Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, 10:06:52 μμ
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 19:16

Εκ των ενόντων σε ΟΑΕΔ - ΚΕΓΕ η προσωρινή στέγαση του 2ου ΕΠΑΛ

Από τις αρχές Δεκεμβρίου υποδείξαμε ως πλέον κατάλληλη (εξ ανάγκης ίσως) λύση για την προσωρινή στέγαση του 2ου ΕΠΑΛ μετά την εκκένωσή του αποτελούσαν οι κενές αίθουσες του ΟΑΕΔ. Στην χθεσινή  σύσκεψη (δεύτερη μετά την προηγηθείσα της περασμένης εβδομάδας)  στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς  η λύση αυτή καταγράφηκε ως μόνη εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη με την προσθήκη και των τεσσάρων αιθουσών του παρακείμενου πρώην ΚΕΓΕ κι ενός αυτοτελούς κτίσματος στο 2ο ΕΠΑΛ που θα στεγαστούν οι μαθητές της τρίτης τάξης.


Κι όταν τελεσφορήσει η μεταφορά του παραρτήματος στο νέο κτήριο του ΤΕΙ, ακόμα καλύτερα καθώς θα περισσέψει χώρος για να στεγαστούν και οι καθηγητές του σχολείου! Όπως συνόψισε την τελική πρόταση που προκρίθηκε ο διευθυντής του σχολείου Οδυσσέας Φραγγελάκης
Απομένει πλέον στο Δήμο Κιλκίς – τον συνήθη χρηματοδότη- να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα ώστε  σε λιγότερο από 10 ημέρες να γίνουν οι εργασίες μετεγκατάστασης ώστε από τις 9 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα να ετοιμαστούν οι αίθουσες.
Κι αυτά αποτελούσαν ουσιαστικά μονόδρομο, από την  όλη σύσκεψη υπό τον κ. Ανδρέα Βεργίδη και την συμμετοχή των τριών βουλευτών Θ. Παραστατίδη, Γ. Γεωργαντά  και Χρ. Χατζησάββα, του Δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη, της αντιδημάρχου Λένας Αναστασιάδου, του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Αθανασόπουλου, του διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Οδυσσέα Φραγγελάκη, του γενικού γραμματέα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και στελεχών του ιδρύματος σε Κιλκίς και Σέρρες, του γραμματέα του Δήμου Κιλκίς Γ. Γαβριηλίδη, του προϊσταμένου τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Κιλκίς Νίκου Ταχτσίδη, των περιφερειακών συμβούλων Παύλου Θωμαίδη και Μιχαλίας Καραμισάκη και την ουσιαστικότατη συνδρομή του προϊσταμένου τεχνικών έργων του δήμου Πασχάλη Αποστολίδη προέκυψαν σημαντικές ειδήσεις.
Τις συνοψίζουμε:
Από τη μελέτη του ΟΣΚ για το έργο που δεν έγινε ποτέ,  μελέτη που εστάλη κατόπιν «απειλής» του δήμου ότι θα προσφύγει στον Εισαγγελέα, προκύπτει ότι το διόροφο κτήριο είναι στατικά επικίνδυνο καθώς, πέραν των άλλων, κατασκευάστηκε με μπετόν καθαριότητας., Δηλαδή με μπετόν κατώτερων προδιαγραφών. Το ακόμα ανησυχητικότερο είναι, όπως αποκάλυψε ο κ.  Αποστολίδης, ότι και για το υπόλοιπο κτήριο η προφορική θέση που εξέφρασαν στελέχη του ΟΣΚ που διενήργησαν αυτοψία και προσεχώς θα στείλουν και γραπτή γνωμάτευση, είναι πως και αυτό είναι στατικά επικίνδυνο. Κι επομένως θα ζητηθεί η εκκένωσή του.
Η μεταφορά του παραρτήματος που εξετάστηκε αρχικά ως προσωρινή λύση προσκρούει τόσο στα στενά χρονικά περιθώρια, όσο και στην απαίτηση της διοίκησης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, προκύπτουσα από την χρηματοδοτική αδυναμία του, να ενισχυθεί με 600.000 ευρώ ετησίως ώστε να καλύψει δαπάνες θέρμανσης, φύλαξης, καθαριότητας κ.ο.κ. Επιπρόσθετα τα στελέχη του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας επισήμαναν ότι υπάρχει από την πρώτη εργολαβία του έργου απλήρωτη οφειλή, όπως διεκδικεί ο εργολάβος, ύψους 342.000 ευρώ.
Ο βουλευτής Θ. Παραστατίδης ανέλαβε τη δέσμευση να κλείσει ραντεβού με τον υπουργό παιδείας παρόντων και όσων άλλων το ζητήσουν (βουλευτών, εκπροσώπων δήμου περιφέρειας κ.λ.π.) για να εξασφαλιστεί η πρόσθετη αυτή πίστωση.
Ο Δήμος Κιλκίς εφόσον εξασφαλιστεί η δέσμευση είτε του υπουργείου είτε της  Περιφέρειας  ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή διατίθεται να χρηματοδοτήσει την μελέτη κατασκευής νέου κτηρίου που εκ των πραγμάτων θα καταστεί μονόδρομος ως τελική λύση.
Κατά τα άλλα στη σύσκεψη ο κ. Κώστας Μπέφας  ενημέρωσε για τις δυνατότητες ένταξης κατασκευής νέου κτηρίου από το ΕΣΠΑ, ενώ ο Δήμαρχος Κιλκίς αυτήν την φορά ρητά και κατηγορηματικά δεσμεύτηκε πως όταν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία του «εγκλήματος που συντελέστηκε στο Κιλκίς» αναφορικά με τη μη εκκένωση του κτηρίου του ΕΠΑΛ όταν διαπιστώθηκε η στατική ανεπάρκειά του θα στείλει τον φάκελο στον Εισαγγελέα.
Σημειώνουμε ότι νωρίτερα ο κ. Σισμανίδης επανέλαβε ότι θεωρεί υπεύθυνο κυρίως τον ΟΑΣΚ αφού είχε όλα τα στοιχεία – και η μελέτη του έργου που δημοπρατήθηκε το 2010 το αποδεικνύει- για την αστική ανεπάρκεια του κτηρίου και δεν ζήτησε την εκκένωσή του.