Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 5:31:14 μμ
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 22:02

Στην Ιταλία μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς με το Erasmus+

Το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «PICTURES, Promoting Intercultural Communication Through Unifying Reverse Ethnicities at Schools -  2021-2-IT02-KA210 SCH-000051537», στο οποίο συμμετείχε  το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς έφτασε στην ολοκλήρωσή του, με την Ιταλία να είναι η τελευταία χώρα υποδοχής.

 

Αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών από Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα επισκέφτηκαν την πόλη του Viterbo  στην Ιταλία για να συμμετάσχουν στη τελευταία διεθνή συνάντηση από 26/2 έως 1/3. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερις εκπαιδευτικοί και τρεις μαθήτριες οικογενειών μεταναστών, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών.

Την πρώτη ημέρα, οι ομάδες όλων των χωρών συναντήθηκαν και ξεναγήθηκαν στο σχολείο φιλοξενίας. Αργότερα οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους που αφορούσαν τις εμπειρίες των ίδιων και των οικογενειών τους ως μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η μετανάστευση, όσο αναγκαία και επώδυνη και αν είναι, κυρίως για τα παιδιά, προσφέρει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη βοήθειας από την χώρα υποδοχής πρωτίστως για την εκμάθηση της γλώσσας. Ακολούθησε γιορτή που αυθόρμητα οργάνωσαν οι μαθητές των τριών χωρών.

Τις επόμενες μέρες οι αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο του Viterbo, επισκέφτηκαν τo παλάτι του Πάπα, τον Καθεδρικό ναό της πόλης, την ετρουσκική υπόγεια πόλη  και τέλος τη γραφική Perugia.

Την προηγούμενη της αναχώρησής μας,  μαθητές και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο χώρο του σχολείου υποδοχής. Παρά την μικρή χρονική διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους και μέσα σε κλίμα συγκίνησης υποσχέθηκαν να διατηρούν προσωπικές επαφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς φοιτούν 78 μαθητές, μετανάστες δεύτερης γενιάς, οικογενειών από  τέσσερις χώρες. Η συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα κρίνεται ιδιαιτέρως ωφέλιμη, καθώς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους μαθητές μη Ελληνικής καταγωγής και τις οικογένειές τους, οργανώσαμε για πρώτη φορά πολυπολιτισμική γιορτή με εδέσματα, φωτογραφίες, φορεσιές και χορούς από τις χώρες καταγωγής των μαθητών μας και μεταφράσαμε  σε τέσσερις γλώσσες έντυπα και οδηγίες χρήσιμες για την καλύτερη επικοινωνία με τις οικογένειες. Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με ενεργή συμμετοχή και βοήθεια από τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Το σημαντικότερο όλων είναι η κοινή διαπίστωση ότι η μετανάστευση, ασχέτως της χώρας προέλευσης και υποδοχής αποτελεί ένα τραύμα αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για καλύτερη ζωή.