Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021, 1:23:22 πμ
etpa
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 23:16

Καλώς ήρθες Κυρά-Σαρακοστή, καλώς ήρθες Άνοιξη!

Συντάκτης:

Ολοκληρώθηκε και αυτή η εβδομάδα για τις δύο δομές μας, ΚΔΑΠ Kinesisforkids και Kinesisforjuniors με την άνοιξη να επηρεάζει την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας. Αποχαιρετίσαμε λοιπόν τα αγαπημένα μας καρναβάλια και μπήκαμε στην περίοδο της Σαρακοστής. Έτσι, στην αρχή της εβδομάδας αφιερώσαμε τις δραστηριότητες των εικαστικών και της μαγειρικής στο γνωστό σε όλους έθιμο και φτιάξαμε τη δική μας Κυρά- Σαρακοστή.


Τι είναι η Κυρά- Σαρακοστή; Αναρωτηθήκαμε όλοι μαζί και ψάξαμε πληροφορίες για αυτή. Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει και λειτουργούσε ως αυτοσχέδιο ημερολόγιο. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι, ενώ το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Τη δική μας Κυρά Σαρακοστή την τοποθετήσαμε στην είσοδο του ΚΔΑΠ μας και μαζί της θα μετράμε αντίστροφα τις ημέρες μέχρι την Ανάσταση.
Επειδή όμως «την κυρά Σαρακοστή, που' ναι έθιμο παλιό οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν με αλεύρι και νερό» και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με πολύ απλά υλικά, έτσι κι εμείς αφού το φτιάξαμε με αλεύρι, νερό και πολύ αλάτι για να μπορέσει να διατηρηθεί επτά ολόκληρες εβδομάδες, του δώσαμε το σχήμα μια κυράς με επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια και πρόσωπο χωρίς στόμα λόγω της νηστείας. Διακοσμήσαμε τη φούστα της και ήταν έτοιμη για ψήσιμο. Τιμήσαμε με αυτό τον τρόπο τα παραδοσιακά έθιμα της πατρίδας μας αφού είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις μας. Ευχαριστούμε, επίσης, πολύ τα Ελληνικά Μάρκετ για την χορηγία των υλικών για τα μαθήματαμας.
Όντας πλέον έτοιμοι να υποδεχτούμε την άνοιξη, αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη την ώρα της δημιουργικής γραφής και δημιουργήσαμε ανοιξιάτικες ιστορίες με πρωταγωνιστή ένα μικρό χελιδόνι. Ο ήρωας μας ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αφρική και συνάντησε πολλές περιπέτειες μέχρι να φτάσει στα μέρη μας. Οι μικροί μας συγγραφείς σκέφτηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί στον ήρωα μας και έγραψαν τη δική τους μοναδική ιστορία αφηγούμενοι τις περιπέτειές του.
Το χελιδόνι μας λειτούργησε και ως αφορμή για να ασχοληθούμε με τα αποδημητικά πουλιά, ένα θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα μικρά μας. Ποιά είναι και που πηγαίνουν; Μιλώντας λοιπόν γι' αυτά, μας ήρθε στο μυαλό ο πελαργός. Αφού μιλήσαμε για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τους δικούς μας πελαργούς. Χρησιμοποιώντας τις παλαμίτσες μας, δημιουργήσαμε ένα μεγάλο πελαργό, ο οποίος βρήκε φωλίτσα στον χώρο μας. Έπειτα, με ρολά από χαρτί και τέμπερες φτιάξαμε μικρούς πελαργούς, να μας κρατούν συντροφιά. Οι πελαργοί μας είναι έτοιμοι και μπορούν πλέον να αγναντεύουν από τις φωλιές τους όλη τη φύση.
Η Άνοιξη, παρά τον άστατο χαρακτήρα του Μαρτίου σηματοδοτεί και την εμφάνιση των πρώτων λουλουδιών. Γι' αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να φυτέψουμε τα πρώτα μας λουλουδάκια σε ένα παρτέρι λίγο διαφορετικό από τ' άλλα! Πήραμε ένα παλιό κουτί και το μεταμορφώσαμε σε μικρό κήπο ονομάζοντάς το με τα κεφάλαια γράμματα της Αγγλικής Αλφαβήτα!! Πάνω σ' αυτό «φυτέψαμε» σε συγκεκριμένες θέσεις χάρτινα λουλουδάκια τα οποία ονομάσαμε με τα πεζά γράμματα του αγγλικού αλφάβητου. Τελειώνοντας ήρθε η ώρα για παιχνίδι. Ποια ομάδα θα καταφέρει μέσα σε 30 δεύτερα να τοποθετήσει και τα 26 λουλούδια στις σωστές θέσεις; Στόχος μας είναι μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μας να μάθουν να παίζουν στα δάχτυλα την αγγλική αλφαβήτα!
Τα θέματα της εβδομάδας όμως δεν περιορίστηκαν εκεί. Έτσι, οι ρομποκατασκευαστές μας έφεραν εις πέρας για άλλη μία φορά την κατασκευή τους. Γνωρίζουν πλέον καλύτερα από τον καθένα, πως για να πετύχουν το στόχο τους χρειάζεται μεθοδικότητα, συγκέντρωση, επιμονή και συνεργασία. Το μάθημα ξεκίνησε με κεντρικό θέμα το γερανό. Συζητήσαμε γι’ αυτόν και συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες πριν φτάσουμε στην κατασκευή του. Έπειτα, τα lego μας αρχίζουν αμέσως να παίρνουν τη μορφή του γερανού μας, ο οποίος περιστρεφόταν και μπορούσε να μεταφέρει, αφήνοντας σε ψηλά σημεία, βαριά αντικείμενα. Όλα αυτά φυσικά με μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις, αξιοπιστία και ασφάλεια.
Τέλος, κλείνοντας την εβδομάδα μας ήρθε πλέον η ώρα να χαλαρώσουμε. Τι καλύτερο λοιπόν από μία ωραία ταινία και πολλά πεντανόστιμα ποπκορν! Τα παιδιά μας επέλεξαν να δουν τη «Ζωόπουλη», η οποία αφορά έναν κόσμο που κατοικείτε από ζώα χωρισμένα ανάλογα με το είδος τους. Η ΤζούντιΧοπς όμως αψηφά τους κανόνες και παρόλο που είναι ένα απλό κουνέλι, γίνεται αστυνομικός. Θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τους κινδύνους που θα συναντήσει; Ανυπομονούμε να το μάθουμε!

Έκθεση εικόνων