Quantcast
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 12:57:52 πμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 22:40

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς διεκδικεί και πάλι την Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση της χώρας

Tην Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα πραγματοποιηθεί ο 18ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός "Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2023"του Junior Achievement Greece, που αποτελεί το μαθητικό - επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς.

 

Οι 20 μαθητικές "start up" που προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό θα δώσουν συνεντεύξεις στην κριτική επιτροπή, θα παρουσιάσουν σε περίπτερα και στην επίσημη σκηνή τις καινοτόμες "επιχειρήσεις" τους και θα διεκδικήσουν το κορυφαίο βραβείο "Οδυσσέας Κυριακόπουλος" που αποτελεί και το "χρυσό εισιτήριο" για τον σπουδαίο Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του JA Europe GEN-E 2023, στον οποίο συμμετέχουν 40 μαθητικές "επιχειρήσεις" από όλη την Ευρώπη. H εγγραφή στη μεγαλύτερη Διοργάνωση Νεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης GEN-E είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους στο www.gen-e.eu.
Το παγκόσμιο πρόγραμμα/διαγωνισμός "Εικονική Επιχείρηση - Company Program 2023" του JA Greece, τελεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και θα τιμήσει τους έφηβους "επιχειρηματίες" της χώρας μας με την παρουσία του, ο CEO του JA Europe, Salvatore Nigro. Ο κ. Νigro και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι θα απονείμουν τα 11 βραβεία της εμβληματικής, τελικής εκδήλωσης του JA Greece. Την τελετή βράβευσης θα παρουσιάσει η Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Επικοινωνίας του JA Greece Μαρία Γιαννέτου μαζί με δύο junior "startuppers" 13 ετών, τον Γιώργο Λιναρδάκη και την Σοφία Νικολακοπούλου.

Νικήτρια "Εικονική Επιχείρηση" του 2022 ήταν η "Μicrogreens-Magicgreens"από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς. Η ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό στο Ταλίν και έγραψε ιστορία καθώς κατάφερε να κερδίσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του JA Greece, το πρώτο βραβείο του JA Europe και αναδείχθηκε καλύτερη μαθητική "start up" της Ευρώπης για το 2022.

 

Οι 20 διαγωνιζόμενες Εικονικές Επιχειρήσεις 2023, με αλφαβητική σειρά, είναι:

10 Διαγωνιζόμενες "Εικονικές Επιχειρήσεις" 2023 Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
• ARGOMMODATION - Πρότυπο ΕΠΑΛ Άργους
• Bikecology - 1ο ΕΠΑΛ Δράμας
• Jobify - 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου "Ευγένιος Ευγενίδης"
• Mechelp - ΙΕΚ ΔΥΠΑ Σερρών
• PLAY LAND - 1ο ΕΠΑΛ Βοιών
• Play Net - Πρότυπο ΕΠΑΛ Ξάνθης
• R.B.M. Recycled Building Materials - Ευπαλίνειο ΕΠΑΛ Αλίμου
• R.C.J. Recycling Jewellery - ΕΝΕΕΓΥΛ Ρόδου
• ΕΕΕΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ - ΕΕΕΕΚ Κω
• ΡΕΒΥΔΩΡ - ΕΠΑΣ Ξάνθης & ΕΠΑΣ Αλεξανδρούπολης

10 Διαγωνιζόμενες "Εικονικές Επιχειρήσεις" 2023 Γενικής Εκπαίδευσης
• @ Home - Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη
• Endless Energy Tree - Pierce Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
• Glovie - Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
• GREEN|C|INK - 10ο ΓΕΛ Λάρισας
• Isometricks - Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
• MyWelfare - ΓΕΛ Επισκοπής
• R*TISTIC - 1ο ΓΕΛ Τρικάλων
• Seedlinks - Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών
• Top Harvest - 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς
• Zero Food Waste Greece - 2ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης

TopHarvest, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς

Η μαθητική επιχείρηση TopHarvest ασχολείται με την κατασκευή μικρών θερμοκηπίων. Τα μικρά θερμοκήπια της Topharvest είναι πλήρως ενεργειακά αυτόνομα και αυτοματοποιημένα, ιδανικά για την καλλιέργεια σαλατών και λαχανικών στην ταράτσα, στο μπαλκόνι ή άλλους χώρους με ηλιοφάνεια. Διατίθενται με προεγκατεστημένα ηλιακά πάνελ που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για το θερμοκήπιο καθώς και για τη φόρτιση ή τροφοδοσία μιας σειράς μικρών συσκευών και μπαταριών για τον κάτοχο του θερμοκηπίου.

