Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 9:12:45 μμ
etpa
Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 21:48

Όψεις της ελευθερίας

Συντάκτης:

Καθημερινά διαπράττουμε πράξεις οι οποίες μας περιορίζουν την Ελευθερία μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Είναι απλές καθημερινές πράξεις που κάνουμε όλοι μας.


Η ζωή μας πολλές φορές καθορίζεται από τη γνώμη των άλλων. Οι επιθυμίες και οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και θα πρέπει να είναι σεβαστές απ’ όλους. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό σώμα, διαφορετικό γούστο και διαφορετική οικονομική κατάσταση. Αν ακολουθούμε τυφλά τις ιδέες των άλλων δε θα κάνουμε ποτέ αυτό που πραγματικά μας ταιριάζει.
Στις σημαντικές επιλογές που θα κάνουμε στην ζωή μας, τις αποφάσεις μας είναι ανάγκη να τις παίρνουμε μόνοι μας και να μην επηρεαζόμαστε από τους άλλους. Σημαντικό είναι να είμαστε σίγουροι για αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε ακόμα κι όταν οι άλλοι μας αμφισβητούν και προσπαθούν να μας κάνουμε να νιώσουμε άσχημα.
Η σύγχρονη εποχή μας αποξενώνει, κλεινόμαστε περισσότερο στο εαυτό μας και αυτό μας κάνει να γινόμαστε πιο αντικοινωνικοί. Τα ηλεκτρονικά μέσα όπως ο υπολογιστής και το διαδίκτυο το κάνουν χειρότερο. Τα παιδία κλείνονται μέσα για ώρες με το κινητό στο χέρι ή να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτό τους κάνει να εξαρτώνται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, τους περιορίζει τις ελευθερίες τους.
Πολλά Μέσα Επικοινωνίας μας μεταδίδουν ψεύτικες ή λανθασμένες πληροφορίες, οπότε καλό είναι να μην πιστεύουμε ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αλλά να το εξετάζουμε κριτικά.
Η ελευθερία και τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας είναι επίσης κάτι που πρέπει να σεβόμαστε. Υπάρχει η τάση να δημιουργούμε πόλεις οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Πολλοί επίσης, εμποδίζουν τον συνάνθρωπό τους να έχει πρόσβαση σε ευκαιρίες που του προσφέρονται, αλλά και στις καθημερινές του ανάγκες.
Για να διατηρηθεί η ελευθερία μας σε μια Δημοκρατική χώρα ο κάθε πολίτης πρέπει να τηρεί τους νόμους του κράτους και να τους σέβεται. Σαν πολίτες έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Πρέπει ο καθένας να σέβεται τους άλλους και τις απόψεις τους. Να δίνουμε ελευθερία του λόγου και να έχουμε σωστή παιδεία.
Επιπλέον πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην κληρονομία που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας είτε πρόκειται για υλικά αγαθά είτε για ηθικά, γιατί αυτοί αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη χώρα.
Αν θέλουμε να λεγόμαστε ελεύθεροι πολίτες θα πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την ελευθερία μας αλλά και την ελευθερία των άλλων. Να επιλέγουμε την ελευθερία σχέση με τις εύκολες επιλογές και να να γινόμαστε το παράδειγμα στους υπόλοιπους. Η ελεύθερη συνείδηση μας θα καθορίζεται από ηθικές αξίες και την πίστη στον εαυτό μας.

 

Το κείμενο γράφτηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, Γεωργίου Γεώργιο, Θεοδωρίδου Ειρήνη, Κοσμίδου Άννα, Καρασαββίδη Θεόδωρο και Χριστίδου Δήμητρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ματια στο ’21» που υλοποιείται στο Σχολείο. Θα ακολουθήσουν και άλλα κείμενα με ανάλογο περιεχόμενο.