Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 10:42:09 μμ
Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 11:19

Το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς στο Ευρωπαϊκό Project “Born in EU”

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 υλοποιήθηκε Workshop, Εργαστήριο μη τυπικής μάθησης,  στη Βιβλιοθήκη του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Born in EU.

 

Το σχολείο φιλοξένησε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό πολιτικής δράσης Inter Alia στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και τις κυρίες Boyka Boneva και Βερονίκη Κρικώνη, που ταξίδεψαν από την Αθήνα στο Κιλκίς για την υλοποίηση του Προγράμματος. Μαζί τους και η φιλόλογος του 2oυ Λυκείου, κ. Σοφία Μεσίγκου, που οργάνωσε τη συμμετοχή του σχολείου στο Πρόγραμμα με την πολύτιμη συνδρομή και συμμετοχή της Διευθύντριας του σχολείου, κ. Αικατερίνης Ρώσσιου.

Το Project “«Born in EU», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CERV και υλοποιείται σε πέντε χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Ελλάδα), έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ενεργής και χωρίς αποκλεισμούς Ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών. Το εργαστήριο προσέφερε στους μαθητές και στις μαθήτριες μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουν στα Ευρωπαϊκά θέματα και να αναπτύξουν την ευαισθησία τους ως πολίτες της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο 5 σχολεία από κάθε χώρα και ένα από τα 5 σχολεία της Ελλάδας που επιλέχθηκαν είναι και το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς!

Συμμετείχαν 25 μαθητές και μαθήτριες από τις Α΄ και Β΄ τάξεις του σχολείου μας. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, για τη δημιουργία της “persona” ενός ατόμου της ηλικίας τους που αντιμετωπίζει προβλήματα και ανέπτυξαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εφήβων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο αναδείχθηκε ο ρόλος των μαθητών/-τριών ως ενεργών πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Οι ομάδες δημοσίευσαν τις προτάσεις τους με τη μορφή βίντεο σε Ευρωπαϊκή πλατφόρμα, στην οποία συμμετέχουν τα σχολεία και από τις 5  χώρες, προσφέροντας έτσι τη συνεισφορά τους στον διάλογο για κοινές προκλήσεις.

Το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Inter Alia για την αξιόλογη και εποικοδομητική συνεργασία, καθώς και για το εξαιρετικό εργαστήριο που πραγματοποίησε στο σχολείο σήμερα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παιδείας των μαθητών και μαθητριών μας.