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών, εξηγώντας με απλό και εύληπτο τρόπο σύνθετα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης, τη σημασία της κριτικής σκέψης και τον ρόλο του ψηφιακού γραμματισμού στη θωράκιση των πολιτών απέναντι στην παραπληροφόρηση. Ο λόγος του καθήλωσε το ενδιαφέρον των μαθητών, δημιουργώντας έναν γόνιμο διάλογο και ενισχύοντας την κατανόηση των μηχανισμών διάδοσης των fake news.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν το ερευνητικό έργο και τη συμβολή του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του οποίου είναι Διευθυντής,  στη μελέτη και στην  αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοσιογραφία σε ένα περιβάλλον έντονης ψηφιακής πληροφόρησης.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβουλή του προς τους νέους να ελέγχουν τις πηγές ενημέρωσης, να διασταυρώνουν τις πληροφορίες και να καλλιεργούν κριτική σκέψη, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν τις ψευδείς ειδήσεις.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον καθηγητή Νίκο Παναγιώτου για τον χρόνο, την προθυμία και την ουσιαστική συμβολή του στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ιδιαίτερη χαρά προκάλεσε η υπόσχεσή του ότι στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί και δια ζώσης συνάντηση στο σχολείο, συνεχίζοντας τον δημιουργικό διάλογο με τους μαθητές.

Τέτοιες δράσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην καλλιέργεια της δημοκρατικής παιδείας, της υπεύθυνης ενημέρωσης και της ενεργού συμμετοχής των νέων πολιτών στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας.