Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 6:00:37 μμ
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 19:12

Συνάντηση μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς με τον Δήμαρχο Κιλκίς στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς  με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS),  επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο του Κιλκίς, κ. Δ. Κυριακίδη, ύστερα από  αίτημα του σχολείου με στόχο την κατάθεση ενός ψηφίσματος με θέμα τις  «Δημοκρατικές αξίες στην πόλη μας».

 

Η αφορμή προήλθε από τη διδασκαλία του Επιταφίου του Θουκυδίδη, που  εντάσσεται στο αναλυτικό πρόγραμμα της Β’ Λυκείου. Συζητώντας για τις  αξίες της δημοκρατίας, στις οποίες αναφέρεται ο Περικλής, οι  μαθητές/τριες αναζήτησαν αναλογίες στην πόλη τους και καθώς εντόπισαν  ορισμένες δυσλειτουργίες, κατέθεσαν προτάσεις με σκοπό τη βελτίωση της  καθημερινότητας και την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Ο κ. Δήμαρχος αφού άκουσε με προσοχή τις προτάσεις τους, αναφέρθηκε  στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορους  τομείς. Συγκεκριμένα, επεσήμανε τη βελτίωση της προσβασιμότητας των  πολιτών σε δημόσιους χώρους, τη λειτουργία παιδικών χαρών, τον έλεγχο  των  αδέσποτων ζώων αλλά και τη συνεργασία με φιλοζωικούς συλλόγους,  την αποτελεσματικότερη οργάνωση της  ανακύκλωσης, την ανάπλαση  σχολικών αύλειων χώρων, την παροχή wi-fi σε διάφορα σημεία του δήμου,  την ύπαρξη ιστοσελίδας για άμεση επικοινωνία με τους δημότες και πολλά  άλλα. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση  κάποιων έργων εξαιτίας του  νομικού πλαισίου, αλλά παράλληλα τόνισε τη δρομολόγηση κάποιων άλλων  έργων για τον εκσυγχρονισμό της πόλης.

Όσον αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων από τον δήμο, αναφέρθηκε σε  δύο σημαντικά έργα με κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο  Ανάκαμψης, αλλά και στη χρηματοδότηση κάποιων άλλων από εθνικούς πόρους.
Ακολούθησε μια σύντομη συζήτηση, μέσα από την οποία οι μαθητές/τριες  αντιλήφθηκαν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του δήμου, καθώς και  τη σημασία της συμμετοχικότητας των πολιτών.

Οι μαθητές/τριες junior EP ambassadors και οι εκπαιδευτικοί senior EP  ambassadors του 1ου ΓΕ.Λ Κιλκίς ελπίζουν ότι οι προτάσεις τους θα  αποτελέσουν τη βάση ενός διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές αρχές, τη  σχολική κοινότητα αλλά και τους δημότες της πόλης ευρύτερα.

Πολυμέσα