Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, 6:37:22 πμ
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 12:02

Επιστημονική συνάντηση νέων ερευνητών/τριών με μαθητές του 2ου πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς

Οι μαθητές της Γ’ λυκείου του τμήματος υγείας του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ερευνητικές εργασίες νέων ερευνητών  και ερευνητριών στο πλαίσιο της 4ης διεθνούς συνάντησης νέων ερευνητών/τριών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητών/τριών» (Mednight), την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023.  Οι παρουσιάσεις έγιναν στην ελληνική γλώσσα, από Έλληνες και Ελληνίδες από Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο (ΑΠΘ, Καποδιστριακό Αθηνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Χάρβαρντ και Μπολόνια) και ήταν σύντομες και απλές καθώς απευθύνονταν σε μαθητές λυκείου.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις στους/στις εισηγητές/τριες μετά το τέλος κάθε δεκάλεπτης παρουσίασης και να λάβουν απαντήσεις όπως και έπραξαν με ιδιαίτερο ζήλο. Η θεματολογία των παρουσιάσεων αφορούσαν τις θετικές επιστήμες και κυρίως τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης της ιατρικής και της μηχανικής. Οι εισηγήσεις που αναφέρθηκαν στις εφαρμογές της σύγχρονης μεθόδου CRISPR-Cas9 στις κληρονομικές ασθένειες, τη δορυφορική παρακολούθηση της γης στη σχολική εκπαίδευση και τη σημασία των μαγνητικών MRI απεικονίσεων των εγκεφάλων για τα σιωπηλά εγκεφαλικά, εντυπωσίασαν τους μαθητές.

 Η συνάντηση αυτή γεφύρωσε με επιτυχία την επιστημονική κοινότητα με το πιο ζωντανό και υποσχόμενο κομμάτι της κοινωνίας μας, τους μαθητές, ώστε να τους ενημερώσει, να τους προβληματίσει αλλά και να τους εμπνεύσει. Η έρευνα μέχρι πρότινος ήταν κάτι απρόσιτο, πραγματοποιείται σε κλειστές αίθουσες και εργαστήρια πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουν οι μαθητές ότι πίσω από όλη αυτή τη δουλειά κρύβονται νέοι άνθρωποι με πάθος και όραμα για την επιστήμη που υπηρετούν. Αυτή τη ζέση ευχόμαστε στους μαθητές μας να τους ακολουθεί στη φετινή χρονιά αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους, σε όποιο επιστημονικό πεδίο επιλέξουν να αφοσιωθούν.

Η Δ/ντρια και οι υπεύθυνοι καθηγητές των θετικών σπουδών του τμήματος Υγείας

του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς,

Δρ. Αικατερίνη Ρώσσιου (Φυσικός, Πληροφορικός, Φιλόλογος)

Πηνελόπη Καλπάκα - Μαρία (MSc Βιολόγος)

Ιφιγένεια Πολυμέρου (Χημικός, Θεολόγος)

Νικόλαος Καρακάσης (Φυσικός)