Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 1:31:13 μμ

Εκπαίδευση

Τέσσερα δημοτικά σχολεία και έξι νηπιαγωγεία του νομού Κιλκίς  τίθενται σε αναστολή λειτουργίας με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας η οποία δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ , αριθμός φύλλου 458, τόμος Β’) στις 18 Ιουλίου 2023 και συνολικά σε όλη την Κ. Μακεδονία περιλαμβάνει 11 σχολικές μονάδες.

Σημειώνουμε ότι και τα 10  σχολεία του ν. Κιλκίς τελούν υπό πολυετή αναστολή καθώς είτε δεν υπάρχουν από χρόνια μαθητές είτε δεν υπάρχουν (σε δυο περιπτώσεις)  διδακτήρια.

Τα σε αναστολή σχολεία είναι τα εξής:

Κτήρια – σύμβολα της πόλης του Κιλκίς, κατασκευές οι οποίες είναι διαχρονικά και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία του τόπου, ζωγράφισαν μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς με την καθοδήγηση – επιμέλεια του καθηγητή Δημήτρη Μπαρτζώκα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, παρουσιάζοντας το “εγχείρημα” αυτό στην έκθεση υπό τον τίτλο  “Οι μαθητές ζωγραφίζουν την πόλη”, η  οποία φιλοξενείται στο αίθριο του Διοικητηρίου (μέχρι τα τέλη Ιουλίου) και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. 

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, στο πλαίσιο της μέριμνάς της για τη συνεχή επιμόρφωση των σπουδαστών και των σπουδαστριών της σε πολιτιστικά και ιστορικά θέματα και με απώτερο στόχο την ολιστική τους καλλιέργεια και παιδεία, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο του Ηρωικού Σκρα και κατατέθηκε στεφάνι στο Ηρώο των πεσόντων της Μάχης του Σκρα.

Κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023 το 1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Κιλκίς συμμετείχε για πέμπτη χρονιά στο Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. - ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ, ΝΟΗΣΙΣ» (ΜΝΑΕ) του ΝΟΗΣΙΣ «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας».

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 11:18

Το ΚΔΑΠ Kinesis ταξιδεύει στον κόσμο της μουσικής

Συντάκτης:

Η νέα εβδομάδα που ξεκίνησε μας βρήκε με ένα θέμα πολύ αγαπητό κι ευχάριστο για τα παιδιά, αυτό της μουσικής και των μουσικών οργάνων. Συζητήσαμε για τις οικογένειες οργάνων αλλά και ποιο όργανο είναι το αγαπημένο μας. Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε ένα ξυλόφωνο και μας ενθουσίασε τόσο που φτιάξαμε ένα δικό μας. Κόψαμε, κολλήσαμε και δημιουργήσαμε.

Η ακαδημία MICROstudies Robotics από το Κιλκίς συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη τον Απρίλιο. Οι ομάδες μας κατάφεραν να κατακτήσουν την 1η και 2η θέση στα Drones και την 2η και 3η θέση στο Μαραθώνιο (Line Follow). Με τις θέσεις που κατέλαβαν προκρίνονται στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 12:29

Δράσεις στο 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Αξιούπολης

Συντάκτης:

Τη σχολική χρονιά 2022-2023 το 1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ στα πλαίσια του προγράμματος ΜΝΑΕ-«ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ» που υλοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»» μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση   της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωση πραγματοποίησε ένα σύνολο υποδράσεων που καλύπτουν ευρεία θεματολογία. Οι υποδράσεις έγιναν με την εποπτεία  και καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και ομάδων μαθητών, διαφορετικές για κάθε δράση.

Η ΕΛΜΕ ΚΙΛΚΙΣ υποστηρίζει τις ενέργειες του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Λυκείου ΚΙΛΚΙΣ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης ευρωπαϊκού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ,  «τον Μάρτιο 2023 το σχολείο, το οποίο κατέχει τον τίτλο του Σχολείου Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τρία συνεχόμενα έτη, πήρε την πρωτοβουλία και κατέθεσε αίτηση-σχέδιο Jean Monnet, το οποίο έλαβε έγκριση προς χρηματοδότηση.

Στην πορεία ολοκλήρωσης της διαδικασίας, δυστυχώς, προέκυψαν  γραφειοκρατικές δυσκολίες, οι οποίες ενδέχεται να στερήσουν την χρηματοδότηση από το σχολείο. Προκειμένου να προχωρήσει η προετοιμασία της Σύμβασης επιχορήγησης, απαιτείται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας να ορίσει τον υπεύθυνο Legal Signatory του σχολείου, γεγονός που  η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας καθυστερεί, προβάλλοντας διάφορα εμπόδια. 

Εξαιτίας των ασφυκτικών προθεσμιών, που λήγουν στις 28 Ιουνίου, είναι ορατός ο κίνδυνος της απόρριψης του σχολείου από τη διαδικασία χρηματοδότησης και της ματαίωσης του προγράμματος»

«Είναι τίτλος τιμής για το 1ο ΓΕΛ αλλά και την πόλη μας ν’ αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά, αλλά ταυτόχρονα είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται γραφειοκρατικά εμπόδια μέσα στην ίδια μας την χώρα. Ως ΕΛΜΕ ΚΙΛΚΙΣ απαιτούμε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το σχολείο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κιλκίς.

Τα ELT Excellence Awards βραβεύουν τις καλές πρακτικές, την αριστεία και την καινοτομία στην διδασκαλία και εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας ,τις εκσυγχρονισμένες και πιστοποιημένες μεθόδους διδασκαλίας βασισμένες σε μελέτες, και ό,τι συνιστά την Παιδεία και την Ξενόγλωσση Εκπαίδευση από Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία και Κέντρα Ξένων Γλωσσών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το αποτέλεσμα της εργασίας του εκπαιδευτικού έχει υψηλό αποτύπωμα στην ψυχή και στο μυαλό των μαθητών, καθώς και ισχυρό αντίκτυπο στη μετέπειτα ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία. Όμως, παρά τη σημαντική επίδρασή της διδακτικής πράξης στη λειτουργία και στην εξέλιξη της κοινωνίας, από τη διαδικασία της διδασκαλίας απουσιάζει η υλική διάσταση. Εξαιτίας ακριβώς αυτής της απουσίας όταν ένας δάσκαλος αποχωρεί από ένα σχολείο, όσα χρόνια και να έχει υπηρετήσει σ’ αυτό, δεν αφήνει υλική παρακαταθήκη που να θυμίζει το πέρασμά του, όσο πετυχημένο και αξιόλογο κι αν ήταν αυτό.