Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, 2:52:44 μμ
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 22:22

Η ιστορία ενός διατηρητέου …και μιας υπηρεσίας

Στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος etwinning, με θέμα «Ιστορικοί περίπατοι στην πόλη μας» και σε συνεργασία με την Ε΄ τάξη  του 4ου Δημοτικού σχολείου Κιλκίς, επισκεφτήκαμε το Επιμελητήριο Κιλκίς. Γνωρίσαμε την ιστορία του σημερινού ανακαινισμένου κτιρίου του, καθώς και τον ρόλο του ως Επιμελητήριο.

Επίσης ενημερωθήκαμε για τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του επιμελητηρίου από τον  διευθυντή του Επιμελητηρίου κύριο Γιώργο Ηλιάδη, ο οποίος δέχθηκε να μας ενημερώσει με μεγάλη προθυμία.
Αρχικά, μας  παρουσίασε την ιστορία του κτιρίου. Το κτίριο χτίστηκε το 1925 και λειτούργησε ως εθνική τράπεζα και  οικία του διευθυντή της, το 1950. Κατόπιν, το 2000, έγινε κτήμα του Επιμελητηρίου Κιλκίς. Το Επιμελητήριο χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αστικές Αναπλάσεις» και ανακαινίστηκε. Επίσης, κρίθηκε διατηρητέο. Έτσι έγινε η συντήρησή του και προστέθηκε και νέο μέρος. Στην ανακαίνιση προστέθηκαν τρεις επιπλέον όροφοι και ο χώρος άλλαξε αρκετά. Παρόλα αυτά διατηρεί την παραδοσιακή του όψη εξωτερικά.
Σε ερωτήσεις που κάναμε, ο κ. Ηλιάδης μας απάντησε πως η υπηρεσία ιδρύθηκε το 1981 και στόχος της είναι η ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας του Κιλκίς. Πριν την κρίση, στο Επιμελητήριο του Κιλκίς εντασσόταν  6.000 επιχειρήσεις. Μετά το 2008 διαγράφηκαν περίπου 3.000  λόγω της έναρξης της κρίσης. Σήμερα είναι περίπου 5.000. Το Επιμελητήριο προσπαθεί να βοηθήσει όλες τις επιχειρήσεις από τότε μέχρι σήμερα. Ακόμη συνεργάζεται με άλλα επιμελητήρια, με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Το κράτος δεν επιβαρύνεται με τα έξοδά του. Τα μέλη του προσφέρουν υποχρεωτικά συνδρομή κάθε χρόνο.
Εκτός από «σπίτι του επιχειρηματία», όπως το ονόμασε ο διευθυντής του, κάνει και προσπάθειες για την προώθηση και προβολή του νομού μας. Αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή του σε εκθέσεις και από βίντεο που διαφημίζουν το νομό μας. Στο φιλόξενο χώρο του αμφιθεάτρου, ενημερωθήκαμε για όλες αυτές τις δραστηριότητες με βιντεοπροβολές.  Η προσπάθεια για την παρασκευή της πιο μεγάλης πίτας με κιλκισιώτικα υλικά, το κέντρο πηλοθεραπείας στην Πικρολίμνη, το «Κερνάμε Κιλκίς», είναι μερικές μόνο από αυτές τις προσπάθειες.
Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι μια ενωμένη και συνεργάσιμη ομάδα που αντιμετωπίζει ομαδικά τις δυσκολίες. Επίσης, μας εντυπωσίασε και το κτίριο το οποίο διατήρησε το παραδοσιακό χαρακτήρα του μαζί με ένα μοντέρνο στυλ και μάλιστα το φωτογραφίσαμε από διάφορες πλευρές.
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και την ενημέρωση. Χαρήκαμε που είδαμε και από κοντά τους μαθητές του  4ου Δημοτικού και ελπίζουμε να συνεχιστεί η συνεργασία μας. Η εκδρομή μας μάς έκανε να σκεφτούμε την αξία του νομού μας και πως  θα μπορούσαμε κι εμείς να βοηθήσουμε στην ανάπτυξή του.
                                                                                                                 Στ΄ τάξη του 8ου Δημοτικού σχολείου Κιλκίς