Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 4:38:29 μμ
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 21:33

ΤΕΙ Κιλκίς:«Symbolic surfaces»

Το Εργαστήριο Visual Merchandising του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, παρεμβαίνει από τις 10/11 έως τις 30/11/2014 στη βιτρίνα του Notos Galleries στη στοά Χιρς με «Symbolic surfaces».


Η «ατέρμονη» επιφάνεια του υφάσματος, η ατέρμονη πορεία της πόλης στο χρόνο: ο σωλήνας του υφάσματος που τυλίγεται, δένεται, γίνεται τετράγωνα και σπείρες, μίξη των πολιτισμών χωρίς αρχή και τέλος, σύμβολα από το ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.
Το παρελθόν έρχεται και ενώνεται με το παρόν μέσα από τα χρώματα και τις φόρμες για το Φθινόπωρο-Χειμώνα 2014-15. Οι μνήμες αποτυπώνονται στο ύφασμα, το ύφασμα διογκώνεται για να χωρέσει όλες τις μνήμες των ανθρώπων της πόλης, αλλάζει σχήματα, μεταλλάσσεται, αλλά παραμένει ένα.
Σήμερα αναζητούμε συμβολικές επιφάνειες, symbolic surfaces, ένα λεξιλόγιο για να εκφράσουμε την ταυτότητά μας, να ανακαλύψουμε μια γλώσσα, φτιαγμένη από φυσικά υλικά, για να εξισορροπήσουμε την υπερβολική τεχνολογία. Το ύφασμα, η αίσθηση της αφής, που την προκαλούμε με τα παιχνιδίσματα των υφών, με τις τεχνικές ραφής που έρχονται από το παρελθόν, για να εμπλουτίσουν το σήμερα, είναι, για εμάς - τους ανθρώπους της ένδυσης - η ουσία του κόσμου μας, μάς ορίζει και μάς οριοθετεί. Η ρευστότητα της εποχής γλυκαίνει μέσα από τις οργανικές φόρμες και τα υλικά, μπορούμε να την κατανοήσουμε με τις αισθήσεις μας, να την αγγίξουμε, να τη φορέσουμε. Ως αντίδραση στην «εικονική» μας, ως ένα βαθμό, υπόσταση, χρειαζόμαστε περισσότερα αληθινά συναισθήματα και άγνωστα, ίσως, απρόσμενα σενάρια: τα στοιχεία της αφής και του τρισδιάστατου είναι το αντίβαρο στις άψυχες επίπεδες οθόνες της ζωής μας, γεμίζουν τα δάχτυλά μας με συγκίνηση.  
Concept βιτρίνας/Επιμέλεια/Επικοινωνία: Αφροδίτη Παναγιωταλίδη, Εργαστήριο Visual Merchandising, Εργαστηριακός Συνεργάτης Tμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
Concept Design: Αθηνά Κουλούρη, Σχεδιάστρια Μόδας του Τμήματος ΣΤΕ ΤΕΙ ΚΜ
Ομάδα Visual Merchandising: Οι Σχεδιάστριες Μόδας του Τμήματος ΣΤΕ ΤΕΙ ΚΜ Χριστίνα Αποστολίδου, Φανή Δέλλιου, Αθηνά Κουλούρη, Ταρσή Κουλούρη, Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Βιργινία Σταυρακάκη
Ένδυμα: Έλενα Λιάκου, Σχεδιάστρια Μόδας του Τμήματος ΣΤΕ ΤΕΙ ΚΜ.