Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 12:51:02 πμ
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 16:03

Πανελλήνια Έρευνα στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου του Ν. Κιλκίς

Το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Κιλκίς  “ΝΗΡΕΑΣ” σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ/ Ιατρική Σχολή Αθηνών) υλοποίησε την Πανελλήνια Έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου. Εκτός από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών η έρευνα μελετά ευρύτερα θέματα της συμπεριφοράς των εφήβων, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο ελεύθερος χρόνος, η προσαρμογή στο σχολείο κ.λ.π. με σκοπό να συγκεντρώσει στοιχεία για το σχεδιασμό αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Η έρευνα διεξάγεται στη χώρα μας με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας από το 1984 και μετά το 1995 έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD (www.espad.org) και υλοποιείται κάθε 4 χρόνια σε περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε όλους τους Νομούς σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και τα Κέντρα Πρόληψης. Το Πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα περιλαμβάνει περίπου 40.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Στο Νομό Κιλκίς συμμετείχαν 11 σχολεία (6 γυμνάσια και 5 λύκεια) τα οποία επιλέχθηκαν με τυχαίο τρόπο από το ΕΠΙΨΥ. Από το αρχικό δείγμα μόνο ένα σχολείο αντικαταστάθηκε με το πρώτο επιλαχών λόγω άρνησης της διεύθυνσης του σχολείου να συμμετάσχει στην έρευνα. Σε κάθε σχολείο του δείγματος συμμετείχαν οι μαθητές ενός τμήματος ανά τάξη (3 τμήματα ανά σχολείο). Συνολικά συμμετείχαν στην έρευνα 580 μαθητές. Οι μαθητές (αφού ζητήθηκε η γονική συναίνεση) συμπλήρωσαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο υπό την εποπτεία των στελεχών του Κέντρου Πρόληψης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια είναι εμπιστευτικά και έχουν σταλεί στο ΕΠΙΨΥ για την στατιστική ανάλυση τους. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νομού και περιφέρειας από το Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ” περίπου σε ένα χρόνο από τώρα.
Το Κέντρο Πρόληψης “ΝΗΡΕΑΣ” θέλει να ευχαριστήσει για τη συνεργασία και την υποστήριξη τους το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς κ. Γ. Κωνσταντινίδη, τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετείχαν στην έρευνα, τους μαθητές που διέθεσαν τον χρόνο τους για την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, τους γονείς που επέτρεψαν τη συμμετοχή τους και τους εθελοντές που βοήθησαν στη συλλογή των στοιχείων. Η συνεισφορά όλων υπήρξε πολύ σημαντική για την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας.                   

Με εκτίμηση,
Έφη Τζούρα
Επιστημονικά Υπεύθυνη
Ψυχίατρος, Οικογενειακή
Θεραπεύτρια