Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024, 11:19:55 μμ
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 21:09

Ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής. Να έχει και αντίκρισμα

Η μαθήτρια του ΓΕΛ Πολυκάστρου Μαγδαληνή Αλίρη καταγράφει τις εντυπώσεις και την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή της στην ΚΖ’ Σύνοδο της  Βουλής των Εφήβων.

Η Βουλή των Εφήβων είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν απο πολλά χρόνια και έχει ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα προβλήματα που σχετίζονται με τους νέους.Φέτος πραγματοποιήθηκε απο 7 έως 11 Ιουλίου η ΚΑ' Σύνοδος με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού. Υπήρχαν 6 ομάδες Διαβούλευσης με θεματα 1) Παιδική Φτωχεια και Οικονομική κρίση 2) Προσφυγική κρίση 3) Υγεια 4) Εκπαιδευση-Πολιτισμός 5) Παιδική προστασία 6) Δικαιοσύνη.
    Η ομάδα διαβούλευσης στην οποία συμμετείχα είχε ως θεματικό άξονα την Προσφυγική Κρίση. Την πρώτη μέρα έγινε προετοιμασια του κοινοβουλευτικου ελέγχου οπου διατυπωθηκαν επίκαιρες ερωτήσεις και μέσα απο την διαδικασία της ψηφοφορίας επιλέγχηκαν έξι απο αυτες. Στη συνέχεια συνεδρίασαν οι έξι ομαδες διαβουλευσης και έγινε επιλογή του εισηγητή της καθε ομαδας. Την τελευταια μέρα συνεδρίασε η ολομέλεια της Βουλής των εφήβων,μίλησαν οι έξι εισηγητές και στη συνλεχεια προχωρήσαμε στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου όπου ο Υπουργος παιδείας κύριος Φίλης απάντησε στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν και φυσικά δευτερολόγησαν οι έφηβοι Βουλευτες.
   Νιώθω ευεργετημένη που κατάφερα να συμμετέχω ως έφηβη Βουλευτής και βίωσα μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής. Φυσικά λυπάμαι για τα παιδιά που προσπάθησαν αλλα δεν τα κατάφεραν.
   Το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών είναι ένα θέμα που δυστυχώς απασχολεί ελάχιστα τον κόσμο των ενηλίκων. Εμείς ως έφηβοι προβληματιστήκαμε για τα συγχρονα θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων και διατυπώσαμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Εύχομαι και ελπίζω όλα όσα συζητήσαμε να μην μείνουν μόνο στα πρακτικά της Βουλής αλλα να αποτελέσουν την αρχή για τη λύση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών.

Αλίρη Μαγδαληνή
ΓΕΛ Πολυκάστρου

Έκθεση εικόνων