Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, 3:32:28 μμ
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 23:09

Εντός των Κέντρων τα Νηπιαγωγεία Στα Δημοτικά εκτός ωραρίου με δικούς τους δασκάλους τα προσφυγόπουλα

Ομαλά εξελίσσεται το εγχείρημα της ένταξης των εκατοντάδων προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, για πρώτη φορά φέτος και με σύμμαχο την πλούσια εμπειρία του Κιλκίς στην οργάνωση και λειτουργία τάξεων υποδοχής από προγενέστερα κύματα μεταναστών στον τόπο μας.


Η όλη κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς Άρης Παπαδόπουλος, έχει ως εξής:
Α. Εκπαίδευση προσφυγόπουλων από οικογένειες που κατοικούν σε σπίτια. Εκτός κέντρων φιλοξενίας:
Τα παιδιά αυτά υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν σε μόνιμη κατοικία (ενοικιαζόμενη) και εφόσον υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο εγγράφονται κανονικά στα δημοτικά σχολεία του νομού, όπως ισχύει και για τα ελληνόπουλα.
Σε πρώτη φάση παρακολουθείται η πρόοδός τους και εφαρμόζεται ενισχυτική διδασκαλία. Όταν παγιωθεί η υφιστάμενη εικόνα και εφόσον στα σχολεία ενός δήμου παρακολουθούν μαθήματα τουλάχιστον 8-0 παιδιά θα συγκροτηθεί τάξη υποδοχής. Το πρόγραμμα σπουδών είναι συστοιχισμένο με τις ανάγκες τους και στην περίπτωση αυτή η πρωτοβάθμια εκπαίδευση διαθέτει επαρκή εμπειρία από την λειτουργία τάξεων υποδοχής για την εκπαίδευση των μεταναστών (κυρίως από Αλβανία) αλλά και παλιννοστούντων.
Σημειώνουμε ότι η λειτουργία των τάξεων υποδοχής υποστηρίζεται χρηματοδοτικά και από το ΕΣΠΑ.
Μέχρι τώρα υπήρξαν εγγραφές μερικών παιδιών τόσο στο Κιλκίς όσο και στην Παιονία (Αξιούπολη, Γοργόπη...) σε λειτουργούντα σχολεία και απομένει εντός των ημερών με την έναρξη του διδακτικού έτους να παγιωθεί ο συνολικός αριθμός και η διασπορά τους για τις μετέπειτα ενέργειες, όπως προαναφέραμε.
Β. Εκπαίδευση προσφυγόπουλων που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας:
Για τα παιδιά μέχρι 6 ετών θα λειτουργήσουν οιονεί νηπιαγωγεία εντός των κέντρων φιλοξενίας, σε αίθουσες που θα διαρρυθμιστούν κατάλληλα.
Αναφορικά με το προσωπικό το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού κατά σειρά προτεραιότητας
Ελλήνων εκπαιδευτικών που γνωρίζουν τη συριακή ή ιρακινή γλώσσα,
Σύριων και Ιρακινών με τίτλο σπουδών που έχουν ως δεύτερη γλώσσα την ελληνική,
Ελλήνων εκπαιδευτικών με γνώση μιας εκ των γλωσσών: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική,
Δάσκαλοι με κριτήριο τον χρόνο κτήσης του τίτλου σπουδών.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά (δημοτικού) προβλέπεται η φοίτησή τους σε σχολεία εν λειτουργία και μετά το ωράριο εκπαίδευσης των ελληνόπουλων.
Τα σχολεία θα επιλεγούν με βάση την απόσταση από τα κέντρα φιλοξενίας, που καθορίστηκε κατ’ ανώτατο όριο τα 2,5 χιλιόμετρα, όπερ σημαίνει πως μάλλον θα χρησιμοποιηθούν δημοτικά σχολεία του Χέρσου και του Πολυκάστρου.
Και για τη λειτουργία των σχολείων αυτών προβλέπεται η στελέχωσή τους με εκπαιδευτικό προσωπικό που θα προσλάβει με προκήρυξη το Υπουργείο Παιδείας και όπου θα ισχύσει η προαναφερθείσα σειρά προτεραιότητας. Σημειώνουμε τέλος ότι έχει προβλεφθεί κονδύλιο για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την φοίτησή τους, σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις,  αποτελεί το βιβλιάριο εμβολίων κι ένα πιστοποιητικό γέννησης.  
Τα σχολεία αυτά αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του Οκτωβρίου.