JA Greece: Η απόλυτη λύση στο πρόβλημα της αστικής γεωργίας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς

"Την απόλυτη λύση στο πρόβλημα της αστικής γεωργίας", όπως λένε, φέρνουν μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς στο φετινό πρόγραμμα - διαγωνισμό "Εικονική Επιχείρηση" του Junior Achievement Greece. Το σχολείο που κατάφερε, πέρυσι, να κατακτήσει την Ευρώπη με την πρωτιά που κέρδισε στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό JA Europe 2022, προκρίθηκε και φέτος στον πανελλαδικό τελικό, λαμβάνοντας μάλιστα τη διάκριση του Βραβείου Καινοτομίας στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση του JA Greece στη Θεσσαλονίκη.

Πέρυσι, το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς είχε φέρει στον διαγωνισμό πλήρως αυτοματοποιημένους θαλάμους καλλιέργειας και ταχύτατης ανάπτυξης μικρολαχανικών μέσα σε πύργους παλιών υπολογιστών προς απόσυρση. Με αυτό το πρότζεκτ πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 41 ομάδες, στον πανευρωπαϊκό τελικό, στο Ταλίν της Εσθονίας. Φέτος, οι νεαροί "επιχειρηματίες" παρουσιάζουν την "Top Harvest", που αφορά μικρά θερμοκήπια με 84 θέσεις καλλιέργειας, πλήρως ενεργειακά, αυτόνομα και αυτοματοποιημένα, για την καλλιέργεια λαχανικών και σαλατικών με τη χρήση ηλιακών πάνελ που θα παράγουν αρκετή ενέργεια για το θερμοκήπιο αλλά και για την τροφοδοσία μικρών συσκευών και μπαταριών.

"Και φέτος και πέρυσι, ο σκοπός μας ήταν να λύσουμε το πρόβλημα της αστικής γεωργίας αλλά φέτος φέρνουμε μια πιο ολιστική λύση για την αστική γεωργία με αυτό το καινοτόμο προϊόν", εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ,ο Σταύρος Κατσαρώνας, υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας από κοινού με τον συνάδελφό του Κωνσταντίνο Ντίνου.

Η "Top Harvest" προάγει την υγιεινή διατροφή, καθώς φέρνει φρέσκα βιολογικά λαχανικά απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα όλο τον χρόνο. Επιπλέον, βοηθάει πολύ την αστική γεωργία, κάνει τις πόλεις πιο βιώσιμες και αυτόνομες και άρα μπορούν οι πόλεις να αποκτήσουν λαχανόκηπους χωρίς να διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις, αλλά και κάνει χρήση της έξυπνης γεωργίας, διότι το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και όλες οι διαδικασίες γίνονται μέσα στο Cloud.

Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ρεύματος

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και χρήσιμα χαρακτηριστικά αυτού του θερμοκηπίου -ειδικά στην εποχή μας όπου το κόστος ζωής έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση. Το θερμοκήπιο αυτό, λοιπόν, προσφέρει πράσινη ενέργεια και για τη λειτουργία του αλλά και 300-500 επιπλέον Watt για τροφοδότηση μικρών ηλεκτρονικών συσκευών. Δεν χρησιμοποιεί χώμα για την καλλιέργεια αλλά υδροπονία, που κάνει μέχρι και 95% οικονομία στο νερό! (σ.σ. η υδροπονία είναι μια τεχνική καλλιέργειας φυτών εκτός εδάφους. Τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό στο οποίο προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά).

"Αν τοποθετηθούν 10-20 μικρά θερμοκήπια πάνω στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας, αναβαθμίζουν τα κτίρια γιατί μειώνεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, που γίνεται το καλοκαίρι, τα ηλιακά πάνελ απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και δεν υπερθερμαίνεται το κτίριο και άρα υπάρχουν μικρότερες ανάγκες ως προς την ψύξη του, ενώ τον χειμώνα μονώνουν την ταράτσα, άρα το κτίριο δεν χρειάζεται τόση θέρμανση", πρόσθεσε ο κ. Κατσαρώνας.

