Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 2:03:42 πμ
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 22:48

Η “εξυπνη παιδεία” από τον Ν. Λυγερό στο Κιλκίς

Στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων 2ου, 4ου, 6ου και 7ου Κιλκίς, διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα «Έξυπνη Παιδεία».
Η διάλεξη κέντρισε το ενδιαφέρων εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και όλων όσων αντιλαμβάνονται την διαχρονική σπουδαιότητα της Παιδείας και μάλιστα αυτής που μπορεί να ενσωματώνει εκείνα τα δομικά χαρακτηριστικά που μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα παραγόμενα αποτελέσματα και να αυξάνει τις αποδόσεις των μαθητών, και αυτή δεν είναι άλλη από την «Έξυπνη Παιδεία».


Η Έξυπνη Παιδεία δεν ασχολείται μόνο με τα έξυπνα παιδιά αλλά ασχολείται με έξυπνο τρόπο με όλα τα παιδιά.
Αναλύθηκε η συμπληρωματική σχέση που μπορεί να έχει η Έξυπνη Παιδεία πάνω στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, τονίζοντας την ανάγκη για ευελιξία και ενσωμάτωση έξυπνων πρακτικών, παρά τους θεσμικούς περιορισμούς και τις αγκυλώσεις.
Τονίστηκε με μεγάλη συμβολή των πάζλ με λίγα κομμάτια αλλά με χιλιάδες διαφορετικές τοποθετήσεις, όπως το Τάγκραμ των επτά κομματιών με τα οποία δημιουργούνται έξι χιλιάδες φιγούρες. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν, το Ελλειπτικό πάζλ, καθώς και τα μαγνητικά Smarttiles που επιτρέπουν στα παιδιά να σχηματίζουν εύκολα, πολύπλοκες συμμετρικές δομές, με ευεργετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη σκέψης σύνθεσης. Παρουσιάστηκε επίσης το πάζλ Τρίσωμα αποτελούμενο από επτά κομμάτια που υποστηρίζουν την δημιουργία τριάντα εννιά διαφορετικών σχημάτων.
Αναπτύχθηκε επίσης η  συμβολή των επιτραπέζιων στρατηγικών παιγνίων και παρουσιάστηκαν μερικά από αυτά, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, με μεγάλη όμως ιστορία και παράδοση σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου. Παρουσιάστηκε η συνεργατικότητα των συνδυασμένων κινήσεων που μπορούν να αναπτυχθούν στο παίγνιο Κινέζικες Ντάμες. Το Hex στρατηγικό παίγνιο που συνδέθηκε με το όνομα του John Nash στο οποίο ερχόμαστε σε επαφή με την μη αναστρεψιμότητα των κινήσεων, καθώς και το Mikado που ενισχύει την ικανότητα των λεπτών κινήσεων στα παιδιά. Επίσης παρουσιάστηκε το γνωστό μας Σκάκι και οι διαφορετικές εκδοχές του, που αναπτύχθηκαν στην Κίνα και την Ιαπωνία και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος έγινε αναφορά στο Go το αρχαιότερο Κινέζικο παίγνιο με ιστορία τεσσάρων χιλιάδων χρόνων.
Μετά την διάλεξη ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από το κοινό και αναπτύχθηκε ενδιαφέρουσα συζήτηση.