Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 6:10:04 μμ
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 20:35

Μείωση της συνδρομής των μελών στο σύλλογο γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, στην πρώτη του συνεδρίαση, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, συζήτησε το θέμα της συνδρομής των μελών του Συλλόγου Γονέων.


Με οδηγό μας το σύνθημα: “Αγαπάς το παιδί σου; Ένωσε τις δυνάμεις σου με τους υπόλοιπους γονείς του Συλλόγου για να διεκδικήσεις αυτά που αξίζεις.” και κόντρα στην λογική που αναπαράγεται: “Αγαπάς το παιδί σου; Πλήρωσε και μην ζητάς εξηγήσεις...” το ΔΣ προέβη σε ένα γόνιμο και αβίαστο διάλογο, με σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναγνωρίστηκε αρχικά η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι γονείς. Συμφωνήσαμε ότι όλοι οι γονείς έχουμε όνειρα για το παιδί μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών όμως, βλέπουμε το όνειρο να απομακρύνεται όσο και αν προσπαθούμε ατομικά. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι την ίδια στιγμή που εμείς στοιχειωδώς καλύπτουμε τις ανάγκες μας, κάποιοι λίγοι τα έχουν λυμένα και έχουν το θράσος να μας υποδεικνύουν πως πρέπει να ζούμε, πως πρέπει να λειτουργούν τα συλλογικά όργανα της κοινωνίας, πως πρέπει εμείς και τα παιδιά μας να συμβιβαστούμε με αυτή την ζοφερή πραγματικότητα.
 Στην συνέχεια της συζήτησης συμφωνήσαμε στην γενική αρχή ότι η συνδρομή του μέλους του συλλόγου πρέπει να είναι τέτοια που να μην αποκλείει κανέναν γονιό. Κρίναμε λοιπόν σκόπιμο να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να πάψουν να αποκλείονται γονείς από την συμμετοχή τους στο Σύλλογο και επιτέλους να πάψει η αντιπαράθεση μεταξύ τους για το ζήτημα αυτό.  Μεταφέρθηκε στο ΔΣ ότι από ορισμένους προτείνεται ακόμη και η κατάργηση της συνδρομής. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με αυτό το σκεπτικό αλλά με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα παρείχε όλη την αναγκαία στήριξη στους Συλλόγους, έτσι ώστε να καλύπτουν στοιχειωδώς τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Αποφασίστηκε τελικά η μείωση της συνδρομής από 10€ σε 5 € για κάθε παιδί, με ανώτατο ποσό καταβολής τα 10€ για τις οικογένειες που έχουν από τρία παιδιά και άνω στο σχολείο. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί να ανακουφίσει οικονομικά τους γονείς στην δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και να τους δώσει κίνητρο να συμμετάσχουν ενεργά στον Σύλλογο. Παράλληλα δημιουργεί και επιπλέον ευθύνες για όλους μας στην επίτευξη των στόχων και των σκοπών του Συλλόγου. Πιστεύουμε πως με την λογική λιγότερα λεφτά αλλά περισσότερη διεκδίκηση, συμμετοχή και δημιουργία μπορούμε να γίνουμε ακόμη πιο ουσιαστικοί.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους γονείς συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Μοχθούμε κάθε μέρα και είναι δύσκολο να μας πείσει ο οποιοσδήποτε ότι φταίμε για τα προβλήματα που εμφανίζονται στον χώρο της Παιδείας. Με βαθιά πίστη στις δυνάμεις μας και επίγνωση του ρόλου μας στην κοινωνία, συνεχίζουμε τον δρόμο του συλλογικού αγώνα . Δεν μπορούμε να καλύψουμε αλλιώς τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας. Είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος αλλά και ο μόνος που διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας  πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην ζωή τους.
Δεν αρκεί η περιγραφή της άσχημης κατάστασης. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε συλλογικά με το ίδιο πάθος που αγωνιζόμαστε ατομικά. Δεν θα μάθουμε στα παιδιά μας ότι τα προβλήματα τους θα τα λύνουν οι χορηγοί και οι κάθε λογής ευεργέτες...Μόνο έτσι θα γίνουν τα όνειρα μας πραγματικότητα. Οι δυνατότητες της εποχής μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας.
Mε εκτίμηση,
το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
του 2ου Δημοτικού σχολείου Πολυκάστρου