Όσον αφορά την εγκατάσταση πολλαπλών θερμοκηπίων στο ίδιο σημείο, επισήμανε πως μόνο το πρώτο θερμοκήπιο χρειάζεται να διαθέτει τον έξυπνο μηχανισμό και συνεπώς τα επόμενα θα έχουν σχεδόν την μισή τιμή

Ευκολία στη χρήση και τη μεταφορά

Η μόνη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους είναι ότι πρέπει να υπάρχει ηλιοφάνεια στο σημείο. Φέρουν ρόδες, άρα δεν χρειάζονται πολεοδομική άδεια και παρόλο το μέγεθος τους, η κατασκευή τους είναι στιβαρή, από αλουμίνιο που διαφορετικά θα πήγαινε για ανακύκλωση. "Το θερμοκήπιο μέσα έχει ειδικό φωτισμό "Grow Light", που ανάβει όταν έχει συννεφιά, οπότε τα φυτά έχουν πάντα τις ιδανικές συνθήκες και άρα δεν εξαρτώνται από τα καιρικά φαινόμενα για να μεγαλώσουν", εξήγησε ο κ. Κατσαρώνας.

Μάλιστα, εκτός από τη χρήση τους σε ταράτσες και μπαλκόνια, τα συγκεκριμένα θερμοκήπια θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμα σε δομές προσφύγων, λόγω της έλλειψης εκτάσεων και πόρων, σε Επαγγελματικά Λύκεια για χρήση σε μαθήματα Γεωπονίας, και οι Δήμοι θα μπορούσαν να τα τοποθετήσουν πάνω σε δημόσιες δομές όπως σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.ά., ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Το πρότυπο

Έχοντας συμβουλευτεί πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες "έχουμε φτιάξει ένα πρότυπο, έχουμε βάλει την υδροπονία, συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ενώ έχουμε κάνει συμφωνία με την εταιρία "ELVIAL" για να μας δώσει τα αλουμίνια", σημείωσε ο κ. Κατσαρώνας, ο οποίος τόνισε πως "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια εταιρεία ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, άρα δεν υπάρχει ανταγωνιστής! Επιπλέον, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης (Κ. Ζέρβας) έχει πει πολύ εγκωμιαστικά λόγια για την επιχείρηση και έχει καλέσει τα παιδιά στο "OK!Thess", το τμήμα που έχουν για τις start-up επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν την επιχείρηση, όποτε θέλουν", πρόσθεσε.

Τα παιδιά, μάλιστα, έκαναν συμφωνία με την "Organic European Technologies", η οποία παράγει τα πιο σύγχρονα οργανικά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, ώστε στα επόμενα μοντέλα που θα βγουν στην αγορά, όλο το θερμοκήπιο θα είναι ένα φωτοβολταϊκό χωρίς πολυκαρβουνικά.

Η ομάδα

Η ομάδα φέτος αποτελείται από 10 παιδιά τριών διαφορετικών σχολείων, γεγονός το οποίο "μας γέμισε με χαρά και ικανοποίηση γιατί βλέπουμε και παιδιά από άλλα σχολεία να θέλουν να πάρουν μέρος στα προγράμματα μας και να ζήσουν αυτό το ταξίδι επιχειρηματικότητας στο JA", επισήμανε ο κ. Κατσαρώνας και πρόσθεσε: "Είμαστε χαρούμενοι και πολύ ικανοποιημένοι! Παρ' όλα αυτά νιώθουμε και ένα βάρος πάνω μας, γιατί πέρυσι το σχολείο μας πήρε την πανευρωπαϊκή πρωτιά, οπότε έπρεπε και φέτος να κάνουμε κάτι που να είναι αντάξιο της πορείας μας αυτής. Όμως είμαστε αισιόδοξοι, τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και πιστεύουν πάρα πολύ στο φετινό τους πρότζεκτ, το οποίο είναι πολύ καινοτόμο και καινούργιο. Φέτος, είμαστε πιο έμπειροι. Εμείς ως καθηγητές είδαμε κάποια λάθη που είχαν γίνει πέρυσι και καθοδηγήσαμε καλύτερα τα παιδιά".

Πολυμέσα